hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Isten éltesse a 85 éves Sermer Györgyöt, a MÖSZ egykori elnökét

Sermer György 1932. október 25-én született Szegeden.

“Budapesten, az Abonyi úti gimnázium tornatermében, a legendás Ádler Zsigmond és Kaltenecker József irányításával ismerkedett meg az ökölvívással. Elmondása szerint nem volt igazán tehetséges, inkább partnerként segítette az akkor másodosztályban szereplő csapata munkáját. A bunyó azonban egy életre megfertőzte. 1958-ban, a Népsportban megjelent felhívásra jelentkezett bírói tanfolyamra, végigjárta a ranglétrát, szpíkerként, időmérőként, pontozóként, majd vezetőbíróként dolgozott, s két évvel később a belgrádi jugoszláv-magyar csapattalálkozón már nemzetközi mérkőzésen működött közre. Gyorsan lépdelt a ranglétrán, bőven volt alkalma tapasztalatszerzésre, hiszen akkor még az ifiknél is rendeztek csapatbajnoki küzdelmeket.” III. osztályú bírói vizsgát 1958-ban tett. Sikeresen vette az akadályokat és gyorsan haladt felfelé a ranglétrán, 1963-ban a moszkvai Eb-n már AIBA R/J vizsgát tehetett, s a következő évben már megjelent az olimpián (Tokió) foglalkoztatott bírók között. Hat év alatt jutott a III. osztálytól az olimpiáig! Négy olimpián pontozott vagy vezetett (1964, 1972, 1980, 1984). További négy olimpián bíróküldőként vagy zsűritagként dolgozott, utoljára 1996-ban. Az aktív bíráskodást 1988-ban, harminc év szolgálat után fejezte be.

Sermer világszenzáció részese lett élete első olimpiáján, a vezetőbíróra ugyanis rátámadt Valentin Loren.Sermer ugyanis sorozatos szabálytalanságok miatt leléptette a pehelysúlyú spanyolt a tajvani Hung Cseng-szu ellen.

– Csak alkarosakat meg tenyereseket ütött a spanyol. Az előírásoknak megfelelően többször figyelmeztettem, majd megintettem, s amikor továbbra is tenyérrel vágott oda, a második menetben leléptettem. Nem tudta, hogy mi történt, az edzője magyarázta el neki, erre nekem esett. Igazából nem talált el rendesen, mert beugrottak a ringbe és lefogták, de az esetről látványos fotók készültek, amelyek bejárták a nagyvilágot.

Az eset után példát statuáltak, a spanyol bokszolót örökre tiltották el. Sermer György továbbra is működhetett.

– Döntőt azért nem vezettem, mert egy akkori hülye szabály szerint szomszédos ország képviselője esetén ez tilos volt, s hét szovjet jutott a fináléba. Pontoznom viszont lehetett. (mno alapján)

“A bíráskodás szenvedély volt számomra, nagyon nehezen nyugodtam bele, amikor abba kellett hagynom – fogalmazott a bíróbizottság egykori titkári, későbbi elnöke, aki pályafutása legnagyobb elismerésének az 1980-as Akropolisz-kupán való részvételét tartja. – “A moszkvai olimpia előtt a görög vezetők a világ két legjobb bíráját akarták semleges bírónak meghívni. Az NDK-s Joachim Wolfot s engem kérték föl. Ez többet ért minden kitüntetésnél.”

Sermer György hét világbajnokságon és tizenegy Európa-bajnokságon is viselt tisztséget.
1978-tól EABA VB tag, 1982-től AIBA bíró bizottság tagja. Itthon 1964 és 1989 között volt a MÖSZ bíróbizottság elnöke. 1990-1996 okt. 15-ig volt a MÖSZ elnöke. Sermer György 1996-ban leköszönt a MÖSZ elnöki posztjáról, s civil munkájából, az Orion-Herrnböck elnök-vezérigazgatói állásából is nyugdíjba ment. 2008-tól mint a Vasas-Süllős ökölvívó szakosztály technikai igazgatója dolgozott. 2012-ben MÖSZ érdemérmet kapott.

A mai születésnapján nagy családi összejövetelen köszöntik a 85 éves Sermer Györgyöt, akinek további jó egészséget kívánunk, az Isten éltesse sokáig!

Plusz megjelenés a témában: http://www.vasassc.hu/hirek/7891/ha-otthon-kellett-volna-ulnom–belehulyulok

Közelgő események