Három arany és négy bronz a magyar mérleg a 61. Bocskai emlékversenyen

Három arany és négy bronz a magyar mérleg a 61. Bocskai emlékversenyen

Három arany és négy bronz a magyar mérleg a 61. Bocskai emlékversenyen

A 61. Bocskai emlékverseny döntőibe 11 ország versenyzői kerültek, a férfiaknál az oroszok 4, a magyarok és az ukránok 3-3, a moldávok és kazakok 2-2, az angolok, törökök, kínaiak, grúzok, lengyelek, horvátok 1-1 öklözővel. A nőknél 3 kínai, két orosz és egy lengyel jutott el a fináléig.

Telt ház várta a finalistákat a debreceni Oláh Gábor utcai csarnokban. Álmodni sem lehetett volna szebb kezdést annál, ahogy a döntők sora indult. Az ifjúsági Európa-bajnok Virbán Gábor feltette a koronát debreceni szereplésére és olasz és grúz ellenfele után legyőzte az angol Harvey Hornt is, aki pedig felnőtt EB ezüstérmes és a Bocskai két évvel ezelőtti győztese. Nem sikerült neki az ismétlés, Virbán fölényesen kezdett és a kevés tiszta bokszot hozó harmadik menet után 5-0-al zárta a meccset. A 49 kg-ban korábban még nem született magyar siker a Bocskain, Ungvári kétszer is döntős volt, de ő mindkétszer vesztett.
Virbán klubedzője Erdei Zsolt jó jósnak bizonyult. A mérkőzés előtt azt mondta, hogy " Az angol inkább a vívó stílusban van otthon. Azonban Gábor előtt sem ismeretlen ez a harcmodor. Jó szemmel ki tudja venni a fejét az ütések elől és ebből tempóban tud ütni." Így is történt és ezzel Virbán bebiztosította, hogy a magyar ökölvívás idén sem marad arany nélkül a Bocskai emlékversenyen.
Virbán Gábor: Az első két menet jól ment, de a harmadikban már nem tudtam érvényesülni, az angol akkor már többet talált, én meg belehajoltam a jobb kezébe. Szerencsére az előnyöm kitartott. Szerettem volna, ha minden a terveim szerint történt volna, de azért így is elégedettek lehetünk.
Virbán lendületét az 52 kg-ban átvette Szaka István is. Az első menet végén nagyon felpörgött a fiatal magyar bajnok és vitte is a menetet. A második menet vége felé egy kemény jobb egyenes landolt Szaka állán, de még mindig vezetett. Szaka teljesítménye a meneteken belül is hullámzó volt, de végül őt hozták ki 5-0-as győzelemmel.
Erdei Zsolt, Szaka klubedzője: az Eb bronzérmes Ogannisian mint az oroszok általában nyugodtan bokszolt, kivárásra ment, ki kellett zökkenteni ebből az állapotból. Szakának ez sikerült, az orosz kiesett az eredeti terveiből és így megnyílt az esély az arany felé.
Szaka István: Életem eddigi legnagyobb győzelme a mai. Volt némi hátrányom: Idősebb is volt az ellenfél és én még sohasem szerepeltem felnőtt nemzetközi tornán. Végig daráltam, de a második menet végén meg voltam fejen. Győzelmem után most már elhiszem, hogy semmi sem lehetetlen a sportban.
Rövidesen beigazolódott a mondás: három a magyar igazság! A 64 kg-ban a negyedik napra is komoly ellenfelet kapott a súlycsoportba kiránduló, 60 kg-os magyar bajnok Könnyű Richárd. A Ricsinél egy fejjel magasabb moldáv Dmitri Galagot Eb-n ezüstérmes, rendszeres szereplője a Bocskainak. Ha lenne is szépségdíjas mérkőzése a tornának, arra biztosan nem pályázhatott volna ez a meccs, melyet végül 3-2-re nyert meg az egri Könnyű. Ugyanakkor a legtökéletesebb bal csapott díjáért versenyben lehetett volna Könnyű, mert a második menetben tökéletesen eltalálta a meglepett moldávot. Ricsi erőteljesen bujkált a moldáv kezei között, testközelből harcosan ment előre. A 64 kg-ban több magyar győzelem is született az elmúlt tíz évben. 2005-ben és 2006-ban Káté Gyula nyert, 2008-ban Görbics Gábor, tavaly pedig Nyéki Georgián állhatott a dobogó tetejére. Könnyű a nyomukba lépett.
Könnyű Richárd: Megérte átesni az eredeti súlyomon? Nem igazán, mert ez a négy nap felért a katasztrófaturizmussal, úgy szétütöttek, nagyon erős volt a 64 kg. Ma is volt egy komoly holtpontom a második menet közepén, de edzőm, Dorkó Péter bíztatása kihúzott a csávából és szó szerint aranyat ért.
A három arany mellett bronzot szerzett még Hámori és Nagy Bence illetve a nőknél Gál és Oláh.

Eredmények:

46-49 kg Virbán Gábor - Harvey Horn (angol) 5-0
52 kg Szaka István - Oganissian Ovik (orosz) 5-0
56 kg Ali Shan Alagas (török) - Jiawel Zhang (kínai) 0-5
60 kg Konstantin Bogomazov (orosz) - Olekszandr Melenyuk (ukrán) 4-1
64 kg Dmitri Galagot (moldáv) - Könnyű Richárd 2-3
69 kg Eskerkhan Madiev (grúz) - Jaroslav Samofalov (ukrán) 0-5
75 kg Yerik Alzhanov (kazah) - Andrei Kovalcsuk (orosz) mérkőzés nélkül
81 kg Georgij Kushitashvili (orosz) - Shaimurat Kussainov (kazah) 5-0
91 kg Igor Jakubowski (lengyel) - Toni Filipi (horvát) 0-5
+91 kg Viktor Vykhryst (ukrán) - Alexei Zavatin (moldáv) 5-0

Nők
48-51 kg Jelena Saveleva (orosz) - Yuan Chang (kínai) 3-2
60 kg Natalia Shamokhina (orosz) - Junhua Yin (kínai) 0-5
75 kg Elzbieta Wojcik (lengyel) - Qian Li (kínai) 0-5

A 61. Bocskai emlékverseny különdíjasai:
A mezőny legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó külföldi ökölvívója: Jiawel Zhang (kínai), 56 kg
A mezőny legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó külföldi női ökölvívója: Junhua Jin (kínai), 60 kg
A mezőny legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó hazai ökölvívója: Szaka István (52 kg)
A verseny legeredményesebb külföldi csapata: Ukrajna
A verseny legeredményesebb hazai csapata: Madárfészek Akadémia

 

A mezőny legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó külföldi ökölvívója: Jaroslav Samofalov (ukrán)

A mezőny legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó hazai ökölvívója: Szaka István

 

Támogatók