hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

A szövetségi kapitány Pribojszki Katával és Gálos Rolanddal is elégedett

Jelen állás szerint Gálos Roland az egyedüli magyar induló az olimpia boksztornáján.

A francia fővárosban a tavaly márciusban félbeszakított londoni európai selejtező folytatását rendezték meg.

Az olimpiai kvótáról éppen lemaradt Pribojszki Kata teljesítményével maximálisan elégedett Bertók Róbert, a magyar ökölvívók szövetségi kapitánya, aki a tokiói induló Gálos Rolandot is dicsérte a párizsi kvalifikációs tornán mutatott teljesítményéért.

A francia fővárosban a tavaly márciusban félbeszakított londoni európai selejtező folytatását rendezték meg, melyen Gálos már a kvóta birtokában léphetett ringbe, míg Pribojszki, illetve Nagy Tímea és Fodor Milan az indulási jog megszerzésének reményében szerepelt.

A 60 kilogrammban érdekelt Pribojszki Kata, aki már Londonban nyert egy meccset, szép győzelemmel kezdett, majd a kvótáért kiírt negyeddöntőben óriási csata végén, szoros küzdelemben kapott ki a török Esra Yildiztől. Mivel hat tokiói helyet osztottak ki a kategóriában, a magyar versenyzőnek még egy esélye volt, ám hétfőn – szintén szoros küzdelem végén – azt is elveszítette a korábbi profi világbajnok francia Maiva Hamadouche-sal szemben.„Katának három meccsén három különböző taktikával kellett küzdenie és mindhármat szépen megoldotta. Maximálisan elégedett vagyok vele. A török ellen szerintem neki is adhatták volna a meccset, nagyon jól bokszolt, de a pontozók sajnos így döntöttek” – mondta az MTI-nek Bertók. – „A francia lány profi világbajnok volt, már tíz menetet is bokszolt, így neki nem jelentett gondot három menetet végig robotolnia. Az első menetben Kata nagyszerűen hatástalanította a folyamatos támadásait, ám ezzel nem törte meg ellenfelét, aki végig ment előre, ezzel együtt is úgy gondolom, hogy a második és harmadik menetben is jól teljesített, végig bírta erővel és sokat ütött. A mérkőzésvezető megítélésem szerint teljesen indokolatlanul számolt rá kétszer is, ráadásul akkor is őt figyelmeztette, amikor a francia szabálytalankodott.” 

Bertók kitért arra, hogy a meccsek megítélésénél nagyon fontos a versenyzők testbeszéde, ez a pontozást is alapvetően határozza meg, s a magyar öklözőknél komoly problémának látja, hogy erre nem figyelnek eléggé, Pribojszki Katánál is gond volt ebből, mert sokszor rosszabbnak tűnt a helyzete, mint amilyen állapotban volt. – „Ezen változtatni fogunk” – jegyezte meg a szakember.

Gálos Roland vasárnap nagyszerű boksszal legyőzte az Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes angol Peter McGrailt, majd az elődöntőben kikapott a francia Samuel Kistohurrytól.„Roland nagyon jó taktikával küzdött az angol ellen, kihúzta a méregfogát és nagyon értékes győzelmet aratott, ami óriási önbizalmat adhat neki az olimpiára, ráadásul a ranglista szempontjából is nagyon értékes. A francia elleni meccsnek nem volt igazán tétje, nem is nagy baj, hogy kikapott tőle, legalább látja, hogy min kell még javítania a játékokig. A fő probléma azon a meccsen az volt, ami a februári Bocskai emlékversenyen is a francia ellen, Roland egyszerűen keveset ütött” – értékelte a bajaiak 57 kilós sportolóját a szakvezető.

Bertók a másik két magyarral kapcsolatban azt mondta, hogy Nagy Tímea (75 kg) nem tudta borítani a papírformát, de magához képest nem bokszolt rosszul, Fodor Milán (63 kg) viszont a lengyel Damian Durkacz ellen leblokkolt, egyáltalán nem tudta megvalósítani a taktikát és csalódást keltő vereséget szenvedett és esett el a kvótától.

Jelen állás szerint Gálos Roland az egyedüli magyar induló az olimpia boksztornáján, véglegesen viszont csak a rangsor lezárását és a fennmaradó kvóták kiosztását követően alakul ki a mezőny.

Közelgő események