hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Az ex-kubai spanyol Emmanuel Reyes a tokiói olimpia első kiütését szállította

Az olimpiai ökölvívó torna negyedik napján négy súlycsoport küzdelmei zajlottak a japán fővárosban. A női 69kg-ban, a férfi 69kg-ban, és a férfi 91kg-ban a tét már a legjobb nyolc közé jutás volt, így sok nagyon szoros összecsapásra került sor. Az ex-kubai, de spanyol színekben bokszoló Emmanuel Reyes idén egyszer már legyőzte a riói olimpiai ezüstérmes kazah Vaszilij Levitet, míg Tokióban semmit sem bízott a véletlenre, kiütötte ellenfelét.

Összesen 291 ökölvívó kvalifikált a tokiói olimpiára, de ketten sajnos sérülés miatt nem tudtak már a sorsoláson sem ott lenni, így 289-en versenyző szerepel Tokióban, 81 nemzetet képviselve. Négy versenynapot követően az amerikaiak, az üzbégek, a kínaiak, a kazahok, az oroszok, a brazilok, és a házigazda japánok állnak a legjobban.

A nap mérkőzése

Emmanuel Reyes 2018-ig Kubát képviselte a World Series of Boxing küzdelmeiben, és az egyéb nemzetközi tornákon. Rendre ezüstig jutott a nemzeti eseményeken, így 2019-ben országot váltott, családja révén két éve már Spanyolországot képviselheti. Reyes a nehézsúly (91kg) egyik legjobbja, idén márciusban egyszer már legyőzte a riói olimpiai ezüstérmesét, a háromszoros Ázsia-bajnok roppant rutinos kazah Vaszilij Levitet. Ezt nemcsak megismételte kettejük parázs meccsén, hanem ki is ütötte 33 éves közép-ázsiai riválisát. Az első menetben nagy adok-kapok ment a ringben, mindketten sokat találtak egyenesekkel, de a második periódusban Reyes 28 másodperc alatt döntésre vitte a párharcot, az olimpia első klasszikus kiütését szállította. A következő fordulóban újabb sztár vár a spanyolra, a negyeddöntőben korábbi honfitársa, az olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok kubai Julio Cesar La Cruz ellen meccselhet.

A nap csapata

Tajvan nagy meglepetésre elvesztette egyik legnagyobb esélyesét a harmadik napon, Lin Ju-ting (57kg) vereséget szenvedett. A negyedik napon két tajvani hölgy is érdekelt volt, és mindkét klasszis sikerrel járt, javítva egy kicsit a csapatuk kedélyhangulatán. A 2018-as világbajnok Csen Nien-csin már Rióban is szerepelt 19 évesen, most viszont már egyértelműen a váltósúly (69kg) egyik legjobbja. Csen az egy súllyal lejjebb Vb-ezüstérmes olasz Angela Carini ellen szoros mérkőzésen, de győzött. Csapattársa, az Ázsia-bajnokságon ezüstérmes Vu Si-ji remek technikai képességeit a svéd Agnes Alexiusson ellen kamatoztatta.

A nap meglepetése

Kazahsztán uralta az elmúlt négy olimpiát váltósúlyban (69kg), 2004 óta mindegyik játékokon az ő versenyzőik nyerték meg a kategóriát. Jelenlegi titánjuk, a kétszeres Vb-bronzérmes Ablajhan Zsusszupov is az esélyesek között szerepelt, de már a legjobb tizenhat között búcsúzni kényszerült. Az amerikai Delante Johnson eddig nem alkotott felnőttként maradandót, de a legjobb tizenhat között élete legjobbját produkálva legyőzte a sokkal rutinosabb kazah ökölvívót. 

Összefoglaló a további mérkőzésekről

Férfi váltósúlyban (69kg) az első kiemelt brit Pat McCormack is megkezdte szereplését, a legjobb nyolc közé jutott, miután a fehérorosz Alekszandr Rogyionov ellen magabiztosan uralta az összecsapást. A világbajnok orosz Andrej Zamkovoj a vártnál nehezebben, de győzött a 20 éves zambiai tehetség, Stephen Zimba ellen, megosztott pontozással bizonyult jobbnak. Egy afrikai sikert ért el nagyobb nevű riválisával szemben, a mauritiusi Merven Clair a jordán Zeyad Eshaish ellen egy kisebb meglepetést szállított.

Férfi nehézsúlyban (91kg) a világbajnok és Európa Játékok-győztes orosz Muszlim Gadzsimagomedov egyszer számoltatott is a negyedik olimpiáján szereplő algériai ellenfelére, Abdelhafid Benchabla nem tudta megállítani. Az új-zélandi David Nyika is az esélyesek közé tartozik, a marokkói Youness Baala nem tudott mit kezdeni vele, sokat szabálytalankodott, egyszer meg is harapta óceániai ellenfelét.

Közelgő események