hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Bertók Róbert szövetségi kapitány – Bízom benne, hogy a felnőtt Ob-n feltűnik néhány fiatal tehetség

A 98. felnőtt férfi országos bajnokságra ebben az évben is Győrött kerül sor, akárcsak 2020-ban egy tökéletes helyszínen. A nevezési határidő az országos bajnokságra december 9-e, de Bertók Róbert szövetségi kapitány még a regisztráció lezárása előtt elemezte a súlycsoportok esélyeit, a kritérium rendszereit.

A szövetségi kapitány bízik benne, hogy az ifjúsági korcsoportból fellépő tehetségek le tudják tenni a névjegyüket a felnőtt országos bajnokságon is, és nagy csatákra késztetik az idősebb versenyzőket Győrött. Közel száz éves története során első alkalommal kerül megrendezésre a felnőtt magyar bajnokság 13 súlycsoportban, miután az AIBA 2021. augusztus elsejével új súlycsoportokat vezetett be.

A felnőtt országos bajnokság, majd azt követően a Bocskai emlékverseny fontos állomásai lesznek a 2022-es fő nemzetközi versenyek felé vezető úton. Március végén Zágrábban kerül megrendezésre az U22-es Európa-bajnokság, majd májusban az örmény főváros, Jereván rendezheti meg a felnőtt Eb-t.

„A felnőtt országos bajnokság tekintetében nagyon kíváncsian várom azt, hogy a válogatott tagjai milyen formában lépnek majd ringbe. Lesznek olyan súlycsoportok, ahol szinte borítékolható eredmények lesznek, de pár súlycsoport hozhat majd nagyobb csatákat.

Minden évben érdekes színfoltja szokott lenni az országos bajnokságnak az, hogy az ifjúsági korosztályból fentebb lépő tehetségesebb versenyzők is elindulnak a felnőttek között. Tavaly a férfiak között elsősorban Kiss Levente volt az, aki megmutatta, hogy ifjúsági versenyzőként is lehet felnőtt országos bajnoki címet nyerni.

Most az ifjúságiak közül olyan tehetséges fiatalok előtt nyílik meg a lehetőség az indulásra, mint Samu Ferenc (60kg), Római Ruben (60-63,5kg), Bernáth Laci (51kg), Petrimán Patrik, Simon Attila (67kg), Gál Patrik (92kg), Szabados Béla (92kg), valamint Bogdalik Bence (+92kg). Ez korántsem jelenti azt, hogy el is indulnak majd az országos bajnokságon. Sajnos kettő olyan súlycsoportunk is van, amelyik szinte teljesen kiürült, az egyik az újonnan bevezetett és visszahozott 48kg, a másik az 57kg.

Nézzük végig a súlycsoportok esélyeit:

  • 51kg-ban Bernáth Attila az esélyes, de kíváncsian várom, hogy valaki belép-e ebbe a súlycsoportba. Elképzelhető, hogy Virbán Martin is ebben a súlycsoportban fog indulni, amennyiben igen, az komoly küzdelmet hozhat a döntőben kettejük között.
  • 54kg-ban nagy csaták várhatók, és Csóka Nándor, valamin Szaka István várható elsősorban a döntőbe, de ott lehet Bernáth Laci is.
  • 57kg-ban Gálos visszalépésével megnyílt az út a tavalyi magyar bajnok Virbán Gábor előtt, aki az elmúlt időszakban nem indult válogatott színekben.
  • 60kg-ban a kick-boxból váltó Veres Roland sikeres évet tudhat maga mögött. Trónkövetelőnek ott lehet mellette Bundovics Pisti, és a tavalyi magyar bajnok, Danyi Dani is.
  • 63,5kg-ban az egyértelmű magyar bajnoki aspiráns Kovács Ricsi, de bízom benne, hogy lesz, aki megnehezíti majd a dolgát.
  • 67kg-ban a fentebb lépett Fodor Milán, és Gerzsenyi István az, aki papíron a döntőt vívhatják Győrött.
  • 71kg-ban Kozák Laci az esélyes, de várhatóan indulni fog ebben a súlyban Oroyovwe O. Issac, és bízom benne, hogy rajthoz fog állni a tehetséges Nagy Wilson is.
  • 75kg szintén nagy csatákat hozhat, és nem lefutott az eredmény, hiszen a tavalyi magyar bajnok Benkő Lacit egy ideje nem láttam mérkőzni, de indulni fog Cservenka Robi, és Mester Soma is. Mester és Cservenka kiváló küzdőszellemű ökölvívók, nagy csatát várok tőlük, ha összekerülnek.
  • 80kg-ban Kovács Pali akit a döntőbe várok, de kíváncsian várom a profi táborból visszatérő Kis Máté szereplését is.
  • 86kg – Ez lesz az a súly, ahol még szintén nagy küzdelmekre számítok. A válogatott egyik legrutinosabb tagja Hámori Ádám, és Tallósi Péter várható a döntőbe.
  • 92kg – Kiss Levente várhatóan a szupernehézsúlyban indul, ezért nyílt a súlycsoport. Baracsi Danit és Vincze Pistit várom a döntőbe. Ez a mérkőzés is nagy küzdelmet hozhat.
  • +92kg – Szerencsére a szupernehézsúly kategória is jó színvonalú itthon. A fentebb lépő Kiss Levente, Fehér Koppány, és Felföldi Laci is esélyes lehet a bajnoki címre.

Számomra nagyon fontosak az országos bajnokság eredményei, hiszen komoly mutatója az aktuális válogatott keret összeállításának. Továbbra is kiállok azon elvem mellett, hogy az Ob-n elért eredmény viszont csak egy pontja annak a kritériumrendszernek, amely alapján kijelölöm, és javaslatot teszek a kontinensviadalok és Vb-k induló névsorára. Bízom benne, hogy feltűnik egy-két olyan fiatal tehetség az élmezőnyben, akikkel eddig nem számoltunk,” foglalta össze az esélyeket Bertók Róbert szövetségi kapitány.

Közelgő események