hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Pazar megnyitóval vette kezdetét az Ázsia U22-es bajnokság Taskentben

Az idei év első jelentős nemzetközi eseménye az Ázsia U22-es bajnokság megkezdődött az üzbég fővárosban, Taskentben. 2012 óta Európa rendszeresen rendez az U22-es korosztály részére kontinensbajnokságot, míg Ázsia most első alkalommal írta ki a versenyt ennek a korcsoportnak.

Az eseményt eredetileg december 7-e és 17-e között tervezte az Ázsiai Konföderáció és az Üzbég Ökölvívó Szövetség, de a női világbajnokság miatt halasztani kellett az eseményt januárra. Az utazási nehézségek, a kormányzati döntések, lezárások és a pozitív Covid-19 tesztek miatt több csapat nem tudott elutazni az üzbég fővárosba.

Taskent korábban 1995-ben, 1999-ben, 2015-ben, és 2017-ben különböző korosztályoknak már rendezett Ázsia-bajnokságokat, és Üzbegisztán nemcsak az ázsiai kontinens, hanem a világ egyik legjelentősebb boksznemzetének is számít. A tokiói olimpián egy, míg 2016-ban Rióban három aranyérmet szereztek legjobbjaik ökölvívásban.

Taskent azért is különösen fontos, mert a 2023-as felnőtt férfi világbajnokságnak az üzbég főváros lesz a házigazdája. Az Ázsia U22-es bajnokság egy másik, kisebb helyszínen zajlik jelenleg, míg a 2023-es esemény az ultramodern 13 ezer fő befogadására képes Humo Arénában kerül megrendezésre.

Az Ázsia U22-es bajnokság fantasztikus látványelemekkel tarkított megnyitóünnepséggel vette kezdetét, amelyben felvonult a helyi tradíció, és a legmodernebb technika is egyben. A megnyitón részt vett a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) orosz elnöke, Umar Kremljov, az Ázsiai Ökölvívó Konföderáció (ASBC) elnöke, Anas Alotaiba, valamint két alelnöke, az üzbég Szaken Polatov és a katari Youssuf Ali Al-Kazim is.

A megnyitót követően az első versenynapon profi ringspeaker bevonásával látványos hat mérkőzésre került sor. A mongolok, és a tádzsikok két-két, míg a japánok, és az üzbégek egy-egy mérkőzést nyertek meg a nyitónapon.

Közelgő események