hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Mozgalmas volt az év első elnökségi ülése

A Magyar Sport Házában tartott több mint kétórás megbeszélésen sok mindenről esett szó, a legfontosabbak az alábbiakban olvashatóak.

Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke ahogy az évindító interjújában, most is kiemelte, hogy az eredményes versenyzők kinevelése mellett a szövetség fejlesztése is nagy hangsúlyt kap 2018-ban. Ennek eléréséhez nélkülözhetetlen a megfelelő infrastrukturális háttér kialakítása, ezért a szövetség 2018-as stratégiájában tervezi 25-30 egyesület anyagi támogatását, melynek keretében infrastrukturális fejlesztések végezhetőek. Az említett egyesületeket körülbelül 5-5 millió forinttal szeretné idei költségvetéséből a szakszövetség támogatni az edzőtermek fejlesztésében.

A magyar állam által garantált éves kereten kívül nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a határon túli magyarságot érintő terveinkre több mint 450 millió forintnyi támogatást kapott sportágunk, mely összeg a gyergyószentmiklósi ökölvívó akadémia életre hívására szolgál. Az intézmény elsődleges célja az erdélyi magyar gyerekek felkarolása és oktatása lesz, a későbbiekben pedig remélhetőleg az innen kikerülő versenyzők hazánknak szerezhetnek dicsőséget.

További két nagy projektben is érintett a szövetség, melyekről az elnök úr érintőlegesen a korábbi interjúnkban szintén beszámolt már. Tervben van egy, a szövetség által birtokolt és működtetett edzőközpont megvalósítása Csillebércen, amely biztosíthatná a folyamatos, kontrollált munkát és a nemzetközi edzőtáborok állandó helyszíneként is szolgálhatna. Emellett stratégia cél egy budapesti központú Nemzetközi Felkészülési és Versenyközpont létrehozása, amely rangos tornáknak adhatna majd otthont. A másik nagyobb „falat” a nyári ökölvívó ifjúsági világbajnokság megrendezése lenne, ez ügyben is folyamatosak a tárgyalások a Sportért felelős Államtitkársággal, remélhetőleg a megfelelő támogatottsággal a hátunk mögött újból bebizonyíthatjuk, hogy érdemes Magyarországra kiemelt sporteseményt hozni.

Az idei évtől az akadémiák, régiók és egyesületek közé úgynevezett Kiemelt Utánpótlásképző Egyesületek kerülnek megnevezésre. Ezek kiválasztása az elmúlt évek utánpótlás eredményei alapján történik majd. Hasonló logikát követve 2018-ban bevezetésre kerül a Ranglista Rendszer, amelynek köszönhetően a szövetség objektív, átlátható és egységes képet kaphat a hazai ökölvívás szakmai munkájáról. Ez lesz majd a kiindulási alapja az egyesületek közötti támogatások elosztásának is, így biztosítva, hogy a szubvenciók disztribúciója maximálisan objektív legyen.

„Ökölvívás egy életen át” – akár ez is lehetne a mottója annak a tervcsomagnak, amely egyrészről szeretné a 8-10 éves korosztály tagjait bent tartani az ökölvívás berkeiben, a későbbiekben pedig a Gerevich ösztöndíjjal, U22-es és Válogatott Edzőpartnereket Támogató Programmal biztosítaná a megfelelő anyagi körülményeket a tehetségeknek. A szövetség az aktív versenyzői pályafutást követően sem engedné el a bokszolók kezét, az Életút Program mindenki előtt nyitva áll, aki edzővé szeretne válni szeretett sportágában, miután szögre akasztotta a kesztyűt. Természetesen nincsen tanítvány mester nélkül, a trénerek részére az Edzői Karrier Program biztosít megfelelő hátteret.

A maratoni ülésen szó esett a különböző korosztályos válogatottak vezetőiről is, 2018-ban a női válogatottat Kovács Mária vezeti, mellette az utánpótlás korú lányoknál Ancsin Katalin lesz a vezetőedző. A női ökölvívással kapcsolatban a szakág vezetője a kétszeres világbajnok Kovács Mária komolyabb döntési jogokat is kap a felkészülés tekintetében, ezzel a női szakág picit önállóbb lesz a jövőben a korábbiaknál.

Ifj. Balzsay Károly szövetségi kapitány csapata a férfiaknál jelentősebb átalakuláson ment keresztül, miután a szakszövetség tavaly év végén pályázatot írt ki a szakágak szakmai vezetésére.

A pályázatok eredményei alapján serdülő öklözőinket Dorkó Péter és Salánki László irányítja, a juniorokat Kertész Henrik és Ács József, míg a felnőtteket és az ifjúságiakat Balzsay Károly mellett Törteli Ferenc és Alvics Gyula készíti majd fel. A versenyzőkkel kapcsolatban szó esett az idei év „menetrendjéről” is, természetesen honlapunkon hamarosan elérhető lesz majd a 2018-as viadalokat taglaló naptár.

Az eredményes és hatékony működéshez nélkülözhetetlenek a megfelelő szakmai bizottságok, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség égisze alatt az alábbi bizottságok biztosítják a gördülékeny ügymenetet: Bíróbizottság, Női Bizottság, Igazolási- és Átigazolási Bizottság, Szervező Bizottság, Orvosi Bizottság, Sportfegyelmi- és Etikai Bizottság és Sportfegyelmi Feljebbviteli Bizottság.

Ahogy látható, sűrű délutánt tudhatott maga mögött az elnökség, de minden feltétel adott, hogy páros év ellenére egy páratlan esztendőnk legyen.

Közelgő események