hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

A sportági nagyhatalom Kazahsztán legerősebb csapatával érkezik a Bornemissza emlékversenyre

Hatvannyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Bornemissza emlékverseny Egerben március elején, amelyre népes nemzetközi delegáció is érkezik. A torna történetében rekord várható mind a nemzetek számát, mind a versenyzői létszámot tekintve.

A sportág egyik legfontosabb nagyhatalma, Kazahsztán a legerősebb ifjúsági és junior csapatával érkezik, összesen 27 versenyzővel, amely a nemzetközi megmérettetés növekvő hírnevét mutatja. A kazah válogatott jelenléte sokat emel az esemény színvonalán, a magyar csapat tagjai kiemelkedő ellenfelekkel szemben bizonyíthatnak.

A viadal névadója Bornemissza Gergely, az egri vár 1552. évi ostromának hős hadnagya, aki fontos szerepet töltött be a törökök elleni sikeres védelemben. A megmérettetésen a hölgyek az ifjúsági korcsoportban húzhatnak kesztyűt, míg a fiúknál az ifjúságiak és a juniorok vehetnek részt.

A kazah ifjúsági csapat Galimbek Kenzsebajev szövetségi kapitány vezetésével a közelgő bangkoki Ifjúsági Ázsia-bajnokságra készül, amely ugyanúgy kvalifikációs esemény az Ifjúsági Olimpiai Játékokra, mint hazánknak az Ifjúsági Európa-bajnokság, amelyet Olaszország rendezhet. Mindkét kontinentális, és egyben kvalifikációs eseményre ugyanabban az időben, április második felében kerül sor.

A kazah junior válogatott a tavalyi évben hat aranyérmet nyert az Ázsia Junior-bajnokságon a Fülöp-szigeteken, és a győztesek közül négyen is szerepelnek majd a Bornemissza emlékversenyen Egerben. Az egy korosztállyal idősebbek a tavalyi évben két aranyéremmel zártak az Ifjúsági Ázsia-bajnokságon, Thaiföldön. Az egyik győztesük, Szanatali Toltajev az idei Bocskai emlékversenyen már a felnőttek között szerzett első helyet.

A kazah ifi csapat tagjai közül Mahmud Szabirhan (49kg), Bijbarsz Zsekszen (56kg) és Szagindik Togambaj (81kg) aranyérmet szerzett a 2017-es Junior Ázsia-bajnokságon a Fülöp-szigeteken, Puerto Princesában. Ugyanezen az eseményen Talgat Szirimbetov (52kg) bronzérmet szerzett, ifjúsági csapatuk említett négy tagja tartozik a fiatalabb 2001-es korosztályba, mindannyian több mint 100 mérkőzéssel a hátuk mögött érkeznek Egerbe.

Rahat Szeitzsan (60kg) a 2015-ös Junior Ázsia-bajnokságon szerzett egy bronzérmet, míg januárban egy orosz nemzetközi tornát is megnyert. Talgat Sajken (64kg) az azeriek és az oroszok ifjúsági nemzetközi tornáján is ezüstéremmel zárt. Jermahan Zsakpekov (69kg), Ajbek Oralbaj (91kg) és Damir Tojbaj (+91kg) a 2016-os Junior Ázsia Játékokon szerzett aranyérmet, míg csapatuk tizedik ifjúsági tagja Nurbek Oralbaj (75kg) lesz.

Az ifjúsági csapattag Jermahan Zsakpekov fiatalabb testvére, Jerasszil Zsakpekov (70kg) a jelenlegi junior válogatottjuk csapatkapitánya, aki tavaly elsőévesként lett aranyérmes a Junior Ázsia-bajnokságon a Fülöp-szigeteken. Az ifjabbik Zsakpekov testvér a döntőben KO győzelmet aratott, és immáron két éve nem talált legyőzőre. Utolsó alkalommal Jevgenyij Prihodko (75kg) győzte le, aki szintén jelen lesz a Bornemissza emlékversenyen. A kazah junior válogatott kulcsemberi közé tartozik még a háromszoros nemzeti bajnok Bejbarisz Pernebek (46kg) és (50kg) Jerbolat Szabir, aki a 2017-es Junior Ázsia-bajnokságon ezüstérmes Akilbek Muhtarovot győzte le odahaza.

 

Fotó: Kincses Margit

Közelgő események