hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Magyar Ökölvívó Szakszövetség, keretorvosi ajánlás!

Magyar Ökölvívó Szakszövetség

Keretorvosi ajánlás

Érvényes: 2020. július. 2-tól visszavonásig

A MÖSZ kiemelten fontosnak tartja a sportolói védelmét, így keretorvosként szorosan együttműködve az Elnökséggel és attól segítséget kapva folytatunk hatékony vírus elleni megelőzést.  A májusban megjelent miniszteri határozat-kommentár- lehetőséget adott a szövetségeknek a megelőzés mértékének eldöntésében, azonban számos intézkedés még fennállt. Mivel közben a mozik, színházak, strandok megnyitása megtörtént javaslom alapos triázs (hőmérséklet mérése és tünetek ellenőrzése minden edzés előtt) mellett az edzések kontakt elkezdését más szövetségekhez hasonlóan. Lehetőség szerint kis csoportokban, minden eddigi megelőzésre odafigyelve (öltöző használata, kézmosás, maszk stb. lásd előző anyagok)

Szeretném, ha a megelőzésre még nagyobb figyelmet fordítana mindenki, így a nagyobb tömegek, ismeretlen nem családtagokkal való kontakt kerülése szükséges. Jelen helyzetben nem dőlhetünk hátra, mivel a vírusfertőzés második hulláma várható. Noha az előfordulási gyakorisága igen alacsony, azonban, ha kialakul, akkor elhúzódó és számos szervet érintő elváltozással számolhatunk.  Gyógyulás után 6 hét teljes tehermentesítés szükséges, majd kardiológiai kivizsgálás. Reálisan akár fél évet veszíthet az aktív sportéletből, aki elkapja. Tehát ezért fontos a megelőzés. A kialakult szövődmények pedig sokoldalúak és váratlan tragédiákat látunk. Megértem, hogy mindenki szeretné a régi életét élni, de nekünk figyelnünk kell minden egyes sportolónkra és az egészségét meg kell őriznünk.

A Tatára történő edzőtáborral kapcsolatban támogató az álláspontom.  Optimálisnak tartanám a tábor előtti reggel egy gyorsteszt elvégzését és a negatív versenyzők ezt követő utaztatását direktben.

A profi sportolókkal kapcsolatban emellett a nemzetközi versenyekre való utazás előtt közvetlen javaslom teszt elvégzését, majd a verseny előtt a protokoll szerint lesz PCR vizsgálat. Nagyon fontos a triázs.

Részletezve (korábban is közreadtuk, de fontos az ismerete és az alkalmazása):

− Minden edzés vagy verseny előtti estén a résztevevőknél történjen otthoni lázmérés, ezt dokumentálja az edző-láz esetén jelentsen.

− Minden edzésperiódus, verseny vagy meccs előtt töltsön ki minden résztvevő egy komplex állapotfelmérő és kockázatelemző kérdőívet, ezt értékelje és iktassa a sportegyesület

Eltérés, pozitivitás esetén haladéktalanul jelezzék a keretorvosnak. A javasolt kérdőív a mellékletben (COVID-19 checklist)

− Az edzés helyszínére minden sportoló, stábtag, egészségügyi személyzet vagy egyéb munkatárs csak contactless testhőmérséklet ellenőrzést követően léphet be. Amennyiben a testhőmérséklet meghaladja a 37,3ºC-t, értesítik a helyszínen tartózkodó felelős sportági vezetőt, aki köteles az erre a célra rendszeresített, mellékelt kérdőív – megfelelő védőfelszerelésben – kitöltetéséről gondoskodni, illetve intézkedik a sportoló, stábtag vagy dolgozó további sorsát illetően, de az edzésre nem léphet be. Erről nyilvántartást kell vezetni.

− A lázas, köhögő, izom-ízületi fájdalmas, hasmenéses, gyengeség tüneteivel jelentkezőt azonnal elkülöníteni, a szükséges és indokolt lépéseket (jelentés, elkülönítés, mentőhívás, kórházi jelentkezés) megtenni, a többieknek pedig szigorúan elkerülni a tüneteseket.

− Saját arc, szem, száj érintésének kerülése

− Edzés, sporttevékenység közben a köpés földre, kézbe, kesztyűbe, bárhova abszolút kerülendő.

− Köhögés-tüsszentés hatékony elfedése zsebkendővel (annak szabályos hulladékkezelése), kézzel (utána azonnal a kéz fertőtlenítése), könyökhajlattal (a ruhák is fertőzhetnek). Vízbe-pályára orrot fújni most több, mint felelőtlenség, már veszélyeztetés.

− Minden sporteszköz, karbantartó eszköz kizárólagos használata, vagy fertőtlenítése a használat előtt és után.

− A többek által megérintett és használt tárgyakat (pl. kilincsek, asztal, székek, toll, WC, csapok stb.) rendszeresen, naponta többször felületfertőtlenítő szerrel kell megtisztítani.

− A közös helyiségekben, bejáratoknál, konditeremben egyfázisú alkoholos kézfertőtlenítő legyen kihelyezve (falra szerelve, vagy kézi adagolók formájában).

Kézmosás (legkevesebb 20 másodperc, minden területre kiterjedően) és fertőtlenítés (szárazra törült kézen) minden étkezés előtt és után, minden mosdóhasználat után, minden köhögést és tüsszentést követően, időnként csak úgy is.

-Bőrápolás, mert a fertőtlenítőktől kiszáradt, berepedezett bőr hatékonyabban viszi tovább a fertőzést.

− Sem kulacs, sem vízgép, sem isotoniás keverőedény nem lehet közös használatban, lehetőség szerint mindenki otthonról hozzon saját folyadékpótlást.

− Lehetőség szerint az öltözőhasználat teljes kerülésével, mindenki otthonról sportruházatban érkezzen a tömegközlekedés kerülésével, minél kisebb létszámban, arcvédelemmel és a higiénés rendszabályok betartásával.

− Nem ajánljuk a közös tusolók használatát, a közös felszínek és a gőz mint fertőzést továbbító közeg miatt. Edzést követően saját törülközővel szárítkozás, saját száraz- váltóruha, majd a hazaérkezést követő tusolást javasoljuk. A régen nem használt tusolók lefolyóiban megmaradt vízben, régen használt légkondícionáló eszközökben kórokozók szaporodhatnak fel (pl. Legionella), külön fertőtlenítés, karbantartás szükséges.

− Egyéni törülközőhasználat, majd azt is hazavinni.

− Családban történt megbetegedéseket azonnal jelenteni edzőnek, egyesületi vezetőnek

Nagyon fontosnak tartom a visszajelzéseket. Ha bárkinek vizsgálatot szervezek, kérem jelezzen vissza. Akik ezt megteszik-sajnos kevesen vannak- tudják, hogy az odafigyelés és nyomonkövetés nagyon fontos. Visszajelzés hiányában nem tudok semmit az eredményekről, sokszor számos felesleges telefont kell intéznem órákon át emiatt. A gyógyítás is későn kezdődhet el.

A vírus elleni megelőzés nem egyszerű. Elhibázott lépés esetén drasztikus esetszám növekedés lehet. Köszönöm a támogatást és az eddigi megértést. Értelemszerűen, ha változik a járványügyi helyzet, akkor állásfoglalásunkban változás lehet.

Tisztelettel:

dr. Somogyi Péter keretorvos

Közelgő események