hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Nálunk újulhat meg az AIBA, interjú dr. Bajkai István elnökkel

Hétfőtől Debrecenben húz kesztyűt fél Európa, Magyarországon vizitál az orosz AIBA-elnök, és az idén még kongresszust is rendezhetünk.

A különleges világ különleges megoldásokat kényszerít a sportesemények szervezőire is. Milyen egészségbiztonsági garanciákkal várjuk a Bocskai-emlékverseny résztvevőit?

Az egészség a legfontosabb, ezért olyan szigorú előírásokat alkalmazunk, amelyek mind a hazai, mind a nemzetközi standardeknek megfelelnek – mondta Bajkai István, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke. – Nézők sajnos nem lehetnek, mindenkit tesztelünk, egészen a ringig kötelező a maszkviselés, folyamatos és ellenőrzött lesz a távolságtartás, úgynevezett buborékban él majd egy hétig az összes vendégünk. De idehaza általában annál is szigorúbbak az előírások, mint külföldön. Az eddigi magyarországi eseményeket, a cselgáncsozókét, a kosarasokét, az úszókét sikerült gond nélkül megrendezni, és nekünk is ez a célunk.

Itt lesznek az angolok, a franciák, a törökök és a spanyolok, Európán kívülről még a bombaerős kazahok és az algériaiak is, összesen a mieinken kívül huszonegy ország legjobbjai, és néhány sérültet vagy beteget kivéve ringbe lép a komplett magyar élvonal is.

Már az országba lépéskor negatív teszttel kell mindenkinek bizonyítania a vírusmentességet, a nevezések száma semmivel sem marad alatta a korábbi évekének, azaz ismét nagyszerű, színvonalas torna elé nézünk. Főleg mert az erre az évre halasztott tokiói olimpia selejtezői előtt ez az utolsó alkalom, hogy a magyar szövetség mellett a nemzetközi mezőny is felmérje, hol tart a felkészülésben.

Gálos Roland személyében már van tokiói kvótánk, a maradék tizenkét súlycsoportban azonban még nincs. Mi a realitás? Hány ökölvívónk lehet ott Tokióban?

A mostani egy biztos kvótánk mellé legalább egyet még mindenképpen szeretnénk, ez a magyar ökölvívás mai helyzetében, ahonnan csak felfelé vezet az út, hatalmas eredmény lenne. Persze minél több, annál jobb, de minden kvótának örülünk, és bízom benne, hogy 2024-ben Párizsban még jobbak leszünk. A Bocskai-emlékverseny a kvalifikációs tornák előtt a legfontosabb megméretés, a szónak a legjobb értelmében nehéz verseny, a torna mindenkori magas színvonala garantálja, hogy aki itt jól szerepel, arra a selejtezőben is lehet számítani.

A pénteki döntőkre hazánkba érkezik Umar Kremljov, az AIBA decemberben megválasztott új orosz elnöke. Mivel az AIBA tavalyi kongresszusának Budapest adott volna otthont, vélhetően ennek a pótlásáról is szó esik majd.

Már az is nagy megtiszteltetés a magyar ökölvívásnak, hogy Kremljov úr eljön. Az AIBA-elnökválasztás során végig aktívan őt támogattuk, a viszonyunk kitűnő, kell-e mondani, hogy ebből a jövőben csak profitálhatunk. Abban pedig változatlan a reményünk, hogy a nemzetközi szövetség kongresszusát mi rendezhetjük meg, és ha az AIBA tartja magát az ígéretéhez, akkor a megújuló szövetség tisztségviselőit Budapesten választják meg.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az AIBA megromlott viszonyában mikor következhet be javulás?

Kremljov úr személye erre is garancia lehet, már az is jelképes, hogy az AIBA új lausanne-i székhelye ott van a NOB szomszédságában. Százszázalékos garanciákról ma még nem beszélhetünk, de az biztos, hogy az AIBA-nak meg kell újulnia, és ebben kötelezte el magát a szövetség új vezetése is.

Közelgő események