hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Szabó Tünde szerint a magyar boksz profitálhat az AIBA-elnök látogatásából

A sportért felelős államtitkárral is tárgyalt Umar Kremljov, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség (AIBA) decemberben megválasztott elnöke, aki a debreceni Bocskai István-emlékversenyre érkezett Magyarországra. Szabó Tünde szerint a magyar ökölvívás profitálhat ebből a látogatásból.

„Egy új vezetőnél rendkívül fontos, hogy meg tudja ismertetni a terveit és céljait a tagországokkal, egy ilyen látogatásból mind a magyar ökölvívás, mind a Magyar Ökölvívó-szakszövetség csak profitálhat” – jelentette ki az államtitkár a találkozót követően, egyúttal arról is beszélt, hogy a hazai boksz tradíciói, eredményessége, múltja és jelene egyaránt megkívánja, hogy „biztosítsuk számára azt a támogatást, amely hozzájárul a jövő sikerességéhez”.

Az AIBA a korábbi évek válsága után rendkívül nehéz helyzetbe került, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felfüggesztette és kizárta a tokiói olimpiáról, ám Szabó Tünde úgy látja, jó esély van arra, hogy a frissen megválasztott sportvezető rendezni tudja a nehéz helyzetben lévő szövetség viszonyait és csökkenjen az AIBA és a NOB közötti feszültség.

Umar Kremljov a M4 Sport Sporthíradójában szintén kitért a szövetség és a NOB közötti vitára, és hangsúlyozta, hogy meg lehet oldani ezt a nehéz helyzetet.

„Legfontosabb feladatom, hogy összefogjam a teljes boksztársadalmat és együtt vissza tudjunk térni az olimpiai mozgalomba. Úgy gondolom, ezt meg fogjuk tudni oldani” – jegyezte meg az AIBA vezetője, akinek egyik első útja Magyarországra vezetett, és mint jelezte, célja, hogy mindenhol ott legyen majd, ahol bokszolnak. Így a tokiói játékokon is ott lesz, ahol a sportág versenyeit a NOB rendezi meg az AIBA kizárása miatt.

Bajkai István, a magyar szövetség elnöke szerint nagy megtiszteltetés az orosz sportvezető látogatása, akinek a reformprogramját a MÖSZ mindenben támogatja, mert álláspontja szerint az „rendkívül megalapozott, átfogó és meg fogja teremteni ismét a bizalmat a sportág iránt”.

Az AIBA elnöke a 65. Bocskai-emlékversenyről elismerően nyilatkozott. Külön kiemelte, hogy a magyar szövetség munkája, a rendezés példaértékű mindenki számára, mert bizonyítja, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben is lehet és kell is viadalokat szervezni, ez ugyanis a sportolók és a sportág érdeke. Kremljov úgy vélekedett, az itteni tapasztalatokat tovább kell adni, Bajkai István pedig erre reagálva azt emelte ki, a MÖSZ-nek célja, hogy megossza azt a tudást, amit Debrecenben szerzett, és már sok megkeresés érkezett hozzájuk a rendezés kérdéseiről.

A két ökölvívóelnök már tárgyalt arról, hogy a tavaly elmaradt budapesti AIBA-kongresszus után idén az AIBA megújulási kongresszusát Budapesten tartsák. Erre Bajkai István szerint jelen állás szerint jó esély van.

Forrás:https://m.nemzetisport.hu/okolvivas/okolvivas-szabo-tunde-szerint-a-magyar-boksz-profitalhat-az-aiba-elnok-latogatasabol-2809965

Fotó:MÖSZ

Közelgő események