hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Nyolcvankilenc ökölvívó nevezett az Énekes István emlékversenyre

Az ifjúsági korcsoport idei első megmérettetése az Énekes István emlékversenyen lesz, amelyre a héten kerül sor, szerdától szombatig mérkőznek meg korosztályos legjobbjaink Budapesten. Az idei évben nagyobb indulói mezőny nevezett a korábbi évekhez képest, a mennyiségi fejlődést remélhetőleg minőségi is követi.

Az Énekes István emlékversenyt hagyományosan a Bocskait követően februárban rendezi meg a Magyar Ökölvívó Szakszövetség Budapesten. A versenyre ezúttal a Vasas Sport Club Gedó György ökölvívó termében kerül sor a héten, amelyet minden ökölvívó már nagyon várt a junior és az ifjúsági magyar bajnokságot követően.

A 2003-ban, és 2004-ben született női és férfi ökölvívóink vehetnek részt az Énekes István emlékversenyen, amely egyben válogató is az ifjúságiak részére. Az ifjúsági korosztály részére idén világbajnokságot, majd ősszel Európa-bajnokságot is rendeznek, továbbá Magyarország is házigazdája lesz májusban az erős Bornemissza nemzetközi emlékversenynek ebben a korcsoportban.

A Covid-19 koronavírus helyzetre való tekintettel továbbra is a szigorú egészségügyi szabályok az érvényesek, akárcsak a Bocskai emlékversenyen. A versenyen az ökölvívók kivételével kötelező a maszkviselés, a távolság tartás, és minden egyéb egészségügyi protokoll, hogy biztonságosan lehessen megrendezni az eseményt.

Énekes István a magyar ökölvívás egyik legnagyobb alakja, a verseny egyben emlékezés az ő bokszsikereire is, amelyeket 1927 és 1934 között ért el a Budapesti Vasutas SC színeiben. Az 1928-as olimpiára még nem jutott ki, a válogatón a későbbi olimpiai bajnok Kocsis Antaltól vereséget szenvedett, de az 1929-es magyar bajnokságon 18 esztendősen már az ő nyakába került az aranyérem.

Az 1930-as budapesti Európa-bajnokságon 19 évesen már a nemzetközi mezőnyben is letette a névjegyét, Énekes István aranyérmes lett légsúlyban. Az 1932-es Los Angeles-i olimpián már esélyesnek számított, és sorra győzte le ellenfeleit. Énekes a döntőben a mexikói Francisco Cabanas ellen is bizonyította remek technikai képzettségét, valamint gyorsaságát, és a magyar bokszsport második olimpiai aranyérmét szerezte meg Kocsis Antalt követően. Két évvel később megvédte Európa-bajnoki címét, majd 1940-ben tragikus körülmények között mindössze 29 évesen hunyt el. 

A 2020-as Énekes István emlékversenyen kevés induló szerepelt, összesen 17 női és 45 férfi versenyző, 31 klubot képviselve. Olyan tehetségeink léptek át a felnőtt mezőnybe a tavalyi Énekes emlékversenyt követően, mint a már felnőtt magyar bajnoki címmel rendelkező Balogh Zsanett, Szűcs Szabina, és Kiss Levente, így ők idén már nem húznak kesztyűt az Énekes István emlékversenyen.

Az idei Énekes István ifjúsági emlékversenyre ezúttal 21 női és 68 férfi nevezés érkezett, így összesen 89-en indulhatnak az eseményen. A versenyre 36 klub képviseletében érkeznek versenyzők az ország minden részéről, a legnagyobb csapattal a Debrecen, valamint a KSI vesz részt, egyaránt 8-8 fővel.

A KSI-s Varga Enrikó a 60 kilósok mezőnyében, míg a kecskeméti Horváth Krisztián a 64 kilósok között szerzett aranyérmet a 2020-as Énekes emlékversenyen. Ezúttal mindketten a 64 kilósok mezőnyében szerepelnek, ahol elképesztően nagy csatákra számíthatnak, ez lehet a bajnokság egyik legerősebb kategóriája.

A Gladiátor Győr Ökölvívó Iskolát képviselő Varga Boglárka az egyedüli a női mezőnyben, aki címvédőként érkezik az Énekes emlékversenyre. A 17 éves soproni tehetség a tavalyi évben a 81 kilósok között szerzett aranyérmet, míg idén egy kategóriával lejjebb, a középsúlyban (75kg) nevezett az Énekesre.

Debrecen rendezte meg az ifjúsági és junior magyar bajnokságot, amelyen Varga Boglárka, Bernáth László, Száraz Gergő, a junior Eb-bronzérmes Samu Ferenc és Sebők Zsolt az ifjúságiak között lett a legjobb. Mindannyian 2003-as születésűek, és az idei Énekes István emlékversenyen is a legjobbak közé kerülhetnek súlycsoportjaikban.

Közel egy tucat junior magyar bajnok is részt vesz az Énekes István emlékversenyen, közülük mindenképpen az élre kívánkozik a kőszegi Buza Rafael neve, aki eddig minden korábbi korosztályban bajnoki címeket szerzett, valamint serdülő Eb-ezüsttel is rendelkezik. Ő is a 64 kilóban fog indulni, akárcsak a nyíregyházi junior magyar bajnok Petrimán Milán, így ez a kategória kiegészülve a címvédőkkel minden bizonnyal a legnehezebb súlycsoport lesz, és az Énekes emlékverseny legjobb összecsapásait hozhatja.

Közelgő események