hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Adler Zsigmond maradandót alkotott a bokszban

Adler Zsigmond maradandót alkotott a bokszban, emelte ki Dr. Bajkai István, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, Adler Zsigmond születésének 120. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Adler Zsigmondra emlékezett a Szakszövetség, minden idők talán legnagyobb magyar ökölvívóedzőjére, a háromszoros olimpiai bajnok legenda, Papp László mesterére.

Még a monarchiában született, az első világháborút követően a megcsonkított Magyarországon lett elismert válogatott ökölvívó, és Rákosi, majd Kádár országában országszerte ünnepelt edzőfejedelem.

Már a harmincas években Énekes István és Harangi Imre olimpiai bajnoki címénél is ott bábáskodott, Papp László pedig az ő keze alatt lett az olimpiatörténet első háromszoros aranyérmese.

A szakmájában 1961-ben elsőként mesteredzői címet kapó Adler Zsigmond keze alatt nőtt fel a következő aranygeneráció is, amelyet Gedó György, Kajdi János, Orbán László, Botos András vagy Badari Tibor fémjelzett.

Azt mondják, Adler Zsigmondnak olyan szeme volt a bokszhoz, mint senki másnak, háttal a szorítónak az ütések hangjából is megmondta, hogy mi történik, már abból tudta, hogy az ökölvívó fárad, vagy van még benne erő a folytatáshoz. Csak remélhetjük, hogy a mai edzőgenerációnkban már ott vannak az új Adlerek, akiknek a szakmai irányításával a magyar ökölvívás is visszajut arra a sportághoz méltó, magas szintre, ahová hosszú évtizedeken át tartozott.

/]

Közelgő események