hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. info@boxing.hu

Kovács István – Kielcei bronzérmesünk, Kiss Levente a fiatal Lévaira emlékeztet

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) főtitkáraként első alkalommal dolgozott nagy bokszeseményen Kovács István, korábbi olimpiai-, világ-, és Európa-bajnokunk. A kielcei ifjúsági világbajnokságon több versenynapot is megtekintett, részt vett a bizottsági értekezleteken, az egyéb megbeszéléseken, de elsősorban a tehetségeket figyelte a koronavírus alatt szigorú szabályok mellett megrendezett eseményen.

„A szervezők remek körülményeket teremtettek a csapatok számára az ifjúsági világbajnokságon. A lengyeleknek ilyen létszám mellett több szállodában kellett elhelyezniük a delegációkat, és a tisztségviselőket

Lengyelország megmutatta, hogy több mint 400 ökölvívóval is lehet versenyt rendezni a koronavírus szabályok betartásával. Számos esemény lett törölve, mint az amerikai olimpiai kvalifikációs torna, és a világkvalifikációs megmérettetés is, míg az AIBA bizonyította, hogy ilyen körülmények mellett is tud sikeres világbajnokságot rendezni.

Alapvetően a szakmai oldallal foglalkoztam az ifjúsági világbajnokságon, és nagy örömmel töltött el, hogy ilyen kimagaslóan magas színvonalú összecsapásokat láthattam Kielcében.

Az elmúlt néhány évben teljesen más szerepkörben dolgoztam, de most teljes mellszélességgel visszatértem az amatőr bokszba. Rengeteg tehetséget láttam, az elődöntősök mind remek képességekkel rendelkeztek, sok mérkőzés annyira szoros volt, hogy nehéz volt megítélni a győztes személyét.

A volt szocialista országok fölénye a férfiaknál jelentősnek bizonyult, a 20 döntős közül 18-an ezeket a nemzeteket képviselték. Amikor én voltam aktív versenyző a nemzetközi mezőnyben, India vagy Japán nem számítottak komoly tényezőnek, de elképesztő fejlődésen mentek keresztül, és meghatározó szerepet töltöttek be Kielcében az ifjúsági világbajnokságon.

A magyar válogatott teljesítményét is nyomon követtem természetesen, érmet szerezni világbajnokságon mindig nagy dolog, ezt most Kiss Levente szállította. Korábban a legjobb magyar ökölvívók az alacsonyabb súlyokban alkottak maradandót, nem is emlékszem, hogy szupernehézsúlyban valaha is lett volna ilyen sikere a hazai bokszéletnek.

Kiss Levente a fiatal Lévaira emlékeztet, ha analógiával akarok élni. Ő eljutott a világ legjobbjai közé, jól kell menedzselni, hogy a felnőttek között is ezt megtehesse. A magyar csapat tagjainak rutinra van szüksége, sok nemzetközi megmérettetésre, ahhoz, hogy ledolgozzák a hátrányukat,” foglalta össze kielcei tapasztalatait az AIBA főtitkára, Kovács István.

Közelgő események