hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Kovács Nikolett és Lakatos Kevin remek bemutatkozása a Bornemissza emlékversenyen

A hetvenedik alkalommal megrendezésre kerülő Bornemissza emlékversenyen 36 pár küzdelmeire került sor Egerben az első versenynapon. A Kemény Ferenc Sportcsarnokban remek összecsapásokat láthattunk már a selejtezők alatt is. A nap egyik fontos mérkőzésén a soproni Gyevát Gyulát képviselő Kovács Nikolett nagy riválisát győzte le, míg a debreceni Lakatos Kevin francia ellenfelét múlta felül remek boksszal.

A verseny névadója Bornemissza Gergely, az egri vár 1552. évi ostromának hős hadnagya, aki fontos szerepet töltött be a törökök elleni sikeres védelemben. Az egri város-, és sportvezetés a Magyar Ökölvívó Szakszövetséggel karöltve rengeteget munkával hozta össze a Bornemissza emlékversenyt, amely a Bocskait követő második magyarországi nemzetközi torna 2021-ben.

A versenyen a hölgyek és a fiúk az ifjúsági és a junior korcsoportban húzhatnak kesztyűt, ahogy ez már hagyomány a Bornemisszán. A versenyre a korosztályos magyar legjobbak mellett számos külföldi ökölvívó is képviselteti magát a hagyományos eseményen, amelyre két év kihagyást követően kerül sor. A verseny, akárcsak a Bocskai, szigorú egészségügyi és koronavírus protokoll mellett zajlik.

A nap összecsapása

A soproni Kovács Nikolett a junior női csapat egyik oszlopos tagja, a Bornemissza emlékversenyre is aranyesélyekkel érkezett. A két évvel ezelőtti serdülő Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett a 70 kilósok között, és ezt a súlyt azóta is tartja a 16 éves tehetség. Kovács Nikolett egy másik serdülő Eb-bronzérmes versenyző, a debreceni Komjáthi Nóra ellen kezdett, amely a nap egyik legharcosabb összecsapásának bizonyult. Változatos, nagyobb ritmusú küzdelmük jelezte, mindketten a válogatott csapattagságért harcolnak, és szeretnének részt venni az idei grúziai junior Európa-bajnokságon. A sok ütéssel tarkított mérkőzésen Kovács Nikolett kezét emelték a magasba, az elődöntőben a finn Viivi Jokinen ellen folytathatja.

A nap összefoglalója

A nyitó párban a junior lányok 52 kilós csatáira került sor, amelyen Kiss Veronika hiába vezetett az első menetet követően, ellenfele, Nagy Kata a másodikban nemcsak megfordította az összecsapást, de a mérkőzésvezető a döntő fölényes győzelmét is kihirdette. A B ring első párjában a várakozásoknak megfelelően a serdülő Európa-bajnok ciprusi Laila Abdullatif győzelemmel kezdett Bojti Gréta ellen a junior 48 kilósok mezőnyében.

Oláh Levente két évvel ezelőtt a grúziai serdülő Európa-bajnokságon sikerrel mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben, a magyar csapat egyik bronzérmét szállította. Az idén 16. életévét betöltő tehetség a junior 57 kilósok között szerepel a Bornemissza emlékversenyen, és már nagyon várta a visszatérést a ringbe. Oláh nagyon motiváltan kezdett a finn Leevi Salo ellen, és gyorsan magához ragadta a kezdeményezést. Szeretett volna többet tölteni a ringben, de finn riválisa nem sokáig állta a sarat, így Oláh egy gyors döntő fölényes győzelemmel jelezte, kiváló formában érkezett a Bornemisszára.

Az ifjúsági lányok 51 kilós mezőnyében négy összecsapásra került sor az első versenynapon, ebből három mérkőzésen is magyar siker született. A legjobb sikert a vecsési Fekete Lili érte el, a 16 éves tehetség a román Roxana Hamza ellen győzött egyhangú pontozással. Kiss Auróra, és Mezei Petra is az elődöntőbe jutott Egerben, mindketten pontozásos sikert aratva az első napon.

A debreceni Lakatos Kevin juniorként minden hazai eseményen győztesként hagyta el a ringet, és az Énekes emlékversenyen is aranyéremmel mutatkozott be az ifjúságiak között. A 17 éves félnehézsúlyú (81kg) versenyző rögtön a legnagyobb riválisának számító francia Babacar Diarra ellen nyitotta meg szereplését Egerben. A francia jelentős nemzetközi rutinnal rendelkezik, de a mérkőzésüket Lakatos ütőereje uralta, és ellenfele ringsarka a harmadik menetben feladta az összecsapást.

Közelgő események