hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Énekes Dominik és Lantos Álmos szállította a napi meglepetéseket a Bornemissza emlékversenyen

Nemzetközi versenyünkön, Egerben a tét nem volt kicsi, az elődöntőkre került sor a hetvenedik alkalommal megrendezésre kerülő Bornemissza emlékverseny harmadik versenynapján a Kemény Ferenc Sportcsarnokban. Harminckettő junior és tizennyolc ifjúsági összecsapás zajlott a mozgalmas versenynapon, amelyen Énekes Dominik, Lantos Álmos, Dévényi Izabel, Oláh Levente, Samu Ferenc, és Buza Rafael szép győzelmeket aratott.

Az ifjúsági hölgyek mezőnyében 18-an, a junior lányok között 32-en indultak az idei versenyen. Az ifjúsági fiúknál 65-en, a junioroknál 90-en húzhattak kesztyűt a 70. Bornemissza emlékversenyen. Összesen 205 fő képviseli magát a megmérettetésen. Az induló országok a Bornemissza emlékversenyen: Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Románia, Svájc, Szlovákia, és Szlovénia.

A Bornemissza emlékverseny technikai delegáltja, a montenegrói Dragoljub Radovics, aki egy hónappal ezelőtt a kielcei ifjúsági világbajnokságon látta el ezt a feladatot. A verseny, akárcsak a Bocskai, szigorú egészségügyi-, és koronavírus protokoll mellett zajlik.

A verseny névadója Bornemissza Gergely, az egri vár 1552. évi ostromának hős hadnagya, aki fontos szerepet töltött be a törökök elleni sikeres védelemben. Az egri város-, és sportvezetés a Magyar Ökölvívó Szakszövetséggel karöltve rengeteget munkával hozta össze a Bornemissza emlékversenyt, amely a Bocskait követő második magyarországi nemzetközi torna 2021-ben.

A versenyen a hölgyek és a fiúk az ifjúsági és a junior korcsoportban húzhatnak kesztyűt, ahogy ez már hagyomány a Bornemisszán. A versenyre a korosztályos magyar legjobbak mellett számos külföldi ökölvívó is képviselteti magát a hagyományos eseményen, amelyre két év kihagyást követően kerül sor.

A nap összecsapása

A Csepeli Box Klubot képviselő Énekes Dominik az ifjúságiak 52kg-os mezőnyében szerepel, az idei Énekes emlékversenyen ezüstérmet szerzett egy nagyon szoros döntőt követően. Akkor a debreceni Bernáth László volt az ellenfele, most a Bornemissza elődöntőjében pedig egy másik hajdúsági tehetség, Bernáth Imre. Énekes Dominikon minden egyes újabb versenyen érződik a fejlődés, okosan osztotta be az erejét a sokat támadó Bernáth Imre ellen, és a nap egyik legszorosabb küzdelmét nyerte meg. A döntőben Bernáth László ellen vághat vissza a korábbi vereségért, aki a szlovák Samuel Zupkót búcsúztatta a másik ringben.

A nap meglepetése

Petrovics Krisztofer serdülő Európa-bajnoki bronzéremmel kezdte nemzetközi karrierjét 2019-ben, a grúziai eseményen az elődöntőig menetelt. A Bornemissza elődöntőjében az esélyesek közé tartozott, de nem tudott minden taktikai elemet követni a Lantos Álmos elleni összecsapáson. A Tóth Ákos emlékversenyen márciusban ezüstérmes Lantos nagyobb iramot diktált, és legyőzte rutinosabb hazai riválisát.

A nap összefoglalója

Csorba Csenge két évvel ezelőtt a serdülő Európa-bajnokságon az 51 kilósok között szerepelt, és ezt a súlyt kemény munkával azóta is tartja, a juniorok között az 52kg-ban szerepel. Az egri versenyző legnagyobb hazai riválisát Horváth Kárment búcsúztatta magabiztos fölénnyel, és a döntőben Bakk Eszter ellen bizonyíthat. A női juniorok között Kovács Nikolett szép győzelmet aratott a finn Viivi Jokinen ellen, és Turbucz Klaudia ellen is esélyesnek számít a 70kg-osok döntőjében.

Serdülő Európa-bajnokunk, Dévényi Izabell az egyik legnagyobb női tehetségünk, a 2005-ben született versenyző a Bornemissza emlékversenyen is természetesen döntőt vívhat. Az 54 kilós junior versenyző az osztrák Nikolina Novakovic ellen lépett ringbe a harmadik napon, és a kettejük közötti különbség erőben már az első menetben lemérhető volt. Dévényi mindhárom menetet hozta az osztrákkal szemben, így a döntőben a szlovák Bibiana Lovasova ellen az aranyéremért mérkőzhet.

A junior fiúk mezőnyében az Edőcs István Sportegyesületet képviselő 15 éves Kozák Kevin szoros összecsapáson jutott túl Zsigó Csabán, és a román Arin-Nicu Tudoroiu ellen döntőzhet az 50kg-osok között.  A tavalyi junior magyar bajnokságon bronzérmes nyíregyházi Kiss Sándor az osztrák Maxim Tsurenkov ellen ért el szép sikert, így az 52kg-osok döntőjében a lengyel Marcel Maciel vár rá.

Serdülő Eb-bronzérmesünk, a tatabányai Oláh Levente elképesztő formában érkezett a Bornemissza emlékversenyre, három mérkőzésen van túl a 16 éves ökölvívó, és mindhárom mérkőzését döntő fölénnyel nyerte meg. Mindhárom összecsapását már az első menetben eldöntötte, a román Angelo-Cristian Covaci volt a következő áldozata. Oláh a juniorok 57kg-os döntőjében a márciusban már egyszer legyőzött Lantos Álmos ellen lép ringbe.

Kétszeres junior Eb-bronzérmesünk, a pécsi Samu Ferencnek nem jutott könnyű ellenfél, a francia Matheo Rousseau kemény diónak bizonyult, de nem fogott ki a 18 éves magyaron. Samu megosztott pontozással jutott be az ifik 60 kilós döntőjébe, ahol Római Ruben vár rá. Az ifjúsági korcsoport egyik nagy tehetsége, a kőszegi Buza Rafael (64kg) a svájci Felix Meier ellen mutatott be remek bokszot, így a cseh Kevin Souquessa-val szemben összejött a legjobb döntő. 

Közelgő események