hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Kiss Levente nyerte meg a nap összecsapást és megvételre felnőtt bajnoki címét

Már az elődöntők alatt is voltak meglepetések a 98. férfi felnőtt országos bajnokságon, de a negyedik döntős napra is bőven maradtak izgalmak. Az Ob legjobb mérkőzésén a 19 esztendős ifjúsági Vb-bronzérmes Kiss Levente nagy csatában győzte le a szintén fiatal Fehér Koppányt egy olyan szupernehézsúlyú mérkőzésen, amelyre Magyarországon hosszú ideje nem volt példa.

A döntősök bemutatását követően a MÖSZ elnökségi tagja, dr. Kassai László nyitotta meg beszédével a bajnokság döntőit. Tóth Zsuzsanna a MÖSZ főtitkára is részt vett a megnyitóünnepségen, és díjakban részesítette a versenyen tevékenykedő bírókat, valamint a tisztségviselőket.

Az országos bajnokság döntőin a MÖSZ ellenőrző testületének elnöke dr. Pálos Péter, több elnökségi tag, Szántó Imre mesteredző, valamint a sportág ikonja, olimpiai bajnokunk, Gedó György, valamint dr. Csötönyi Sándor, a MÖSZ örökös tiszteletbeli elnöke.

A Papp László nevét viselő felnőtt férfi országos bajnokság rendezője a Győri Gladiátor Sportegyesület, valamint a Magyar Ökölvívó Szakszövetség. A győri szervezők, élükön Nagy Zoltánnal kiváló munkát végeztek a szervezésben, mint 2020-ban is.

A küzdelmek a 48kg-ban, 51kg-ban, 54kg-ban, 57kg-ban, 60kg-ban, 63,5kg-ban, 67kg-ban, 71kg-ban, 75kg-ban, 80kg-ban 86kg-ban, 92kg-ban, és a +92kg-ban zajlottak. A cirkálósúly (86kg) első történelmi magyar bajnokát Tallósi Péternek hívják, aki mérkőzés nélkül győzte le a 18 éves Beri Kevint.

A nap mérkőzése

A nap egyik legjobban várt döntőjére a szupernehézsúlyban (+92kg) került sor, a címvédő, és ifjúsági Vb-bronzérmes Kiss Levente megelőzte a rohamozó Fehér Koppányt az első menetben. A két tehetséges fiatal összecsapása a várakozásoknak megfelelően nagy ritmusban zajlott, és a 21 éves Fehér Koppány folyamatosan próbálta csökkenteni a távolságot. Kiss Levente ugyan még csak 19, de remek tempóérzékkel, és megfelelő ütőerővel rendelkezett ahhoz, hogy megállítsa Koppány támadásait. Kiss a harmadik menetben is megfelelő állóképességgel rendelkezett ahhoz, hogy kontrákkal távol tartsa riválisát, és megvédte magyar bajnoki címét a nap legjobb mérkőzésén.

A nap meglepetése

Kozák László sorozatban nyerte a magyar bajnoki aranyérmeket az elmúlt években, és ezúttal az új nagyváltósúlyban (71kg) próbálta gyarapítani bajnoki címei számát. Nem számíthatott könnyű csatára, a Győri Gladiátor döntőse, a 20 esztendős Gerzsenyi István ellen. Fiatalabb riválisa lendületes volt, és próbálta meglepni rutinosabb ellenfelét az első menetben, és többször talált. Kozák a korábbi évekhez hasonlóan jól védekezett, de nem indított eleget a nagy szívvel bokszoló riválisa ellen, így Gerzsenyi első alkalommal lett magyar bajnok. 

A nap rövid összefoglalója

A nap első döntőjében nagy csatára lehetett számítani Bernáth Attila és Virbán Martin között, mindketten nemzetközi szinten is elismert versenyzők. A légsúlyban (51kg) a magyar ökölvívásnak nagy hagyományai vannak, ennek megfelelően mindkét versenyző megfelelő tempóban kezdte a döntőt. A mérkőzésvezető az első menetben számolt Bernáth Attilára, de ezt követően a debreceni tehetségnek is voltak tiszta találatai. A 21 esztendős debreceni nem azt a ritmust bokszolta, mint a világbajnokságon, amelyet Virbán Martin kihasznált és a második menet végén is beköszönt egy nagy ütéssel. Bernáth Attila a harmadik menetben volt a legjobb, de nem tudta megfordítani a nap első döntőjét.

Virbán Martin ikertestvére, a 2016-os ifi Eb-bronzérmes Gábor ezúttal az 54kg-ban szerepel, és Szaka István legyőzésével jutott be a döntőbe. Ellenfele a debreceni Bernáth László volt, aki meglepetésre Csóka Nándort búcsúztatta a legjobb négy között, de az első menetben nem találta a távolságot Virbán Gáborral szemben. A Budapesti Honvéd versenyzője a második menetben számoltatott Bernáth Lászlóra, és magabiztosabbnak tűnt ebben a párharcban. Az 54kg-ban több minőségi versenyző van, így közöttük még nagy csatára van kilátás az elsőszámú válogatottságért, de a 23 éves Virbán Gábor a magyar bajnoki címmel egy lépéssel előnybe került.

A Budapesti Honvéd harmadik döntőse, Bundovics István csak 2014-ben kezdett el bokszolni, de már van nemzetközi rutinja is az elmúlt évekből. A 22 esztendős ukrajnai gyökerű versenyző a négy évvel ifjabb Rózsavölgyi Márkkal találkozott a döntőben, és azonnal magához ragadta a kezdeményezést. A 18 éves Rózsavölgyi sokat mozgott lábon, de Bundovics ütőereje még túl sok volt neki, és edzője a második menetben feladta az 57kg-os bajnoki döntőt.

Veres Roland kick-boxból váltott az ökölvívásra, és a belgrádi világbajnokságot követően Oroszországban készült fel a magyar bajnokságra. A 22 esztendős tehetség még új az ökölvívásban, de a döntőben esélyesnek számított a fiatal pécsi Samu Ferenc ellen. Mindketten hasonló vívó stílusban bokszoltak, és a megfelelő ütőtávot keresték egy taktikai mérkőzésen. Veres Roland a második, valamint a harmadik menetben több akciót indított, és élete első magyar bajnoki címét nyerte meg egy kevés tiszta ütést hozó összecsapáson.

A nyíregyházi Kovács Richárd határozottan kezdte a kisváltósúlyú (63.5kg) döntőt az egri Danyi Dániel ellen, és szokásához híven remekül védekezett. A 24 éves ökölvívó kihasználta sebességi előnyét, és jobbegyenesei rendre tisztán találtak már az első menetben is. A főiskolai Vb-ezüstérmes Kovács Ricsi akarata érvényesült a döntőben, az egy súllyal lejjebb magyar bajnok fiatalabb Danyi ezúttal ezüsttel kellett beérje.

A Vasas-Süllős egyik legjobbja, Fodor Milán pár hónappal ezelőtt a váltósúlyba (67kg) lépett fel, és ebben a kategóriában szerepelt a belgrádi világbajnokságon is már. Milán már tíz évvel ezelőtt is magyar bajnoki döntőt bokszolhatott, és rutinjában bízhatott az ifjúsági korosztályból fellépő nyíregyházi Petrimán Patrik elleni döntőben. Milán többet ütött, a második menetben sok tiszta találatot vitt be, és egyenesei rendre ültek ebben a felvonásban. Petrimán Patrik nagyobb sebességgel kezdte a harmadik menetet, de Fodor Milán kontrákban is jobbnak bizonyult, bezsebelve a súlycsoport aranyérmét.

Cservenka Róbert 2019 februárjában megnyerte a Bocskai emlékversenyt, és azóta nagyon sokat erősödött a pécsi ökölvívó. A 22 esztendős versenyző nem számíthatott könnyű összecsapásra a kőbányai Oroyowve Isaac ellen, és kettejük középsúlyú (75kg) döntőjét nagy várakozás előzte meg. Cservenka ment előre, kemény munkát végzett az első, és a második menetben, többet ütött ellenfelénél. Oroyowve a saját ritmusában bokszolt a harmadik menetben, játékosabb volt, többet mozgott lábon, de nem tudta megfordítani a szoros döntőt.

A Budapesti Honvédot képviselő Kovács Pál nagy fejlődésen ment keresztül ebben az évben, a belgrádi világbajnokságon két győzelmet elér versenyző magabiztosan menetelt a félnehézsúlyú (80kg) döntőbe. A fináléban a szegedi Kis Máté ellen nehéz mérkőzésre számított, és nem becsülte le a profi bokszból visszatért riválisát. Kis Máté sok felütést vitt be, és igyekezett közel tartani Kovács Pált, rengeteget dolgozott, de a hatékonysága nem volt a legjobb. Kovács Pali vitte be az erősebb ütéseket, amely eldöntötte kettejük szoros összecsapását, különösen a harmadik menetben okozott ez különbséget.

Az már biztos volt, hogy a nehézsúlyban (92kg) új magyar bajnokot avatnak, miután Baracsi Dániel és Vincze István jutottak be a döntőbe. Baracsi többet mozgott lábon, és próbálta irányítani a mérkőzést, és a második menet közepétől nagyobb tempóra váltott. Vincze felvette a ritmust, és hasonló stílusban, frekvencián bokszolt, mint Baracsi, de túlságosan statikus volt ebben a döntőben. Baracsi 20 évesen élete első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte meg, és fejlődése töretlen.

A szövetségi kapitány napi értékelése

„Tetszettek a döntős mérkőzések, mint ahogy az elődöntők is a magyar bajnokságon. Ahogy vártam, az 51kg és az 54kg-os döntők remek csatákat hoztak. Azokban a súlycsoportokban, ahol fiatalabbakkal találkoztak a válogatott kerettagok, ott viszonylag egyértelmű győzelmet arattak, azzal együtt, hogy az ifjúsági versenyzők is tisztességgel helytálltak, feltétlenül dicséret illeti őket.

A nap egyik várt összecsapása, és egyben kisebb meglepetése is volt, a Kozák Laci-Gerzsenyi Pisti meccs. A fiatalabb Gerzsenyi most jobb formát mutatott a mai napon, és ezzel nyerni tudott.

Cservenka Robi amagyar bajnokság egésze alatt jó formát mutatott. Kovács Pali szintén, de a döntőben Kis Máté ellen nem volt könnyű dolga, hamarabb elfáradt. Máténak nem volt igazán amatőr mérkőzése, de gyorsan fel tudta venni a ritmust ezen a remek mérkőzésen.

A 92kg-os döntő is jó volt, de a szupernehézsúly az év legjobb magyar mérkőzését hozta, Kiss Levente csapott össze Fehér Koppánnyal. Összességében elégedett vagyok, a következő év elején megkezdjük a felkészülést a márciusi U22-es Eb-re, illetve a májusi felnőtt Európa-bajnokságra,” nyilatkozta a negyedik, döntős versenynapot követően Bertók Róbert szövetségi kapitány.

Közelgő események