hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Bokszolóktól kapta élete legnagyobb kupáját Szilágyi Áron

Budapest – Ünnep volt vasárnap a fővárosban, a magyar ökölvívás bajnokait ünnepelték és köszöntötték az egyik Duna-parti vendéglőben. A hazai bokszélet apraja-nagyja összejött a Legendák gálája elnevezésű találkozóra. A pandémia lecsengése után végre találkozhattak egymással a nagy öregek a fiatalabbakkal, sztorizhattak, nosztalgiázhattak végre egy jót.

– Már korábban szerettük volna megtartani ezt az eseményt, de sajnos a koronavírus-járvány, és a miatta érvényben lévő korlátozások ezt nem tették lehetővé – mondta Takács Attila, a Legendák gálája főszervezője. – De most végre összejött, s ahogy elnéztem a régi barátokat, a boldog arcokat, abszolút megérte összehozni ezt a gálát. Nagyon rég volt így együtt a magyar boksz krémje, tényleg mindenki eljött, aki számít: Erdei Madár, Kovács Kokó, Gedó Gyuri bácsi és sok más remek öklöző az elmúlt évtizedekből.

És a szervezők úgy érezték, hogy más magyar sikersportágak legjobbjai is velük ünnepelhetnék a lassan száz éves magyar ökölvívást. Meghívtak birkózólegendákat, az olimpiai aranyérmes Növényi Norbertet és a második Komáromi Tibort, Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívót, a Vasas SC versenyzőjét, valamint a 2000-es években háromszoros is olimpiai bajnoki címet nyerő vízilabdacsapat tagjai közül is eljöttek párat. Szilágyi Áront és a pólósokat egy különleges, egy méter magas hatalmas serleggel – hivatalos nevén: „a Magyar Ökölvívó Társadalom sportpályafutása legmagasabb szintű elismerése” – is köszöntötték.

– Eddig komolyabb kapcsolatom nem volt az ökölvívással, de itt sokakkal megismerkedtem, nagyon jó közösség az övék is. Sokban hasonlítunk, az övék is magányos sportág, a ringben, ahogy a páston, már csak magunkra számíthatunk – mondta lapunknak Szilágyi Áron. – Ezzel az óriási kupával nagyon megleptek, korábban kaptam már kardot, ami ilyen nagyobb méretű, de ez hatalmas, még jó hogy kisbusszal jöttünk, az autóba nehezen fért volna bele. Azt még nem tudom, hova kerül, haza nem viszem, talán a Vasasba vagy a szövetségbe rakjuk be.

A vízipólósokat is meglepetésként érte ez a kupa, de Vári Attila, az MVLSZ elnöke tudja, hol lesz a helye.

– Ekkora, kétkezes serleggel még én sem találkoztam pályafutásom során – árulta el az olimpiai és világbajnok egykori vízilabdás. – A szövetség székházába visszük, és biztos vagyok benne, mindenkinek meg fog akadni a szeme rajta, ha belép hozzánk. Amúgy nekem fiatalon sok barátom, osztálytársam öklözött, akiket sokszor megnéztem meccseken, így közeli kapcsolatom volt a sportággal.

És, ha már a nyári játékokon három aranyérmet szerző legendáinkról van szó, akkor megkerülhetetlen a 2003-ban elhunyt ökölvívóikon, Papp László, akinek a fia, ifjabb Papp László is átvett egy hatalmas serleget.

– Elképesztően jó érzés, hogy még mindig mennyire szeretik, tisztelik, bálványozzák az édesapámat – mondta ifjabb Papp. – Ezzel a kupával némi gondban leszek, már így is egy múzeum a lakásunk, nem tudom, hová fog férni.

– Óriási megtiszteltetés ez a szép kesztyű, nem gondoltam, hogy valaha megkapom – mondta a nyolcszoros magyar bajnok Gedó György. – Nagyon jó lenne, ha később más magyar öklözőnek is megadatna ez az elismerés. Sajnos most lent van a magyar boksz, sok jó edzőre, oktatóra lenne szükség, akik bajnokokat tudnak nevelni a fiatalokból.


Bokszolóktól kapta élete legnagyobb kupáját Szilágyi – Blikk

Forrás:

Közelgő események