hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Benedek Péter és Nileborg Krisztián hétre növelte a magyar aranyérmek számát Gyergyószentmiklóson

A huszonnégy serdülő döntőt követően huszonhárom junior fináléra került sor az első alkalommal megrendezésre kerülő Gheorgheni Openen, amelyet az erdélyi Godako Akadémia rendezett Gyergyószentmiklóson.

Az elsőéves junior Benedek Péter mellett az idén veretlen Nileborg Krisztián is aranyéremnek örülhetett a hatodik, és egyben utolsó versenynapon!

A serdülő magyar válogatott tizenöt tagja közül öten aranyéremmel távozhattak Gyergyószentmiklósról, a juniorok közül pedig ketten jutottak el a dobogó legfelső fokára. A megszerezhető 47 aranyérem közül hetet Magyarország nyert meg, de ami ennél is sokkal fontosabb, hogy remek lehetőség nyílt két korosztály tagjai számára, hogy nemzetközi szinten további tapasztalatokat szerezzenek, és más stílusokkal találkozzanak.

Varga Sára az idei évben lépett fel a juniorok közé, de minden 2022-es nemzetközi eseményen a dobogóra állhatott. Ez nem maradt el Gyergyószentmiklóson sem, ahol végül görög ellenfele ugyan jobbnak bizonyult a döntőben, de ezüstérmet gyűjtött be. A ciprusi női junior ökölvívás Európa legjobbjai közé emelkedett, ezt Kozma Lívia is megtapasztalhatta, miután Christina Tzaragian ellen ugyan remekül bokszolt, de ez csak a szoros vereséghez volt elegendő, így ő is ezüstéremmel távozott Gyergyószentmiklósról.

Benedek Péter tavaly mind a román, mind a magyar serdülő nemzeti bajnokságot is megnyerte, és a Godako Akadémia egyik legnagyobb tehetsége Gyergyószentmiklóson ezúttal már a juniorok között ért fel a csúcsra. A 15 éves versenyző végig magabiztosan menetelt a döntőig, ahol román ellenfele már ki sem állt ellene. A magyar delegáció második junior aranyérmét a 16 esztendős Nileborg Krisztián szerezte meg, akinek román ellenfele csak némi nehézséget jelentett, így versenyzőnk immáron közel egy éve veretlen a nemzetközi mezőnyben.

Kozák Kevin idén káprázatos formában versenyez, ezt Erdélyben is bemutatta, és annak ellenére, hogy a döntőben is remek munkát végzett, román ellenfele kezét emelték a magasba. Budai Szebasztián szintén ellenszélben versenyzett, így ezüstéremmel távozott a gyergyói eseményről.

Összesen 212 ökölvívó tizenkét országból vett részt a Gyergyószentmiklósi Openen, amely első alkalommal került megrendezésre a juniorok és a serdülők részére. Magyarország mellett Horvátország, Azerbajdzsán, Izrael, Görögország, Ciprus, Ausztria, Bulgária, Moldova, Ukrajna, Lettország, és a házigazda Románia szerepelt Gyergyószentmiklóson. Mindkét korosztály a saját Európa-bajnokságára készül, a serdülőknek ezt Törökországban, augusztusban, míg a junioroknak Olaszországban, szeptember végén rendezik meg.

„A mai napon lezárult az első Gyergyó Open, amelyen legjobb serdülő és junior versenyzőink szerepeltek. Összesen hat magyar junior volt érdekelt a döntők napján. A hölgyek közül Varga Sára sajnos nem tudta hozni korábbi lehengerlő formáját, Kozma Lívia pedig a neki megszokotthoz képest egy súllyal feljebb kiélezett küzdelemben maradt alul.

A junior fiúknál Benedek Péter ellenfele visszalépett, így 46, és 70kg-ban is magyar fiú állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Utóbbiban Nileborg Krisztiánnak örülhettünk, aki továbbra is megőrizte a idei veretlen mérlegét, Gyergyószentmiklóson is aranyérem került a nyakába.

Budai Szebasztián és Kozák Kevin mérkőzése sajnos nem a várakozásoknak megfelelően alakult, érdekes volt a pontozók, utóbbinál pedig a vezetőbíró munkája. Természetesen kifogásokat nem keresünk, leszűrjük a tanulságokat, és megyünk tovább az úton.

Összességében elégedett vagyok a csapat teljesítményével, nagyon hosszú fél év áll mögöttünk rengeteg versennyel, utazással, és mérkőzéssel. Most egy kis pihenőt kapnak a srácok, hogy feltöltődjenek, és a felkészülésünk következő állomása a közös ukrán-magyar edzőtábor lesz,” – foglalta össze Törteli Ferenc a hatodik, utolsó nap eseményeit, valamint a jövőbeli terveket.

A magyar csapat hatodik napi eredményei Gyergyószentmiklóson

Junior lány 57kg:

Varga Sára – Panagiota Kouzilou (görög) 0:5

Junior lány 63kg:

Kozma Lívia – Christina Tzaragian (ciprusi) 2:3

Junior fiú 46kg:

Benedek Péter – Nicolas Boncu (román) – mérkőzés nélküli győzelem

Junior fiú 52kg:

Kozák Kevin – Ciprian Iofciu (román) 1:4

Junior fiú 66kg:

Budai Szebasztián – Mario Valentin Marinescu (román) 0:5

Junior fiú 70kg:

Nileborg Krisztián – Eduard Muset (román) 4:1

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események