hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

A 30. Torma Gyula ifjúsági emlékversenyt Prága rendezi meg október 12-e és 16-a között

Julius Torma, azaz magyarosan Torma Gyula a csehszlovák és a magyar ökölvívás egyik nagy alakja volt az 1940-es, valamint az 1950-es években. A csehek legjelentősebb nemzetközi ifjúsági tornája az ő nevét viseli, és október 12-e és 16-a között kerül megrendezésre, Prágában.

Az ifjúsági világbajnokság dátuma november 6-20 a jelenlegi tervek szerint, és a spanyolországi la Nucia, valamint Benidorm a helyszín. A Torma Gyula emlékverseny ebbe a felkeszülési programba illeszkedik, és tökéletes lehetőség mindenkinek, hogy a világbajnokság előtt még növelje a ring tapasztalatát.

Torma Gyula többszörös bajnok volt már a második világháborút követően 1946-ban, és sikert sikerre halmozott, de a félnehézsúlyban első alkalommal nyert a sturovói származású klasszis magyar bajnoki címet abban az évben, amely az újraindulásról szólt. Ez volt utolsó magyar bajnoki aranyérme, az év végén visszatért Csehszlovákiába, és új hazájának ért el ragyogó sikereket.

Papp Lacit és Csík Tibort követően a magyar válogatott harmadik aranyérmét az 1948-as londoni olimpián Torma Gyula nyerhette volna a váltósúlyban, de ő 1946 után már a csehszlovák válogatottat erősítette. Az első fordulóban épp a magyar Bene Gusztávot győzte le nagy csatában, és végül olimpiai bajnoki címet szerzett Csehszlovákiának, amely mind a mai napig az egyetlen ökölvívásban.

A regisztráció a következő 30. Torma Gyula emlékversenyre szeptember 30-a, és a 2004-ben, valamint a 2005-ben született fiúk vehetnek részt a prágai eseményen. Az első versenynap október 13-a, 14-én az elődöntők, míg 15-én a döntők zajlanak majd az ifjúsági nemzetközi versenyen.

Az első Torma Gyula emlékversenyre még 1992-ben került sor, míg az utolsóra pedig 2020 szeptemberében, meglehetősen nehéz körülmények között. A magyar válogatott rendszeres szereplője volt a csehországi versenyen, az elmúlt egy évtizedben többen aranyéremmel térhettek haza Prágából.

Közelgő események