hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

BOCSKAI ISTVÁN NEMZETKÖZI EMLÉKVERSENY – Kellemes meglepetések a verseny első napján

Három ring, két versenyprogram, hatvanegy pár csatái, valamint huszonkét magyar érdekelt volt az első nap összefoglalója számokban a debreceni 67. Bocskai Emlékversenyen. A hölgyek közül Hámori Luca magabiztosan győzött az első fordulóban, míg Szabó Petra és Lakos Regina erőn felül teljesített ezen a versenynapon, kellemes meglepetéseket szolgáltatva. Római Ruben is magasabban jegyzett riválist győzött le a nyitónapon, de a férfiak közül többen szép sikereket értek el.

Összesen 105 női ökölvívó, valamint 174 férfi versenyző vesz részt ezen a 67. Bocskain huszonöt országot képviselve: Anglia, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Csehország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Skócia, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Thaiföld, Ukrajna és Üzbegisztán.

A nap mérkőzése

A nap egyik legjobban várt összecsapására került sor a nagyváltósúlyban (71kg), az újdonsült magyar bajnok Pylypec Maksym csapott össze az U22-es Eb-negyeddöntős Gerzsenyi Istvánnal. Mindketten ukrán gyökerekkel rendelkeznek, és remek fizikai adottságokkal, de technikailag a 2018-as Európa Játékok bronzérmes Pylypec számít jobbnak. A második menetet Pylypec határozottabban kezdte, az ő akarata érvényesült teljesen, és egyenesei rendre találtak. Gerzsenyi teljesen más harcmodorban, és ritmusban kezdte meg a harmadik menetet, de Pylypec felvette a tempót, és megnyerte a nap egyik fontos összecsapását.

A nap meglepetései

Római Ruben a szlovén Tadej Cernoga ellen lépett ringbe a délutáni program negyedik párjában és minden korábbi elképzelést felülmúlt győzelmével. A 19 éves ökölvívó hazai eseményeken már bizonyított, de a nemzetközi színtéren ellentétben szlovén ellenfelével, nagyon rutintalannak számít még. Cernoga hat éve tagja a nemzeti válogatottnak, és a belgrádi világbajnokságon két mérkőzést is megnyert, de Római taktikus boksza ezúttal a magyar tehetség sikerét hozta.

A nap második nagy meglepetését, az igazi szenzációt azonban Lakos Regina szolgáltatta, a 70kg-osok között nem kisebb nevet, mint az argentinok legjobbját, Lucia Noelia Perezt győzte le. Ellenfele kilenc év nemzetközi rutinnal a tarsolyában a mérkőzés favoritjának számított, de a súlyba lefogyasztó 22 éves magyar nemcsak meglepte az argentint, de a végén az ő kezét emelték a magasba.

A nap összefoglalója

Lakotár Hannát sok sérülés hátráltatta az elmúlt években, de az elmúlt időszakban már teljes értékű munkát tudott végezni az Eb-negyeddöntős fiatal tehetség. Hanna az 54kg-ban megtalálta a legjobb kategóriát, és minden tudását beleadta az első mérkőzésbe az ausztrál Tiana Echegaray ellen. Riválisa eddig főleg odahaza bokszolt, de az már elsőre kiderült, nem ügyetlen ökölvívó, Hannának vigyáznia kellett. A 21 éves magyar szépen követte a taktikai utasításokat és győztes mérkőzéssel kezdett a viadalon. Krekó Istvánnak nem jutott könnyű feladat elsőre, a legjobb tizenhat közé jutásért a legutóbbi világbajnokság bronzérmesével, az orosz származású szerb Vlagyimir Mironcsikov ellen kellett ringbe lépnie. A magyar bajnokság ezüstérmese hosszabb kezeivel, egyenesekkel dolgozott elsősorban, és sebességben is látszódott rajta a fejlődés. Szerb ellenfele közel kétszázzal több mérkőzést vívott, így veresége ellenére Krekó Pisti minden elismerést megérdemel. A férfi 80kg magyar bajnoka, Kovács Pál sem élte túl az első fordulót, a német Ben Ehis sebességben bizonyult jobbnak tőle. A női 60kg magyar bajnoka, Mezővári Kingának nem sikerült a német Felicitas Ganglbauer ellen győznie, szoros összecsapásban maradt alul. A súlycsoport ennek ellenére nem maradt magyar győzelem nélkül, erről Szabó Petra gondoskodott, aki egy kisebb kihagyást követően tért vissza. Az ukrán Veronika Korec ellen nem ő számított a mérkőzés esélyesének, de remekül forgott le az ellenfélről és hosszabb kezeivel sikeresen dolgozott. A mindössze 20 éves Petra összeszedetten, koncentráltan bokszolt és egy sokkal rutinosabb, minőségi ukrán ökölvívót győzött le. U22-es Eb-ezüstérmesünk, Hámori Luca a szerb Anastasia Nikolovski ellen kezdte meg az idei Bocskai szereplését. Két évvel ezelőtt Debrecenben már remek skalpokat gyűjtött be, azóta pedig hatalmasat fejlődött, és Európában immáron mindenkinek számolnia kell vele. Luca azonnal tudatosította, hogy ő tervezi irányítani ezt a mérkőzést, és magabiztosan kezdte az idei versenyét. A másodikban és a harmadikban számoltatott is a szerb lányra, végül egyhangú pontozásos győzelemmel jutott tovább a következő körbe.

Az esti programban Cservenka Robi is bemutatkozott a Bocskain. A 2019-es verseny bajnoka, mint minden eseményen az aranyéremre tör, és ezúttal is harcos bunyót mutatott be. Ellenfele a cseh Milos Bartl volt, aki szintén nem kezdő a szakmában, évek óra rendszeres szereplője a nemzetközi eseményeknek. Robi testütésekkel puhította meg a cseh ökölvívót, és fokozatosan őrölte fel az ellenállását, így a legjobb nyolc közé jutott a 75kg-osok között. A kategória új magyar bajnoka, Akylov Pylyp az ausztrál Dominic Molinaro ellen egy határozott sikerrel kezdte meg a Bocskai emlékversenyt.

„A válogatott kerettagok közül Lakotár Hanna, Hámori Luca, Lakos Regina, , Római Ruben, Cservenka Róbert hagyták el győztesen a szorítót. Tetszett Hámori Luca és Cservenka dinamizmusa, Lakotár Hanna magabiztossága, és Római Ruben, Szabó Petra, valamint Lakos Regina győzni akarása. Bár Krekó Pisti és Felföldi Laci kikaptak, elégedett vagyok a teljesítményükkel, mert fejlődést látok rajtuk. Akylov Pylyp szépen bokszolt, bár keveset ütött jobb kézzel. Elképzelhető, hogy sérült még a keze. Értékes versenyzőnek gondolom őt is, bízom benne, hogy egyszer a magyar válogatott tagja lesz majd” – mondta Bertók Róbert szövetségi kapitány az első napot követően.

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események