hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Ma este a technikai értekezlettel, és a sorsolással kezdetét veszi a 68. Bocskai emlékverseny.

A 68. Bocskai István nemzetközi emlékverseny, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség első eseménye a 2024-es esztendőben, a mai napon veszi kezdetét a technikai értekezlettel, valamint a hivatalos sorsolással. Összesen 68 női, és 95 férfi ökölvívó nevezett be két kontinensről az idei Bocskai emlékversenyre.

A Bocskai emlékversenyre január 14-e és 21-e között kerül sor Debrecenben, a Hajdúság szívében, amely ökölvívásunk egyik központja, és regionális bázis is egyben. A Bocskai emlékversennyel párhuzamosan több eseményre kerül sor Európában, a versenynaptár nagyon szoros a világkvalifikációs torna előtt.

Ukrajna hagyományosan az egyik legerősebb nemzet Európában, ökölvívóik rendszeres szereplői a Bocskai emlékversenynek is. A debreceni versenyen a legutóbbi két alkalommal az ukrán világbajnok Jurij Zaharjejev lett a torna legjobb férfi ökölvívója. 2022-őt, és 2023-at követően Zaharjejev ismét aranyéremre tör a Bocskai emlékversenyen, a 71 kilósok között a mezőnyben a legrutinosabbnak számít. Ukrajna másik gyöngyszeme, az olimpiai

ezüstérmes, valamint a világ-, és Európa-bajnok Olekszandr Hizsnyak (80kg) is ott lesz az idei Bocskai mezőnyében.

Kazahsztán is állandó szereplője a Bocskai emlékversenynek, ezúttal férfiakkal képviseltetik

magukat Debrecenben. A csapat gerincét fiatalok alkotják, U22-es ökölvívók, közülük többen kiemelkedően szerepeltek az ifjúsági világbajnokságokon és ifi Ázsia-bajnokságokon. Szabirzsan Akkalilov (71kg) ifi világbajnok volt 2021-ben, Bijbars Zsekszen (60kg), Diasz Molzsigitov (75kg), Jerasszil Zsakpekov (80kg), Temirlan Mukatajev (86kg) és Damir Tojbaj (+92kg) pedig Ázsiában ért fel a csúcsra ifiként, vagy juniorként.

Mongólia is az erős ázsiai nemzetek közé tartozik, az olimpiára két ökölvívójuk már kvalifikált, és a legutóbbi világbajnokságokon rendre érmekkel távoznak. A női csapatuk nagyon sokat fejlődött, a már párizsi olimpikon Yesugen Oyuntsetseg (50kg) mellett Vb-, és Ázsia-bajnoki érmesek alkotják a csapatot. A férfiaknál a Bocskain tér vissza a riói olimpikon Gan-Erdene Gankhuyag (51kg).

Lengyelország női csapata mindig nagyon erős, a legjobbjaikkal szerepelnek majd a Bocskai

emlékversenyen is. A felnőtt Eb-ezüstérmes Aneta Rygielska (66kg), a sokszoros Eb-érmes és tokiói olimpikon Elzbieta Wojcik (75kg) és az Európa Játékok-ezüstérmes Sandra Drabik (54kg) is ott lesz a Bocskai mezőnyében. Natalia Rok (50kg) és a 20 éves tehetség, Julia Szeremeta (57kg) is minőséget képvisel majd a versenyen.

A 100. felnőtt országos bajnokság nagyon fontos megmérettetés volt ökölvívóink számára, több súlycsoportban meglepetés is született, így a Bocskai emlékversenyen az Ob ezüstérmesek a visszavágókra készülnek. A világkvalifikációs tornán induló magyar csapat névsora csak ezt követően kerül kijelölésre, így a debreceni esemény a következő válogató a magyar csapat számára.

Az országos bajnokságon hiányzók közül a 2014 óta magyar válogatott, és a Bocskain ezüstérmes Szűcs Szabina is a visszatérését tervezi, a műtétét követően nagyon komoly erőnléti munkát végzett el, hogy a debreceni eseményen már ott lehessen. A női mezőnyben hosszú idő után nem vesz részt a Bocskain Nagy Tímea, aki felnőtt magyar bajnoki címmel fejezte be karrierjét a tavalyi év végén.

Nagyon izgalmasnak ígérkezik a férfi 51kg, valamint az 57kg is, ahol a Bocskain eldőlhet, ki képviselheti Magyarországot a világkvalifikációs tornán. Előbbiben Szaka István, és Bernáth Attila, míg utóbbiban az Eb-bronzérmes Veres Roland, valamint Koloszár Valentin visszavágója várható. A már párizsi olimpikon Kovács Richárd (63.5kg) is ott lesz a Bocskain, akárcsak az összes felnőtt magyar bajnok.

A 68. Bocskai emlékverseny programja:

Január 14-15. – A delegációk érkezése

Január 15., 20:00 – Technikai értekezlet

Január 15., 20:30 – Sorsolás

Január 16., 14:00 – Hivatalos megnyitóünnepség

Január 16., 14:15 – Első versenynap

Január 17., 14:00 – Második versenynap

Január 18., 14:00 – Harmadik versenynap

Január 19., 13:00 – Negyedik versenynap (férfi elődöntők, női döntők)

Január 20., 14:00 – Ötödik versenynap (férfi döntők)

Január 21. – Hazautazás

Hajrá magyar ökölvívás!

Közelgő események