hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Akilov jobban bírta idegekkel és Magyarország harmadik olimpiai kvótáját szerezte meg.

Az Észak-Olaszországban zajló első világkvalifikációs torna utolsó versenynapján a Vb-

negyeddöntős Akilov Pylyp volt az egyetlen magyar ökölvívó, aki az olimpiai kvótáért bokszolhatott, ezt a mérkőzést pedig sikerrel vívta meg.

Összesen 49 olimpiai kvóta talált gazdára az első világkvalifikációs tornán, amelyet egy lombardiai kisváros, Busto Arsizio rendezett meg. A versenyen összesen 112 ország képviseletében 598 ökölvívó indult el és mindössze kevesebb, mint 10 százalékuk szerzett jogot a párizsi indulásra.

Akilov Pylyp a brit Taylor Bevan, az osztrák Lucky Aimufua, valamint a norvég Mindaugas

Gedminas legyőzésével három erős európai ellenfelet legyőzve jutott be a legjobb nyolc közé. Negyedik riválisa is európai volt, a holland Gradus Kraus egy 23 esztendős tehetség, a két évvel ezelőtti U22-es Európa-bajnokság ezüstérmese. Édesapja, Albert Kraus egy igazi küzdősport legendának számít Hollandiában, fia pedig igyekszik folytatni ezeket a hagyományokat.

Akilov egy kicsit visszafogottabban bokszolt az előző körben a litván-norvég ellen és nagyon bíztunk benne, hogy a Kraus elleni meccsre tartalékolt. Mindketten óvatosan kezdték a mérkőzést, de az első nagy találatot Akilov vitte be szerencsére egy percet követően.

Kraus sem maradt azonban adós a pofonokkal, de az első menetet Akilov nyerte meg 4:1-re a pontozóknál. A második menetben nagyon sok volt a dulakodás, a fogás, ritkán alakult ki folyamatos bunyó, de amikor csak lehetősége adódott, Akilov sikeresen kontrázott. A sorozatos szabálytalanságok miatt mindketten kaptak egy intést a harmadik menetben, de a lényeg, hogy Akilov meg tudta őrizni a hidegvérét, és olimpiai kvótát szerzett!

Hámori Luca és Kovács Richárd az Európa Játékokon két kvótát szerzett Magyarországnak

a párizsi olimpiára, ezt Akilov most egy harmadikkal egészítette ki, legutóbb a 2012-es londoni játékokon volt három indulónk. Bangkokban a magyar csapatnak még további lehetőségei lesznek kvótaszerzésre az utolsó eseményen.

A magyar csapat kilencedik napi eredményei a kvalifikációs tornán:

Férfi 80kg, negyeddöntő, az olimpiai kvótáért: Akilov Pylyp – Gradus Kraus (holland) 5:0

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események