hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

26. Torma Gyula nemzetközi ifjúsági ökölvívó torna, Prága (november 9 – 11)

A verseny hagyományosan visszatérő vendégei szlovákok, magyarok, lengyelek és osztrákok.
A magyar csapat a 26. Torma Gyula nemzetközi ifjúsági ökölvívó tornán:

49 kg: Bernáth Attila
51 kg: Borsos Tamás
56 kg: Bundovics István
60 kg: Bogdán Krisztián, Botos Károly
75 kg: Cservenka Róbert
91 kg: Fehér Koppány
Edző: Balzsay Károly

Tavaly Botos Károly a 64 kg-ban és Pallai Keving a 75 kg-ban végzett az első helyen, előbbi Cservenka Róbertet, utóbbi László Szilárdot győzte le a döntőben. Összesen kilenc érmet szereztek a mieink. Igaz egy súllyal lejjebb, de Botosnak ismét lehetősége nyílik a tavalyi elsősége megismétlésére.

A 26. éve megrendezésre kerülő torna a csehek olimpiai bajnokának Torma Gyulának állít emléket.
Torma szlovák felmenőktől született 1922. március 7-én Budapesten. Egy időn keresztül Adler Zsigmond edzette, majd 1946-ban költözött át Csehszlovákiába. Két évvel később a londoni olimpián ő nyerte a 67 kg-os súlycsoport aranyérmét. Az elődöntőben eltört a hüvelykujja, de végig verekedte a döntőt is így, sőt az amerikai Herringet kiütötte a harmadik menetben miután sorozatos horgaival elbizonytalanította ellenfelét. Ezt a mérkőzést kiáltották ki az olimpiai torna legjobb meccsének, aminek alapján Tormát az olimpia legjobb bokszolójának mondták.

Az olimpia után visszautasította a profik megkeresését, majd 1955-ben vonult vissza. 996 meccset vívott, hétszer talált legyőzőre. Papp László pályafutásának első két éve alatt találkozott Tormával, aki le is győzte. Edzői munkája során az Uhelne Sklady csapatából az ország legjobb gárdáját faragta. Gyakran mondogatta tanítványainak, hogy „a fejünk nem arra való, hogy üssék, hanem azért, hogy gondolkodjunk vele” – utalva ezzel is a szemléletre, amit a ringben és azon kívül is képviselt. Torma Gyula 1991. október 23-án 69 éves korában hunyt el Prágában.

Közelgő események