hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Ma rajtol a felnőtt magyar bajnokság

A 94. Papp László felnőtt férfi országos magyar bajnokságra Budapesten a Halassy Olivér Sportközpontban kerül sor. Tíz bajnokot avatnak a december 8-án a döntők napján, a Magyar Ökölvívás napján. A versenyen több fiatal is bizonyíthat, az új hullám előretörése folytatódhat.
Összesen 145 fő adta le nevezését az országos bajnokságra, a 64kg-ban, a 75kg-ban, a 81kg-ban és a 91kg-ban több mint tizenhatan regisztráltak. 57 egyesület jelezte részvételét a felnőtt országos bajnokságra, amely előrelépés a 2016-os évhez viszonyítva. A legtöbb versenyzőt delegáló klub a Vasas-Süllős, de népes csapattal lesz jelen Budapest Police SE, a DVSC Ökölvívó Klub, a Kecskeméti Sport Club, és a KSI is.
A címvédők közül Könnyű Róbert, a profi karrierbe kezdő Bacskai Balázs és Bernáth István nem vesz részt a 94. felnőtt férfi országos magyar bajnokságon. A hét további címvédő mellett az U22-es válogatott fiataljai, és visszatérők is gazdagítják a magyar bajnokságot. Lakatos István, Ungvári István, Tar Sándor, és Könnyű Richárd keveset bokszolt ebben az évben, míg Móna Imre, Görbics Gábor és Bouquet Bence hosszabb kihagyást követően tér vissza.

49kg:
A legkisebbek között visszatér a súlycsoport két korábbi magyar válogatottja, a kecskeméti Lakatos István és a hajdúsámsoni Ungvári István is, kettejük rutinja sokat érhet a végelszámolásnál. A 2008-as liverpooli Eb-bronzérmes Ungvári István több világbajnokságon is szerepelt a korábbi években, ütőereje az egyik legnagyobb a mezőnyben.

52kg:
A légsúlyúak között két 19 éves tehetség újabb nagy összecsapása várható: az U22-es Európa-bajnokságon negyeddöntős ferencvárosi Szaka István és az újpesti Virbán Martin minden bizonnyal a döntőben találkozhat ismét. Virbán Martin idén háromszor is legyőzte Szakát magyar versenyeken, utolsó alkalommal a Széchenyi emlékversenyen, így kettejük csatája parázs finálét hozhat a Halassy Olivér Sportközpontban. A KSI versenyzője, a Budapest-bajnokságon aranyérmes Szabó Kristóf visszatér az 52 kilósok közé, de meglepetés lenne, ha beleszólna a Szaka-Virbán csatába.

56kg:
Siroki Norbert tanítványa, a miskolci Csóka Nándor két évvel ezelőtt Eb-bronzérmet szerzett Szamokovban, és szerepelhetett a dohai világbajnokságon is. A 21 éves ökölvívó azóta egy súllyal feljebb lépett, és a negyeddöntőig jutott az idei U22-es Európa-bajnokságon. Csóka legnagyobb ellenfele a 19 éves újpesti ifjúsági Eb-bronzérmes Virbán Gábor lehet, aki két súlycsoportot lépett felfelé az elmúlt hónapokban.
A 2014-ben ifjúsági Eb-bronzérmes tatabányai Tar Sándor tavaly ezüstérmet szerzett a magyar bajnokságon, de hosszas kihagyást követően tér vissza. A vecsési Mátyás Krisztián és a Győri Gladiátor SE tehetsége Bundovics István egyaránt első alkalommal szerepelhet a felnőtt bajnokság mezőnyében.

60kg:
A 2013-ban ifjúsági Európa-bajnok bajai Gálos Roland két évvel ezelőtt magyar bajnoki címet szerzett, de tavaly nem szerepelt a hazai eseményen. A 22 éves versenyző legnagyobb ellenfele az idén Bocskai-emlékversenyt nyerő és az U22-es Európa-bajnokságon negyeddöntős egri Könnyű Richárd lehet, aki kisebb kihagyást követően tér vissza.
A Vasas-Süllős 20 éves versenyzője, Gombkötő Tamás idén szerepet kapott a válogatottban is, az oroszországi Umahanov emlékversenyen és a lengyelek elleni csapattalálkozón nemzetközi rutint szerzett, de győzelme meglepetést jelentene az országos bajnokságon. Vajmi Csaba tanítványa, a 18 éves kaposvári Mislai Kristóf junior és ifjúsági válogatottként ért el sikereket, de első alkalommal bizonyíthat a felnőttek között.

64kg:
A nyíregyházi Kovács Richárd idén robbant be a nemzetközi felnőtt mezőnybe, az U22-es és a felnőtt Európa-bajnokságon is egyaránt a legjobb nyolcig menetelt. A hamburgi világbajnokságon is bokszolhatott, egy győztes meccsel a tarsolyában búcsúzott a második körben, de a 20 éves tehetség több szakmabeli érdeklődését felkeltette.
A Vasas-Süllős 24 éves ökölvívója, Fodor Milán címvédőként érkezik az országos bajnokságra, de a 2016 óta eggyel feljebb lépő Kovács Richárd ellen nem számíthat könnyű mérkőzésre. A KSI versenyzője, Sarcia Nicola, a salgótarjáni Botos Károly, a gyöngyösi Habash Antoine, a Varkocs György BC tehetsége Serbán Henrik, és a Vasas-Süllős ökölvívója, Holczinger Alex egyaránt rendelkeznek nemzetközi tapasztalattal.

69kg:
A Vasas-Süllős 19 éves ifjúsági magyar bajnoka, az idei Széchenyi emlékverseny győztese, Kozák László tavaly az ifjúsági világbajnokságon ötödik helyezést szerzett és 130 mérkőzéssel a háta mögött első felnőtt országos bajnoki címre hajt. Ifjúsági versenyein az egyik legnagyobb ellenfele a KSI versenyzője, Hankó Kálmán volt, aki most is eséllyel száll harcba egy évvel idősebb ellenfelével szemben.
A kőbányai Görbics Gábor már 2004-ben is szerepelt nemzetközi tornán, legnagyobb sikereit kick-boxban érte el, de most ökölvívásban is visszatér. A Vasas-Süllős versenyzője, a Széchenyi emlékversenyen ezüstérmet szerző Képíró Ádám, kecskeméti Farkas Szilárd, és az egri Oláh Károly reálisan csak az érmekért szállhatnak harcba a 94. felnőtt férfi országos bajnokságon.

75kg:
A Vasas-Süllős ökölvívója, a 25 éves Harcsa Zoltán jelenleg a legmagasabban jegyzett magyar bokszoló, aki 2011 óta négy világbajnokságon és két olimpián is szerepelhetett. Az idei harkovi Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett ökölvívó a hamburgi világbajnokságot követően ismét kesztyűt húz, és ötödik magyar bajnoki címére hajt.
A Vasas-Süllős bajnoki címvédője Hegyi Barnabás tavaly Harcsa Zoltán távollétében lett aranyérmes, kettejük csatája parázsnak ígérkezhet. Árpád Viktor az U22-es Európa-bajnokságon szerepelt, míg a pécsi Cservenka Róbert az ifjúsági kontinensbajnokságon jutott el a legjobb nyolcig. A szegedi Oroyovwe Onoriode Isaac idén a válogatottban is bemutatkozott, míg a korábban bajnoki ezüstérmes Danyi Richárd visszatér a Tápiómente Ökölvívó Egyesület képviseletében.

81kg:
A Ferencváros ökölvívója, a 19 éves Tallósi Péter bajnoki címvédőként érkezik az országos megmérettetésre, és hosszú kezeivel távolról bárki ellen sikerrel veheti fel a küzdelmet. Legnagyobb kihívói a magyar bajnokságon a hódmezővásárhelyi Kovács Pál, valamint a 20 éves pécsi Lukácsy Bence lehetnek.
Kovács Pál a harkovi Európa-bajnokságon szerepelt ebben a súlycsoportban középsúlyból eggyel fellépve. Egy kategóriát váltott a 18 éves hajdúsámsoni Pallai Kevin is, aki ifjúsági nemzetközi tapasztalatokkal felvértezve érkezik a Halassy Olivér Sportközpontba. A tíz évvel ezelőtt kadett Európa-bajnok debreceni Móna Imre visszatér a ringbe, míg klubtársa, Tóth Ádám szintén képes lehet meglepetésekre.

91kg:
A 2011-ben junior Európa-bajnok, 2013-ban ifjúsági Eb-ezüstérmes kőszegi Hámori Ádám idén jelentősebb lépett előre a nemzetközi mezőnyben. Az idei harkovi Európa-bajnokságon a legjobb nyolcig jutott, és csupán az oroszok olimpiai bajnoka, Jevgenyij Tyiscsenko állította meg egy szoros mérkőzésen. Varsányi Áron 22 éves tanítványa ötödik magyar bajnoki címére hajt Budapesten fiatal kora ellenére.
A debreceni Nagy Bence az idei romániai Golden Belt tornán ezüstérmes volt, Bocskain bronzérmet szerzett, egyértelműen ő lehet Hámori legnagyobb ellenfele idén is. A KSI versenyzője, Tarnócai Mihály tavaly a legjobb nyolcig jutott csak az országos bajnokságon, idén sokat lépett előre, és a lengyelek ellen szerepelt a válogatottban is. A kétszeres magyar bajnoki bronzérmes Sényei László visszatér a 91 kilósok mezőnyébe a 94. felnőtt férfi országos bajnokságon.

+91kg:
A szupernehézsúly címvédője, Bernáth István nem vesz részt a hazai eseményen, így a jelenleg Balassagyarmaton bokszoló világbajnoki rutinnal is rendelkező Bouquet Bence lehet a legmagasabb kategória fő aranyesélyese. A 32 éves ökölvívó 2013-ban bokszolt utoljára magyar bajnokságon, amelyet megnyert, és ezúttal ötödik magyar bajnoki címére hajt.
A Hranek Box Club 20 éves tehetsége, Berki Károly Budapest-bajnokságot nyert idén, és szerepelt nemzetközi eseményeken is, így Bouquet Bence ellen ő lép ringbe a legnagyobb eséllyel. A szolnoki ifjúsági magyar bajnok 18 éves Vincze István, a soproni Tóth Gábor, a kiskunhalasi Kertész-Kovács Ádám és a kőbányai Szőke-Tasi Zoltán egyaránt rendelkeznek nemzetközi rutinnal is a szupernehézsúlyban.

Közelgő események