hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Tíz magyar szerepel az ifjúsági Európa-bajnokságon

Az ifjúsági Európa-bajnokságra Antalya városában, Törökországban kerül sor az elkövetkező napokban, amelyen a magyar válogatott teljes 10 fős csapattal szerepel. A kontinensbajnokság az utolsó jelentős EUBC esemény ebben az évben, ezúttal a legjobb 17 és 18 éves európai versenyzők bizonyíthatják tudásukat.
Azerbajdzsán, Oroszország, Törökország, és Ukrajna teljes csapattal szerepel az eseményen hazánk mellett, de számos ország szintén jelentős delegációt küldött Antalyába. Németország nem vesz részt az ifjúsági Európa-bajnokságon, akárcsak Wales, de ennek ellenére is több mint 30 nemzet képviselői lesznek jelen a mérlegelésnél.
Az 1999-2000-es korosztály idei legfontosabb eseménye lesz az ifjúsági Európa-bajnokság, a magyar válogatott a finnekkel és a horvátokkal készült közösen Tatán a törökországi eseményre. A 2000-es korosztály számára egyben felmérő is verseny a jövő évi Ifjúsági Olimpiai kvalifikációs tornája előtt, amelyre a csapat alapvetően készül. A magyar csapat tagjai közül hatan is elsőévesek ebben a korosztályban, így jövőre még több tapasztalattal felvértezve vehetnek részt a kvalifikációs versenyen.

49kg:
A legkisebbek között a román Cosmin Girleanu számít a legrutinosabbnak, és a legnagyobb névnek, 2015-ös junior világbajnoki címét követően számos eseményen bizonyította kvalitásait, de nem mehet biztosra senki ellen Antalyában. Legnagyobb ellenfele az oroszok ifi bajnoka Danyil Liszenko lehet, aki az utolsó két nemzetközi tornáján is begyűjtötte az aranyérmeket.
A grúz Sahil Allahverdovi már évek óta szerepel a korosztályos világversenyeken, és rendre éremmel tér haza, erre minden esélye megvan Antalyában is. A junior Eb-ezüstérmes ír Terence Donoghue, a Danas Pozniakas ifi torna győztese, az ukrán Nyikita Dinejev és az olasz Massimo Spada számít az éremesélyesek közé, és erre minden esélye megvan a 17 éves debreceni Bernáth Attilának is.

52kg:
Az angol Ivan Hope Price tavalyi junior Európa-bajnoki címét követően idén júliusban a Brit Ifjúsági Nemzetközösségi Játékokon is remek teljesítményt nyújtott, kiváló formában érkezik Törökországba. Minden eddigi sikerét a 49 kilóban érte el, de ezúttal már eggyel feljebb szerepel, így kérdés, mennyire sikerült adoptálnia az új kategória szintjét.
Az ukrán Makszim Galinyicsev idén minden versenyét megnyerte, így az angol Price egyik legnagyobb kihívója lehet, akárcsak az orosz Makszim Zajcev, aki at utolsó felkészülési tornáját Spanyolországban aranyéremmel zárta. A bolgár Bojan Aszenov is remek képességekkel rendelkező ökölvívó, és felnőtt Európa-bajnok bátyja, Daniel mellett ő is a csúcsra tör a sportvilágban.
Az örmény Artur Bazejan, a török Azad Demirhan, a junior Eb-bronzérmes román Marian Gabriel Schiopu és az olasz Alessandro Adami az éremesélyesek közé tartozik, amelyre egy szerencsésebb sorsolás esetén a debreceni Bernáth László is képes lehet.

56kg:
Az orosz Alekszej Kiszeljov egy hónappal ezelőtt a Boxam ifi tornán legyőzte az egyik legnagyobb európai korosztályos riválisát, az ifjúsági és junior Vb-bronzérmes francia Enzo Grau-t, de gall ellenfele remek felkészülést tudhat maga mögött, és könnyen visszavághat korábban serdülő Eb-t nyert ellenfelének.
A junior Vb-ezüstérmes török Unal Kalkisim hazai környezetben sok nemzetközi rutinnal felvértezve léphet ringbe Antalyában. Az izraeli David Kharmats lehet az egyik nagy meglepetésember ebben a súlycsoportban, idén az orosz Kiszeljov és a francia Grau ellen is győzött, így magabiztosan érkezik Törökországba.
A Brit Ifjúsági Nemzetközösségi Játékokon győztes angol Shiloh De Freitas, a junior Vb-bronzérmes azeri Orhan Haszanov, az ukrán Jegor Ade, a bolgár Venszan Kirkorov és az olasz Daniele Oggiano is a legjobbak közé tartozik. A kárpátaljai születésű győri ifjúsági magyar bajnok Bundovics István csak három éve bokszol, de fejlődése töretlen, és harcossága sikeres lehet Antalyában.

60kg:
Az orosz Nyikita Piszkunov az ifjúsági Európa-bajnokság címvédője, junior világbajnok, junior Európa-bajnok, és 2012 óta szerepel már a nemzetközi porondon, így a könnyűsúly legnagyobb esélyese a kontinensbajnokságon. Legnagyobb ellenfele a török csapat egyik legjobbja, Necat Ekinci lehet, aki junior Európa-bajnoki címét követően tavaly az ifjúsági világbajnokságon bronzérmet szerzett.
A junior Vb-ezüstérmes ír James Coughlan és a junior Vb-bronzérmes angol Charles Frankham is ebben a súlycsoportban húz kesztyűt, és mindketten veszélyesek lehetnek a két top favoritra is. Az angol Frankham 2015-ig mind a 40 mérkőzését megnyerte, azóta is mindössze csak négy vereséget gyűjtött be, az egyiket épp Coughlan-től.
A roppant sűrű könnyűsúlyban a junior Vb-bronzérmes ukrán Tarasz Bondarcsuk, az ifjúsági Eb-ezüstérmes grúz Otar Naveriani, a francia Jeremy Dupetitmagneux, az izraeli Bishara Sabbar, a finn Asseme Nouali, az örmény felmenőkkel rendelkező cseh Artur Sachbazjan és a lengyelek legjobbja Damian Durkacz is éremesélyekkel érkezett a török városba. A kaposvári Bogdán Krisztián elsőéves ifjúsági versenyző, Antalya minden bizonnyal remek tapasztalat lesz számára 2018-ra.

64kg:
A hazai csapat legjobb esélye az aranyéremre Tugrulhan Erdemir, aki elsőéves ifiként világbajnoki címet szerzett Szentpéterváron egy évvel ezelőtt. Az idei évben is minden mérkőzését megnyerte, így az aranyérem legfőbb várományosa, de több klasszissal nem találkozott még a súlycsoportjában.
A Csecsenföldön edző orosz ifjúsági bajnok Musza Marujev idén szintén veretlen, megnyerte a brandenburgi ifi tornát és a Boxamot is, így nem esélytelen Erdemir ellen még Törökországban sem. A junior Vb-ezüstérmes ír Patrick Donovan és a junior Európa-bajnok azeri Bahtijar Gazibajov is képes lehet a végjátékig eljutni a versenyen.
Az izraeli csapat rengeteget fejlődött, ennek idén is ékes bizonyítékát adta Ahmad Shtiwi, aki több nemzetközi tornát is nyert. Az ukrán Andrij Matyas, a junior Eb-ezüstérmes moldáv Constantin Ursu, a svéd Roberto Bengtsson, a nagyon hosszú kezeivel távolról dolgozó skót Tyler Jolly mellett az MTK 17 éves korábbi serdülő Európa-bajnoka, a Danas Pozniakas ifi torna bronzérmese, Barbosu Tibor is okozhat meglepetéseket a kontinenstornán.

69kg:
Az elefántcsontparti születésű ír Gabriel Dossen tavaly nagyot robbantott, amikor bronzérmet szerzett az ifjúsági világbajnokságon, Szentpéterváron, ahol ő volt az egyik legfiatalabb dobogós. A 18 éves ír ökölvívó egy súllyal feljebb szerepel immáron, de idén tovább fejlődött, és az aranyesélyek egyike a roppant erős váltósúlyban.
A junior világbajnok orosz Oszman Alijev teljesen felgyógyult a verseny kezdetére, és az ír bokszoló egyik kihívója lesz. A junior Vb-bronzérmes lengyel Eryk Apresyan mellett az angolok Brit Ifjúsági Nemzetközösségi Játékokat nyerő tehetsége, Mark Dickinson és az ifjúsági Vb-n bronzérmes fehérorosz Pavel Mihajljuk képes lehet bárki legyőzésére.
A junior Eb-ezüstérmes skót Sam Hickey sokat fejlődött, és egy hónapja az orosz Alijev ellen is pazar bokszot mutatott be. Az ukrán Olekszandr Kravec, a Boxam ifi torna győztes francia Milan Prat, a török Bera Dogan Kilic, és az örmény Toni Galsztjan alkotja még az európai élmezőnyt ebben a súlyban. A KSI képviseletében a 17 esztendős Hankó Kálmán képviseli hazánkat, aki idén három ifi nemzetközi tornán is éremmel zárt, és ütőerőben felveszi a versenyt a legjobbakkal.

75kg:
Az oroszok junior Európa-bajnoka Danyil Teterjev szinte minden nemzetközi eseményen győztesként hagyta el a szorítót az elmúlt három évben, a középsúly egyik aranyesélyese, de egy hónapja váratlan vereséget szenvedett a Boxam ifi torna elődöntőjében. Teterjev 17 éves, elsőéves ifi, de már több mint 150 mérkőzés van a háta mögött.
A junior Európa-bajnok ukrán Ivan Papakin idén minden mérkőzését megnyerte, az erős brandenburgi tornán sem talált legyőzőre, így aranyérme nem lenne meglepetés. Az oroszországi születésű azeri Amin Kuskov és a svéd Noor Yacko remek szezont tudhat maga mögött. Utóbbi idén egyetlen vereséget gyűjtött be, és nemzetközi torna győzelmekkel zárt, többek között a Bornemisszán sem talált legyőzőre.
A török Bulut Can Sahin hazai környezetben bizonyíthat, 2012 óta több AIBA és EUBC korosztályos versenyen szerepelt sikeresen. A roppant erős francia izomkolosszus Moreno Fendero, a bátyja révén olimpiai bronzérmes családtagot felvonultató litván Lukas Petrauskas, a serdülő Európa-bajnok ír Jordon Myers, a fehérorosz Alekszej Alfjorov, és a Hejdar Alijev junior tornán győztes lett Edgars Korzenievskis egyaránt éremért utazott el Törökországba. A pécsi Cservenka Róbert magyar ifjúsági bajnok lett szeptemberben, Alvics Gyula tanítványa két hónapja lépett fel a középsúlyba.

81kg:
A legjobb európai félnehézsúlyú, a walesi Sammy Lee nem szerepel a kontinensbajnokságon, így távollétében az ifjúsági orosz bajnok Ruslan Kolesznyikov, a junior Vb-bronzérmes román Alberto Biro és a brandenburgi torna győztese, az ukrán Jevgenyij Pavlovszkij csatája várható az aranyéremért.
A horvát Matej Uremovics remek képességekkel rendelkezik, egyértelműen az éremesélyesek között tartja számon a szakma. A skót Lewis Johnstone, a junior Vb-ezüstérmes török Bayram Malkan, az idén sokat fejlődő izraeli Pablo Deresh mellett a fehérorosz Vagyim Andrejev és a norvég Shamsudin Shamilov pályáznak reális eséllyel az éremre. A háromszoros magyar bajnok győri Egervári Richárd a csapat legifjabb tagja, csak decemberben lesz 17 éves, de megfelelő nemzetközi tapasztalattal rendelkezik már.

91kg:
Az orosz csapatba az utolsó pillanatba bekerülő junior Vb-bronzérmes Vlagyiszlav Ivanov és a junior Európa-bajnok ukrán Arkagyij Karcan párharca várható az aranyéremért a nehézsúlyúak mezőnyében, de még komoly trónkövetelővel is számolniuk kell az antalyai ifjúsági Európa-bajnokságon.
Az ifjúsági Eb-bronzérmes finn Krenar Aliu idén három nagy nemzetközi tornát nyert meg, és kemény munkával eljutott Európa elitjébe. A grúz Artyom Jordanjan idén győzelmet aratott a Klicsko testvérek ifi tornán Ukrajnában, és az oroszországi Pavljukov emlékversenyen is ezüstéremmel zárt, így az esélyesek között szerepel ő is Antalyában.
Az azeri Iszmajil Jagubov, az olasz Andrea Pugliara, az osztrák Ahmed Hagag és a román Cristian Razvan Filip esélyes lehet a pódium legalsó fokára. A kecskeméti Fehér Koppány is elsőéves ifjúsági versenyző, akárcsak a magyar csapat legtöbb tagja, így nemzetközi rutint szerezhet a 2018-as esztendőre.

+91kg:
Az európai szupernehézsúly több klasszist fog felvonultatni Antalyában, amely mutatja, hogy megvan az utánpótlás a király kategóriában is. A jelenlegi felnőtt világbajnok az azeri Mahammadraszul Medzsidov, de az ifik között is ők adják a legfőbb esélyest, a junior világbajnok, idén veretlen Mahammad Abdullajev személyében.
Az oroszok ifi bajnoka Ibragim Hidirov 2000-es születésű, akárcsak a junior Európa-bajnok bivalyerős horvát Joszip Biletics, mindketten alaposan megnehezíthetik Abdullajev dolgát. Az örmény származású, de görög színekben versenyző Vagkan Nanitzanian idén minden versenyét megnyerte, és odaérhet a végjátékba Antalyában is.
Az ukrán Dmitro Galagan, az örmény felmenőkkel rendelkező lengyel Oskar Safaryan és a lettek egyik legjobbja, Milans Volkovs is éremért repült el Törökországba. A szolnoki Vincze István ezüstérmes volt a szerbiai ifjúsági nemzetközi tornán, és már szerepelt a tavalyi ifjúsági Európa-bajnokságon is.

Közelgő események