hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Oláh Levente öt év után szerzett junior Európa-bajnoki címet Magyarországnak

A Tbilisziben zajló junior Európa-bajnokság utolsó napjára már csak Oláh Levente maradt versenyben, de sokat reméltünk tőle a döntőben is. A 16 éves szupertehetség semmit sem bízott a véletlenre, az orosz Ivan Csindikov ellen egyértelmű győzelmet aratott, és Báki Alex 2016-os sikerét követően újra junior Európa-bajnoki címet szerzett Magyarországnak.

Oláh Levente aranyérme mellett 4000 dollárt vehetett át az AIBA főtitkárától, Kovács Istvántól. Gémes Levente és Kovács Nikolett szoros elődöntőiket elveszítették ugyan, de mindketten bronzéremmel, valamint 1000-1000 dollár pénzdíjjal zárták a junior Európa-bajnokságot.   

Oláh Levente idén minden ellenfelét magabiztosan győzte le, szinte minden esetben már az első menetben döntésre vitte a dolgot. A török Abdulsamet Eroglu az elődöntőben a túlélésre hajtott, és két és fél menetig bírta tartani a magyar rohamokat. Levinek a döntőben az orosz Ivan Csindikov jutott ellenfélül, aki minden korábbi riválisnál ütésállóbbnak bizonyult. A török ugyan csak a túlélésért küzdött két nappal korábban, míg az orosz ökölvívó sokkal nagyobb ellenállásra volt képes. Levi a harmincadik másodpercben elkapta egy nagy ütéssel az oroszt, de Csindikov kibírta a balhorgot, és tudta folytatni. Levi űzte-hajtotta riválisát, aki mindent egy lapra feltéve csak a harmadik menetben vállalta be a harcot, így a mérkőzés ugyan ezúttal végigment, de a magyar pontozásos sikerhez nem férhetett kétség.

„Nagyon vártam a döntőt, és fantasztikus érzés, hogy megnyertem az Európa-bajnoki címet. Úgy érzem, mindhárom menetben jobb voltam, és pontosan tudtam mit akarok. Megvan az arany, amiért jöttem,” nyilatkozta a 16 éves tatabányai, aki Európa csúcsára ért fel parádés teljesítménnyel.

„Tudtuk, hogy mire készül az orosz edző, és arra építettük mi is a stratégiánk, hogy kihúzzuk a méregfogát. Levit kértük, hogy ugrassza az oroszt, ne egyből üsse a balhorgait, így ezek az előkészítések meghozták a sikert. Kemény volt az orosz, hogy elbírta ezt a rengeteg nagy ütést, és végig kibírta lábon a döntőt. Levi egy nagyon tudatos ökölvívó, csak annyit kértünk még tőle, hogy azt nyújtsa amit tud, és bíztunk a sikerében a kezdetektől fogva,” foglalta össze a döntő tapasztalatait Füzesy Zoltán.

„Oláh Levente megállíthatatlan volt ebben az évben, és ez az Európa-bajnokságon sem változott. Kirobbanó formában bokszolta végig a döntőt, így fölényes győzelmet arattunk orosz ellenfelünkkel szemben. Levi tökéletesen hajtotta végre a taktikai utasításokat, azt csinálta, amelyben a legjobb, és esélyt sem adott ellenfelének. Remek zárása volt ez az Európa-bajnokságnak. Büszkék vagyunk az egész csapatra, és remek érzés volt újra magyar himnuszt hallgatni. Csak gratulálni tudok Leventének,” tette hozzá Törteli Ferenc.

Közelgő események