hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. info@boxing.hu

Átmeneti évet zártunk 2017-ben

A magyar ökölvívás 2017-ben egy átmeneti évben kellett bizonyítson a nemzetközi porondon, amely egyben a tokiói olimpiai ciklus első esztendeje is volt.

A kontinensbajnokságokon a magyar ökölvívók összesen tizenegy érmet szereztek tavaly a különböző korosztályokban. A ringen kívül lezajlott legfontosabb eseményen Erdei Zsolt lett a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke április elsején.

Magyarország a lehető legnagyobb versenyzői csapatlétszámmal vett részt az összes világ- és kontinensbajnokságon az elmúlt esztendőben. A hamburgi világbajnokságra három ökölvívónk kvalifikált, amely előrelépés volt a 2015-ös és a 2016-os esztendőkhöz képest, míg a World Series of Boxing (WSB) sorozatban két versenyzőnk húzhatott kesztyűt.

Az év első eseménye Szerbiában zajlott, a hagyományos női tornán, a Nemzetek Kupáján. Juhász Adrienn az ifjúságiak, míg az újonc Kiss Bettina a juniorok mezőnyében szerzett aranyérmet. Tarmóczy Tamara ugyancsak döntőbe jutott a szerbiai nemzetközi tornán, és végül ezüstérmet vehetett át.

A februári Bocskai emlékversenyen olyan jelentős boksznemzetek vettek részt, mint Oroszország, Kazahsztán, Kína, Anglia és Ukrajna, de ennek ellenére a magyar válogatott három elsőséget szerzett. A debreceni versenyen Virbán Gábor (49kg), Szaka István (52kg) és Könnyű Richárd (64kg) nyakába került aranyérem. Mindhárman neves riválisokat, köztük angol, orosz és kazah ökölvívókat legyőzve léphettek fel a dobogó legfelső fokára.

Az Énekes emlékversenyre a Bocskait követően került sor február közepén, amely egyben az első válogató is volt a későbbi eseményekre. Az ifjúsági válogatott legjobbjai, így Bernáth Attila, Barbosu Tibor, Hankó Kálmán, Egervári Richárd és Fehér Koppány is győzedelmeskedni tudott a budapesti seregszemlén. A tíz győztes közül heten elsőéves ifjúsági versenyzők voltak a tornán.

A hagyományos Danas Pozniakas ifjúsági megmérettetésre az Énekes emlékversenyt követően került sor a litván fővárosban március elején. Az ukrán, a török és az olasz válogatott is a legjobbjaival vett részt a viadalon, amelyen a magyar ifjúsági csapat három bronzérmet szerzett ezúttal. A magyar delegáció ezzel a három medállal sikeresen zárta a versenyt, amely Európa egyik legerősebbjének számít.

A finnországi hagyományos nemzetközi tornán a magyar válogatott évek óta nem szerepelt, de ezúttal csapatunk nemcsak részt vett, hanem három ezüstéremmel zárt. A döntőben kisebb sérülés miatt sem Vadász András, sem Harcsa Zoltán nem tudott bokszolni, és a szakvezetés nem kockáztatta a komolyabb gondokat az Eb-felkészülés során. A verseny erősségére jellemző, hogy az oroszok olimpiai- és világbajnoka, Jevgenyij Tyiscsenko is szerepelt Helsinkiben.

Az U22-es Európa-bajnokságra Romániában került sor, amelyen az 1995-1998 között született versenyzők szerepelhettek. A magyar válogatott remek teljesítményt nyújtott a negyeddöntőkig vezető úton a selejtezők során, és a csapat gerince megmutatta, hogy a jövőben harcban lehetnek a legjobbakkal is. A magyar csapat hat pontszerző helyezéssel zárt, az érem kapujában tapasztaltabb ökölvívókkal szemben maradtak csak alul. A későbbi harkovi felnőtt Európa-bajnokság három győztese is ott volt a brailai mezőnyben, amelyen több mint 200 ökölvívó szerepelt.

Az Utánpótlás Olimpiára április közepén Debrecenben került sor, ahol a leány és a fiú junior, valamint a serdülő versenyzők csaptak össze. A leányok között Lakotár Hanna, Kiss Bettina, Hámori Luca, és Matesz Viktória bizonyította, sokáig viheti a sportágban. A fiúk között a legjobb teljesítményt Bernáth Richárd, Zúró Zsolt, Szöllősy Richárd, Orbán Adrián, Vörös Róbert és Kóczián Dávid nyújtották.

A magyar ifjúsági válogatott a Danas Pozniakas tornát követően Bulgáriában szerepelt teljesen új csapattal. A szakmai vezetés többeknek akart lehetőséget adni a nemzetközi porondon, így a második alkalommal megrendezett Emil Zsecsev viadalon a mieink Pallai Kevin jóvoltából egy bronzéremmel zártak. Kazahsztán, Oroszország, Azerbajdzsán, Mongólia, Németország és Bulgária is a legjobbjaival szerepelt az ifjúsági eseményen.

A vecsési Szűcs Szabina ezüstéremmel térhetett haza a Montana Belts női tornáról, amelyet Franciaországban rendeztek meg április második felében. A világbajnoki és Európa-bajnoki tapasztalattal is rendelkező 24 éves magyar hölgy a döntőben csak egy rutinos olasz versenyzőtől kapott ki, így újabb éremmel szaporíthatta kollekcióját. Kiemelendő, hogy a verseny története folyamán ő volt az első magyar öklöző, aki döntőbe jutott.

Harcsa Zoltán a World Series of Boxing sorozatban a brit színeket képviselve nem hagyott kétséget afelől, hogy a marokkói veterán Youness Gharroumi nincs vele egy szinten. Zoli, aki a verseny idején még csak 24 éves volt, a korábban profi francia Nizar Trimech ellen 2:1-es vereséget szenvedett a második meccsén, amelyre a WSB 10. hetében került sor a londoni York Hallban.

A KSI kiválósága, a kézsérüléséből visszatérő Vadász András sikeresen debütált a World Series of Boxing sorozatban a brit színeket képviselve májusban, hozzásegítve a British Lionhearts csapatot a legjobb négy közé jutásban. A 24 éves váltósúlyú (69kg) versenyző 2-1-es pontozással múlta felül a korábban szintén profi francia Mohamed Ali Ouali-t, és Harcsa Zoltánt követően második magyarként mutatkozhatott be a WSB hetedik szezonjában.

A belgrádi nemzetközi tornán Harcsa Zoltán sikerrel tért vissza a riói olimpiát követően egy kiemelkedő AOB eseményen is, a szerbiai megmérettetésen mind a négy riválisát legyőzve az aranyéremig menetelt. Közel volt a végső sikerhez a 19 éves Kovács Richárd is a versenyen, amelyen a magyar válogatott négy érmet szerzett végül. Kazahsztán, Oroszország, Németország, Törökország és Brazília is részt vett a viadalon a nagyhatalmak közül.

A montenegrói nemzetközi ifjúsági és junior tornán a magyar válogatott népes csapattal szerepelt április végén lehetőséget adva többeknek a bizonyításra. Az összteljesítmény két arany-, négy ezüst- és tizenegy bronzérem volt az erős montenegrói versenyen. Az aranyérmeket a juniorok mezőnyében Zúró Zsolt (54kg) és Orbán Adrián (63kg) szerezték.

Hatvanhetedik alkalommal került megrendezésre a Bornemissza emlékverseny Egerben május végén, amelyre népes nemzetközi delegáció is érkezett több országból. A Bornemissza tornával párhuzamosan az 5. Dobó Katica női emlékversenyre is sor került, hogy a hölgyek is több bizonyítási lehetőséghez jussanak. Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Franciaország, Írország, Németország, Norvégia, Svédország és Szlovákia is szerepelt hazánk mellett az összecsapásokon. A magyar válogatott 29 aranyéremmel zárta a több korosztálynak megrendezett, immáron nemzetközi tornát.

A 2017-es esztendő egyik legfontosabb felnőtt eseményére, az Európa-bajnokságra Harkov városában került sor júniusban, amelyen a magyar válogatott nyolcfős csapattal szerepelt. Az Európa-bajnokság volt az egyetlen kvalifikációs esemény a hamburgi világbajnokságra, a kvótához minden súlycsoportban a legjobb nyolc közé kellett kerülni. Az augusztus végi és szeptember eleji világbajnokságon összesen 280 fő vehetett részt, ebből az Európa-bajnokságon összesen 80 kvóta talált gazdára.

A 39 országból 234 ökölvívót felvonultató eseményen a magyar válogatott három tagjának sikerült a legjobb nyolc közé kerülnie, és kvótát szereznie a hamburgi világbajnokságra. Kétszeres olimpikonunk, Harcsa Zoltán eggyel tovább lépett, és végül bronzéremnek örülhetett az ukrajnai kontinensbajnokságon. Mellette a nyíregyházi Kovács Richárd és a kőszegi Hámori Ádám kvalifikált a németországi vb-re.

A női ifjúsági és junior Európa-bajnokságra a bolgár fővárosban, Szófiában került sor július elején. Összesen 28 nemzet képviselői, 115 junior és 111 ifjúsági hölgy húzott kesztyűt a versenyen. A magyar válogatott remek teljesítményt nyújtott az eseményen, a 16 fős csapat közül heten érmet szereztek a kontinensbajnokságon. Juhász Adrienn és Kiss Bettina egészen a döntőig menetelt, és csak szoros mérkőzésen maradtak alul a fináléban.

A 13-14 évesek kontinensviadalára, a serdülő Európa-bajnokságra is Romániában került sor az U22-esek megmérettetését követően. A magyar válogatott tagjai közül Sztojka Ferdinánd egészen a döntőig verekedte magát, és csak a sokkal rutinosabb orosz Akim Pavljukov tudta legyőzni 3-2-es pontozással a fináléban. A legnagyobbak között Dudás Zsolt bronzérmet szerzett, amely karrierje eddigi legjelentősebb sikere.

A női EU-bajnokságra augusztus elején került sor egy olasz kisvárosban, Cascia látta vendégül az elit hölgyeket. Beri Krisztina, Oláh Eszter és Szatmári Petra egyaránt a legjobb nyolc között búcsúzott, mindhárman pontszerő helyezéssel zártak. Legyőzőik olimpiai, és Európa-bajnoki érmesek voltak.

Az idei év legfontosabb ökölvívó eseményére, a felnőtt világbajnokságra Hamburgban került sor augusztus 25-e és szeptember 2-a között. A magyar válogatott Balzsay Károly szövetségi kapitány vezetésével, a kvalifikációs versenyt követően három versenyzővel harcolt a helyezésekért és az érmekért a tornán, amelyen 75 nemzet képviselői vehettek részt.

A hamburgi világbajnokságra az Altersdorfer Sportcsarnokban került sor, amely hétezer néző befogadására képes, és az utolsó három versenynapra meg is telt. A 19. alkalommal megrendezésre került felnőtt férfi vb volt Balzsay Károly szövetségi kapitány idei legfontosabb célja, és egyben az első nagy megmérettetések egyike a 2020-as tokiói olimpiai ciklusban.

A 2017-es év legjelentősebb eseményére az Európa-bajnokságon lehetett megszerezni kontinensünkről a kvótákat, amelyre Harkovban került sor júniusban. Az európai versenyzők között 80 kvóta került szétosztásra, minden súlycsoportban a kontinensbajnokság legjobb nyolc ökölvívója szerzett részvételt a hamburgi világbajnokságra.

A harkovi Európa-bajnokságon szerepelt nyolcfős magyar válogatott három tagja, a 19 esztendős feltörekvő tehetség Kovács Richárd (64kg), a kétszeres olimpikon és kétszeres Eb-bronzérmes Harcsa Zoltán (75kg) és a korábban ifjúsági Eb-ezüstérmes Hámori Ádám (91kg) kvalifikált a németországi vb-re. A versenyre a felkészülés Tatán remekül sikerült, és a kesztyűzés a dominikai válogatott tagjaival plusz tapasztalatokat jelentett a válogatottnak.

Harcsa Zoltán az olasz Salvatore Cavallaro, Kovács Richárd az Ázsia-bajnokságon ezüstérmes mongol Baatarsukh Chinzorig, míg Hámori Ádám az ukrán Ramazan Muszlimov ellen szenvedett vereséget Hamburgban, de mindannyiuknak remek tapasztalat volt a világ legjobbjaival meccselni. A nyíregyházi Kovács Richárd első naurui ellenfelét remek bokszot bemutatva győzte le, ezzel sokak figyelmét felkeltve, és a riói olimpikon mongol riválisával szemben is közel volt a sikerhez.

A magyar női válogatott a junior és az ifjúsági sikereknek köszönhetően a szenzációs második helyen végzett a Szilézia Open nemzetközi versenyen Lengyelországban az év kilencedik hónapjában. A tizenkettedik alkalommal megrendezett nemzetközi tornán rekord számú, 205 ökölvívó harcolt az érmekért 21 országból. Három kontinens versenyzői tették tiszteletüket Gliwice városában, ahol a magyar delegáció 4 arany- és 2 ezüstéremmel minden rangsorban a második helyen végzett, olyan sportági nagy nemzeteket utasítva maga mögé, mint Anglia, Németország, Oroszország, Olaszország, Románia, Mongólia, Ausztrália, Svédország és mindenekelőtt Kazahsztán.

Az ifjúsági magyar bajnokságra Győrben, a hagyományossal szemben egy hónappal korábban került sor a korosztályos kontinensbajnokság miatt. Öt elsőves ifjúsági versenyző volt ismét a győztesek között, és a közönség remek döntőket láthatott. Bernáth Attila ismét bizonyította tehetségét a legkisebbek között, míg az egyik legjobb teljesítményt az egy súllyal feljebb lépő pécsi Cservenka Róbert nyújtotta.

A női magyar bajnokságra Bükön került sor ideális környezetben, és a másfél száz amazon között több tehetség bizonyította, hogy a jövőben sok munkával odaérhet a nemzetközi elit porondon is a kontinens legjobbjai közé. A felnőttek között a szülésből frissen visszatérő Nagy Tímea, Oláh Eszter és Szűcs Szabina, míg az ifjabbaknál Lakotár Hanna, Kiss Bettina, Hámori Luca, Kondákor Emília, Nagy Angéla, Villás Veronika és Petrovics Gabriella alkotott maradandót.

A Széchenyi emlékversenyre első alkalommal 2016. márciusában került sor a legjobb hazai öklözők részvételével, de 2017-ben a Magyar Ökölvívó Szakszövetség nemzetközivé tette az eseményt. A szlovákok, a horvátok és a románok részvételével lezajlott viadalon a magyar válogatott négy aranyérmet gyűjtött: Virbán Martin (52kg), Kovács Richárd (64kg), Kozák László (69kg), és Hámori Ádám (91kg) volt a győztesek között. A lengyelek és bosnyákok elleni remek csapattalálkozók színesítették az őszi versenynaptárt a magyar válogatott számára.

Közel 200 ökölvívó szerepelt az ifjúsági Európa-bajnokságon, amelynek a török kikötő, Antalya adott otthont. A kezdeti nehézségeket követően a magyar válogatott alaposan belelendült, és négyen a legjobb nyolc közé is bejutottak. A debreceni Bernáth Attila orosz ellenfelét is legyőzve a döntőben a junior Európa-bajnok grúz Sahil Allahverdovi ellen maradt csak alul. Bernáth ezüstérme mellett Cservenka Róbert, Egervári Richárd, és Fehér Koppány pontszerző helyezéssel zárt Antalyában.

A női ifjúsági világbajnokságon ugyan mindössze négy versenyző kvalifikálhatott a 2018-as Ifjúsági Olimpiai Játékokra, de Villás Veronika nagyon közel jutott a kvótához. Egy indiai város, Guwahati volt a házigazda, amelyen Villás Veronika és Juhász Adrienn a legjobb nyolcig menetelt versenyzőink közül.

A 2017-es esztendőt az edzőkonferenciát leszámítva a felnőtt férfi magyar bajnokság zárta, amelyre a Halassy Sportcsarnokban került sor Budapesten. A magyar válogatott több tagja is nagy csatára kényszerült a döntőkben, és számos meglepetés emelte az esemény színvonalát. Szaka Istvánnak Virbán Martin ellen kellett a legjobbját nyújtania, míg Tar Sándor sikeresen tért vissza az 56 kilósok között, Csóka Nándort is legyőzve. Harcsa Zoltán, Gálos Roland, Kovács Richárd és Hámori Ádám is remek teljesítmény nyújtott az ob-n.

 

 

 

Közelgő események