hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Rakhimov Gafur az AIBA új ideiglenes elnöke, az olimpiai súlycsoportokban pedig továbbra sincs végleges megállapodás

Hazánkkal együtt 109 nemzet ökölvívó szövetségének képviselői jelentek meg a dubaji Ritz-Carlton konferenciatermében az AIBA rendkívüli kongresszusán. Bár a részvétel nem volt kötelező, mégis az AIBA család több, mint 300 tagja utazott több ezer kilométert, hogy itt legyen, ami jól mutatja, milyen nagy jelentőséget tulajdonított az ökölvívóvilág ennek a kongresszusnak. Hazánkat Erdei Zsolt, szövetségünk elnöke, Nagy Anett főtitkár és Kendi Hana kommunikációs vezető képviselte.

A kongresszus legfontosabb témája az a hatalmas anyagi kár volt, amelyet a korábbi elnök, Vu Csing Kuo okozott a világszövetségnek. Az AIBA 4 hónapja eljárást indított ebben az ügyben és megállapította, hogy a pénzügyi probléma okozásáért egyedül Vu a felelős. 2017 az egyetemes ökölvívás eddigi legnehezebb éve volt, mert a korábbi vezető tevékenysége alapjaiban rengette meg a sportág életét. Az elmúlt 4 hónapban átmenetileg Mr. Franco Falcinelli irányította a világszövetség működését. Mr. Falcinelli az EUBC (Európai Ökölvívó Konföderáció) elnöke, aki a korábbi első ember elleni eljárás elindításában is kulcsszerepet játszott. Irányítása alatt az AIBA bizottságainak összetétele több poszton is megváltozott. Vu korábbi ténykedése a pénzügyi kérdésekben azóta is számtalan további veszteséget okozott, mert olyan szerződéseket kötött, amelyeket a felfüggesztésüktől függetlenül sem lehetett figyelmen kívül hagyni. Ezek újabb milliós károkat okoztak a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségnek. Jogi kérdésekben nagy segítséget nyújtott az AIBA alelnöke, Mr. Gafur Rakhimov, aki a költségek egy jelentős részét állta és új szponzorokat hozott, amivel sportágunk elkerülhette a gazdasági csődöt, amit a korábbi elnök okozott. Most 10 év után az AIBA új stratégiai tervet készít az ökölvívás irányítását, építését és jövőjét illetően. Rengeteg újítás is született, elkezdődött a videó elemzőrendszer tesztelése (BAR), tovább finomodott a pontozási rendszer és változások történtek a dopping ellenes szabályozásban is.

Az AIBA egyik legfontosabb feladata a korrupció és bármilyen csalás kizárása az ökölvívásból, mert ezek a tevékenységek a sportág olimpiai programban való szereplését is veszélyeztetik.

A tavalyi év másik legfontosabb témája az olimpiai programban szereplő súlycsoportok kérdése volt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) célja, hogy az olimpiai sportágakban a nők ugyanolyan mértékben szerepeljenek, mint a férfiak. Az ökölvívás kapcsán ez határozottan drasztikus lépéseket jelent, első körben ezért 2017. június 8-án az AIBA végrehajtó bizottsága a korábbi elnök irányítása alatt úgy döntött, hogy az olimpián Tokióban 10 helyett 8 férfi és 3 helyett 5 női kategória szerepeljen. Ezt azonban nem egyeztették a nemzeti szövetségekkel, ezért Mr. Falcinelli egyik legfontosabb feladata az elmúlt hónapok során az Olimpiai Bizottsággal történő egyeztetés volt a súlycsoportok kapcsán. A tárgyalások célja, hogy sportágunkban a nők bevonásának emelése ne érintse negatívan a férfi versenyzőket, hiszen a NOB a sportolók létszámát nem emeli, csupán a nemek arányát igyekszik változtatni. A kongresszuson erről a kérdésről Kit McConnell, a NOB sportigazgatója prezentálta az olimpia világszervezetének álláspontját. Felméréseik szerint az ötkarikás játékok nézettsége sportágunk tekintetében is igen jelentős számokat produkált. A riói olimpia adatai szerint a közvetítések legnézettebb időszaka a döntők idején volt, ebből is a női 75 kilós kategória fináléját nézték világszerte a legtöbben, szám szerint körülbelül 30 millióan.

Az Olimpiai Bizottság úgy gondolja, hogy sportágunkban is 50-50%-ra kell felhúzni a nemek arányát, ebben kérik az AIBA együttműködését. Az AIBA azonban határozott érvekkel igyekszik alátámasztani, hogy mennyire nehezen kivitelezhető ez az elképzelés az ökölvívásban.

A kongresszus következő program pontjában a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség mutatta be azt a tervet, amire kérte az eseményen megjelenő országok jóváhagyását, és amit január 30-i határidővel kell az Olimpiai Bizottságnak benyújtania.  A tervekben bemutatták, hogyan alakult a nemek aránya Rióban és mi lenne az Olimpiai Bizottság elképzelése Tokióra: Brazíliában a hölgyeknél 3 súlycsoportban 12 induló szerezhetett kvótát, míg a japán fővárosban az IOC (International Olympic Committee) terve az, hogy 5 súlycsoportban 16 női induló legyen, ugyanakkor a férfiaknál ezzel együtt megszűnne az első 2 súlykategória. Ez 28% női részvevőt jelent, ami elsősorban azért problémás a sportágnak, mert jelenleg a nemek aránya a versenyzők között nem éri el ezt a számot. Bár az ökölvívó világszövetség határozottan támogatja a hölgyek versenyeztetését, de ez a sportág egyelőre inkább a férfiak között népszerűbb, amiben szintén súlyos veszteségeket okozna, ha a fenti változtatások kapcsán 44 férfi bokszolóval kevesebbnek lenne esélye az olimpiai szereplésre. Ez jelen pillanatban aránytalan és kivitelezhetetlen a mi sportágunkban, valamint a hölgyek egészségére is káros, hiszen amennyiben a női kategóriák megemelkednek, a hölgyeknél folyamatosan ugyanazok a top ökölvívók kerülnének a világversenyekre, és esetükben jelentős egészségügyi kockázatot jelentene a túl sok megmérettetés is. Az AIBA az Olimpiai Bizottságtól azt kéri, hogy vegye figyelembe sportágunk sajátosságait és fogadja el a terveinket, hiszen mindkét szervezet célja az, hogy az olimpiai program minősége emelkedjen, a sportolók egészsége ne legyen veszélyeztetve és a sportágak egyre népszerűbbek legyenek. Ezeknek a kritériumoknak a figyelembevételével az AIBA a következő javaslatot teszi: kérjük a férfiaknál az eddigi 10 súlycsoport megtartását és a női kategóriák számának emelését 3-ról 5-re, az indulok számában viszont módosítanánk, a nőknél súlycsoportonként csak 12 versenyző kvalifikálhatja magát (16 helyett), így a férfiak kijutási esélyei csak minimálisan csökkennek Rióhoz képest.

Az AIBA tervét a kongresszus résztvevői ellenszavazat nélkül elfogadták, így a mai napon az ökölvívó világszövetség ezt a koncepciót juttatta el a NOB-nak azzal a kéréssel, hogy az ügyben a lehető leghamarabb hozzanak döntést.

A kongresszus második felének legfontosabb pontja az volt, hogy a végrehajtó bizottság által jelölt Rakhimov Gafur átmeneti elnökké választásáról szavazzanak a résztvevő országok. Mr. Rakhimov a leghosszabb ideje regnáló alelnöke a világszövetségnek és az elmúlt évben ismét jelentős segítséget nyújtott sportágunknak. Jelölését ellenszavazat nélkül, vagyis 109 vokssal – köztük USA, Oroszország, Franciaország, Kína, Brazília, Dél-Afrika és Kuba – fogadta el a kongresszus. Rakhimov Gafur az idén novemberi moszkvai rendes, éves kongresszusig tölti be posztját az AIBA élén. Szerepe jelentős, ám a szervezet jogászai rövid beszámolójukban azt is bemutatták, hogyan változtatták meg a világszövetség alapszabályait azért, hogy többet ne tudjon a korábbi elnökhöz hasonlóan senki egy személyben dönteni olyan kérdésekről, amelyek bármilyen szempontból veszélyeztethetik a sportágat. Így az elnök döntési jogköre igen jelentős pontokban csökkent, ugyanakkor a végrehajtó bizottság és az AIBA egyéb testületei több szerepet, feladatot és felelősséget is kaptak.

Mr. Falcinelli záróbeszédében elmondta, hogy alelnökként és az EUBC elnökeként továbbra is támogatja sportágunkat közel 58 év után is, amit eddig az ökölvívással és az ökölvívásban töltött.

Sportágunk történetének egyik legnehezebb időszakát élte át, de a kongresszuson tapasztalt nemzetközi összefogás, a számtalan új szakember és építő változás nagyon pozitív képet fest a jövőről. Az olimpiai súlycsoportok kérdéséről és minden jelentős új hírről természetesen azonnal beszámolunk! Kövessenek minket közösségi oldalainkon is!

Közelgő események