hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Nem akármilyen mezőny jött össze a 62. Bocskai emlékversenyen!

A nevezési határidők lejárta után összesen 166 férfi – soraiban 36 magyarral – és 19 női ökölvívó – köztük 10 honfitársunk – regisztrált az idei 62. Bocskai emlékversenyre, ezúttal 22 országból, valamint három különböző kontinensről, így az esemény lényegében ismét egy mini világbajnoksággal ér fel.

A megmérettetésre idén három nem európai nemzet legjobbjai érkeznek, az óceániai és az amerikai kontinens nem képviselteti magát Debrecenben. Kazahsztán és Mongólia érkezik Ázsiából, jelenlétük relevánsan erősíti a tornát, míg az afrikai kontinensről a Brit Nemzetközösségi Játékokra készülő Ghána jelezte a részvételét.

A hölgyek versenyében az angolok minőségi ökölvívókkal teszik tiszteletüket a cívisvárosban. Lisa Whiteside (51kg) világbajnoki ezüstérmes volt 2014-ben, a glóbusz legjobbjai közé váratlanul berobbanó Natasha Gale (75kg) Európa-bajnoki címet szerzett két évvel ezelőtt, de Crystal Barker (57kg) neve is remekül cseng bokszberkekben.

A világ legfontosabb boksznemzetei közül Oroszország ezúttal is részt vesz a Bocskai emlékversenyen, és a számukra nem a legsikeresebb hamburgi vb-t követően fiatalabb ökölvívókkal képviseltetik magukat a Hajdúságban. A szupernehézsúlyú Artyom Szuszlenkov és a középsúlyú Samil Hatajev egyaránt orosz nemzeti bajnoki címet szerzett, így csapatuk ezúttal is minőségi lesz.

A kék bolygó másik boksz nagyhatalma, Kazahsztán, immáron állandó vendége a Bocskai emlékversenynek, és 2018-ban erősebb csapattal érkeznek, mint egy éve tették. Iljasz Szulejmenov (56kg) Ázsia Játékokat nyert 2014-ben, szerepelt a londoni olimpián, és World Series of Boxing (továbbiakban WSB) csapatbajnok. Aszlanbek Simbergenov (69kg) kétszeres WSB-bajnok, a mindössze 18 esztendős Szanatali Toltajev (64kg) az aktuális Ázsia ifi-bajnok, Abaj Toles a kazah nemzeti bajnok 75kg-ban, míg Bekzad Nurdauletov ifi Vb-bronzéremmel büszkélkedhet.

Az ukrán válogatott hosszú évek után először zárta első helyezéssel a csapatrangsort egy felnőtt Európa-bajnokságon, így részvételüket fokozott érdeklődés övezi. A Vb-negyeddöntős Timur Beljak (64kg), az ifi Európa-bajnok Viktor Petrov (69kg), az olimpiai bajnok Olekszandr Uszik testvére Artyom (91kg), az aktuális ukrán bajnok Igor Sevadzuckij (+91kg) lehetnek a csapat legjobbjai a Bocskai emlékversenyen.

Az angolok a tavalyi Európa-bajnokságon hét döntőben is jelen voltak, Magyarországra egy nagyon fiatal csapattal érkeznek. A hamburgi világbajnokságra Benjamin Whittaker (75kg) már kvalifikált, aki Harcsa Zoltán egyik nagy ellenfele lehet a tornán. Cyrus Pattinson (69kg) már két éve tagja a nemzeti válogatottnak, nem első alkalommal szerepel Debrecenben, míg a roppant tehetséges Blane Hyland (52kg) is az esélyesek közé tartozik.

Mongólia az Ázsia Játékokra készül, amelyre augusztusban kerül sor Indonéziában, így nem meglepő, hogy legjobbjai közül hárman is kesztyűt húznak a Bocskai emlékversenyen. Erdenebat Tsendbaatar a világ legjobb könnyűsúlyú (60kg) versenyzői közé tartozik, Rióban 20 évesen olimpiai negyeddöntőig jutott a mongolok legnagyobb tehetsége. Az Ázsia-bajnokságon ezüstérmes, szintén riói olimpikon Baatarsukh Chinzorig (64kg) a hamburgi világbajnokságon épp a nyíregyházi Kovács Richárdot győzte le, aki revansra készül mongol ellenfelével szemben.

Grúzia alapvetően a közelgő U22-es Európa-bajnokságon szereplő csapatával vesz részt a Bocskain, de ez a korosztály adja a felnőtt keretük zömét is. Az U22-es Európa-bajnok Eszkerhan Madijev (69kg), az U22-es Eb-ezüstérmes Lasa Guruli (64kg), az ifjúsági Európa-bajnok Nikoloz Begadze (91kg), valamint az ifi Vb-ezüstérmes Giorgi Csigladze (+91kg) egyaránt Debrecen vendége lesz.

Hollandia nagyon sokat fejlődött az elmúlt években, Rióban már hárman kvalifikáltak a válogatott tagjai közül. A kétszeres Eb-ezüstérmes, roppant rutinos Peter Mullenberg (81kg), az Eb-bronzérmes Enrico La Cruz (60kg), valamint a több nemzetközi tornát is megnyerő Max Van der Pas (75kg) is jelen lesz a Bocskai emlékversenyen.

Fehéroroszország legjobb ökölvívója, a 22 esztendős Dmitrij Aszanov (60kg) 2015-ben a dohai világbajnokságon még tinédzserként egészen a bronzéremig jutott, ugyanezt 2011-ben honfitársa, Szergej Kornyejev (91kg) is megtette. Mindketten részt vesznek az idei viadalon, akárcsak a kétszeres olimpikon Mihail Dovgaljavec (81kg), és az Eb-ezüstérmes Pavel Kasztramin (69kg).

A Bocskai emlékversenyen még a következő országok szerepelnek erős csapattal: Olaszország, Moldova, Lengyelország, Örményország, Románia, Monaco, Izrael, Svédország, Szlovákia, Csehország, Ghána, Ciprus, valamint Szerbia. Az U22-es Európa-bajnok román Paul Andrei Aradoaie (91kg), a monacói tehetség Hugo Micallef (64kg), és az ifi Eb-győztes olasz Raffaele Di Serio (56kg) neve még mindenképpen említést érdemel.

Közelgő események