hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Megújulás előtt a Magyar Ökölvívó Szövetség stratégiája

A Magyar Ökölvívó Szövetség új elnöke Erdei Zsolt kollégái társaságában szerdán sajtóreggelin látta vendégül a média képviselőit. „Az április elsején megválasztott elnökség erős hátteret biztosít a sportágnak” – kezdte Erdei. Egyhangú szavazással kerültünk a közösségünk élére, kötelességünk, hogy ezt az egységet megőrizzük. Szemléletváltásra van szükség az életünk minden területén. A vállalt feladatunk nem egyszerű, de nem megoldhatatlan!”
Erdei Zsolt hozzá fűzte, hogy a korábbiakhoz képest az ökölvívást branddé szeretnék alakítani. Ez a munka eddig háttérbe szorult, de most reményt lát arra, hogy ezt a folyamatot előre lehet lendítetni.

„Minőségi munkára van szükség az edzőképzésben, ezért nagy öröm, hogy húsz edzői is jelentkezett a TF-re a következő képzésre, köztük én is” – mondta. Az edzői gárdánk felkészült, de lépést kell tartani a világgal, fejlődnünk kell. A MÖSZ vezetőknek lehetőséget kell nyújtaniuk az arra igényes edzőknek, hogy képeztessék magukat.” Emellett fontos feladatnak nevezte a sportdiplomácia javítását. Ennek jegyében a szövetség megújult stratégiájának része lesz, hogy minél több verseny kerüljön Magyarországra. „Szeretnénk magunkat a lehető legjobban pozícionálni az AIBA-ban, ez elengedhetetlen. Ezért tervezzük azt is, hogy valamely közeli AIBA kongresszust Budapesten rendezzék meg. Remélem, hogy 2024-re beérik ez a munka is és ezen nem csúszhatunk el. Nem szeretnék mást, csak igazságos pontozást” – tette hozzá. Az elnök a feladatok közé sorolta a magyar ökölvívás nemzetközi megítélésének javítását is. „A világ jelentős boksznemzeteitől kell ellesnünk sok hasznos fogást, tanulnunk kell tőlük. Ennek lassabban lesz meg az eredménye, de a létszámban és a kommunikációban már rövidesen és jól láthatóan előre fogunk lépni.”

A hazai feladatokról szólva megemlítette, hogy Kovács László szakmai igazgató a legapróbb részletekig kidolgozott stratégiai programja szerint halad a munka, mely arra is épít, hogy megnöveli a régiók szerepét. A gyermekekkel való foglalkozásról, mint az egyik legfontosabb teendőről megemlítette a három szintű menedzselést, az egyesületekben, a régiókban és a válogatottakban. További szakmai kérdésekbe nem is kívánt belemenni, hiszem, mint mondta „a szakmát Kovács László és ifj. Balzsay Károly irányítja, s a kezükben ez a téma jó helyen van.”

Balzsay Károly szövetségi kapitány is a megújulás gondolatára építette mondandóját. „A megújulási hullám – terveink szerint – végig fog söpörni a sportág minden szintjén és ezt a versenyzőink is érezni fogják. Ezzel a háttérrel a minőségi boksz felé fordulunk. A berögződött sémákat el fogjuk hagyni, szükséges, hogy nyissunk a világ felé. Április 29-én, Tatán szakmai konferenciát tartunk, itt fogjuk meghatározni az előttünk álló lépéseket. Akkor derül majd ki az is, hogy az edzői karban milyen változtatások lesznek. Mindenesetre türelmet kérek mindenkitől, mert minden kezdet nehéz. Kis szerencsével már a 2020. évi olimpián is lehetnek érmek esélyeink, de 2024-re viszont már olyan eredményt ígérhetek, hogy arra büszkék leszünk. Az idei harkivi Európa-bajnoksággal és a hamburgi világbajnoksággal kapcsolatban még magamban tartom a várakozásaimat, de meglátják, hogy a jövőben már bátrabb leszek.”

A Balzsay kérdésre válaszolva elmondta, hogy a nemrégen Eb-n szerepelt U-22-es korosztályra kiemelten kell figyelni, mert náluk az utánpótláskorból kinőve jelentős a lemorzsolódás. Ezt elkerülendő a 15 fős krém nem egyszerűen pénzügyi támogatást kap, hanem ösztöndíj programban vesz részt. „Tovább fejlődésük érdekében jövőre szeretnénk Magyarországra hozni az U22-es EB-t” – jegyezte meg.

Erdei Zsolt is hozzászólt a témához: „Kis túlzással úgy fogalmazhatnám meg az elvárásaimat velük kapcsolatban, hogy minden szorítóba lépés előtt lássuk rajtuk, „vért akarnak inni a ringben ”. Ez most még hiányzik, de minden motivációs eszközzel, sőt még pszichológus alkalmazásával is azon leszünk, hogy ez a helyzet is változzék.

Megay Róbert a MÖSZ gazdasági vezetője is szót kapott és ekkor elmondta, hogy „eredményorientált finanszírozási rendszert fogunk kialakítani, egységes gazdasági rend jellemzi majd a munkát. A forrásokat célirányosan továbbítjuk majd a megfelelő területek felé.”

Az Info Rádió riportja Erdei Zsolttal: http://inforadio.hu/magazin/otkarika/

Fotó: Bilics József

Közelgő események