hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Kiállítás nyílt Hajdú-Bihar megyei olimpikonokról

Hajdú-Bihar megyéhez kötődő olimpikonokat bemutató kiállítás nyílt a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában. A Hajdú-Bihar Megyei Sporttörténész Egylet tárlata több mint száz sportoló életútját, eredményeit összegzi.

Levéltárakból, könyvtárakból, valamint újságcikkekből és személyes interjúkból gyűjtöttek fotókat és adatokat egészen az 1867-es évektől kezdve a „Debrecenhez és vonzáskörzetéhez kötődő élsportolók az olimpiákon” című tárlathoz a Hajdú-Bihar Megyei Sporttörténész Egylet önkéntesei. Összesen 104 olimpikont kutattak fel, akik kötődtek vagy kötődnek a megyéhez, és az újkori játékok valamelyikén képviselték hazánkat, arany-, ezüst- vagy bronzérmekkel szereztek dicsőséget.
A kiállításon természetesen helyet kaptak az ökölvívók is, élükön 1936 olimpiai bajnokával, Harangi Imrével, akiről Hajdúsámsonban már életében utcát nevezetek el.

A vándorkiállítás május 24-ig tekinthető meg a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában. A május 10-ei megnyitón Pécsi Imre elnök idézte fel az 1998-ban alakult Hajdú-Bihar Megyei Sporttörténész Egylet történetét, gyűjtőmunkáját és feladatait, Parádiné Kenéz Tünde, a szervezet titkára pedig ismertette a tárlat anyagát. A kiállítást Lenténé Puskás Andrea, az egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatóhelyettese nyitotta meg.

Közelgő események