hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Nyolc magyar lép ringbe a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon

Az idei esztendő egyik legfontosabb felnőtt ökölvívó eseményére, az Európa-bajnokságra az ukrajnai Harkiv városában kerül sor. A magyar válogatott nyolcfős csapattal szerepel a versenyen. Az Európa-bajnokságra az Afrika-bajnoksággal párhuzamosan kerül sor, az első versenynap június 16-a, míg a döntők 24-én zajlanak.
Ukrajna az utóbbi évtizedben számos WSB eseménynek, korosztályos Európa-bajnokságnak adott otthont, és a gazdasági instabilitás ellenére az ország jelentős bokszhagyományai garantálják a sikeres rendezést, és a remek körülményeket.
Az első Európa-bajnokságra az 1924-es párizsi olimpián került sor, amelyben kontinensünk legjobbjai egyben Eb-címmel is gazdagodtak. Az első önálló Eb-re 1925-ben, Stockholmban került sor, míg hazánk első Eb-címét Kocsis Antal szerezte meg 1928-ban. Az utolsó, 25. Eb-címünket a profik közt néhány napja győzelemmel bemutatkozott Bacskai Balázs szerezte meg Moszkvában hét évvel ezelőtt.

A magyar válogatott két évvel ezelőtt Csóka Nándor révén egy bronzéremmel zárt, versenyzőnk jelenleg is a csapat tagja. Két évvel ezelőtt a szamokovi Európa-bajnokságon Harcsa Zoltán nem vehetett részt, de ez alkalommal ott lesz a roppant erős mezőnyben. A magyar válogatott az egész Európa-bajnokság egyik legfiatalabb átlagéletkorú csapata lesz Harkivban.

„Nem várok csodákat a csapattól a harkivi Európa-bajnokságon, de szeretném látni, hogy a srácaink utolsó csepp vérükig küzdenek a ringben, és kiadják magukból a maximumot. A kemény munkában hiszek, és ezt szeretném viszont látni a ringben is a fiatal csapatunktól. A sorsolás függvényében a realitás 3-4 kvóta lehet a hamburgi világbajnokságra, és remélhetőleg egy érem is összejöhet” – latolgatta az esélyeket a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) elnöke, Erdei Zsolt.

Az Európa-bajnokság az egyetlen kvalifikációs esemény a hamburgi világbajnokságra, a kvótához minden súlycsoportban a legjobb nyolc közé kell kerülni. Az augusztus végi és szeptember eleji világbajnokságon összesen 280 fő vehet részt, ebből az Európa-bajnokságon összesen 80 talál gazdára.

Összesen 39 ország 233 fővel képviselteti magát az Európa-bajnokságon, amely ugyan nem rekord, de mutatja a kontinens erejét. Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Anglia, Németország, Olaszország, Lengyelország, Oroszország és a házigazda Ukrajna vesz részt az Európa-bajnokságon maximális tíz fővel. Népes delegációval, legalább nyolc ökölvívóval lesz jelen Örményország, Bulgária, Grúzia, Magyarország, Írország, Románia, Skócia, és Törökország is. Az előzetes nevezési listáról csak egy újabb tagállam, Koszovó esett ki.

Oroszország hagyományosan az egyik legerősebb boksznemzet az Európa-bajnokságokon, riói olimpiai bajnokuk Jevgenyij Tyiscsenko (91kg), dohai világbajnokuk Vitalij Dunajcev (64kg) és a további címvédőik, Vaszilij Jegorov (49kg), valamint Pjotr Hamukov (75kg) is ott lesznek a kontinensviadalon.

A házigazda ukránok sokat készültek a hazai rendezésű Európa-bajnokságra, és erős csapatot rakott össze a szakvezetésük. A Vb-bronzérmeseik Mikola Bucenko (56kg), és Dmitro Zamotajev (52kg) mellett az U22-es Európa-bajnok Olekszandr Hizsnyak (75kg), és a négyszeres ukrán bajnok Jevgenyij Barabanov (69kg) neve kívánkozik az élre.

Azerbajdzsán roppant erős delegációval szerepel a harkivi Európa-bajnokságon, az olimpiai ezüstérmes Lorenzo Sotomayor (64kg) mellett három világbajnok is az utazó csapat tagja volt: Elvin Mamiszada (52kg), Dzsavid Csalabijev (60kg) és a kétszeres világelső Mahammadraszul Madzsidov (+91kg) is.

Anglia válogatottja szintén roppant erős: Galal Yafai (49kg), Peter McGrail (56kg), a három éve veretlen Calum French (60kg), az U22-es Eb-győztes Luke McCormack (64kg), és Pete McCormack (69kg) egyaránt ott vannak az arany várományosok között. Hollandia, Horvátország, Skócia, és Spanyolország lehetnek az Eb meglepetéscsapatai, de remélhetőleg a magyar válogatottnak is lesz beleszólása az eseményekbe.

Közelgő események