hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Egy hét, hat érem a szorítóban

Hámori Ádám arany-, Kovács Richárd ezüstérmet szerzett a kalmükföldi Elisztában az egyetemista ökölvívók világbajnokságán, s rajtuk kívül két hölgy bronzérmes lett.

 A nehézsúlyú Hámori, a kőszegi Fitt-Box Klub 23 éves kiválósága egyhangú, 5:0 arányú pontozással verte a pénteki fináléban az örmény Henrik Szargszjant. A szőke magyar óriás imponáló versenyzéssel győzött, sajnos ugyanez nem sikerült a 65 kilós Kovács Richárdnak, aki az orosz Alisza Sarifovtól 5:0-ás pontozással kapott ki. A nyíregyházi ökölvívónak sem adták ingyen az érmet, két ellenfelét kellett legyőznie, mire eljutott az ezüstéremig, s Hámorinak is ugyanúgy három meccset kellett megvívnia – mindhármat győztesen.

A női mezőnyben a 60 kilós Nagy Kornélia Kittinek és a 75 kilós Szatmári Petrának egyaránt bronzérmet akasztottak a nyakába.

Az elisztai sikereket, s a múlt pénteken befejeződött budapesti ifjúsági világbajnokság magyar eredményeit, továbbá a Duna Arénában rendezett viadal visszhangjait Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség összegezte.

  • Dicsőséges egy hét után vagyunk, sőt, ha az ifjúsági világbajnokság teljes időtartamát nézzük, akkor csaknem három hétről beszélhetünk – kezdte értékelését Madár. – A legfrissebb élmény Hámori Ádi gyönyörű aranyérme, amit Kaposváron, az id. Süllős Gyula Emlékversenyen éltünk át. Amikor bemondták, hogy Ádám világbajnok lett, eget verő ünneplés kezdődött a csarnokban, azonnal fel is hívtuk Ádámot, s együtt folytatódott az ünneplés. Erős azeri bunyóst vert, és örültünk Kovács Ricsi ezüstérmének is, a nyíregyházi fiú az egyetemi világbajnoki cím orosz védőjével szemben maradt alul, nem kell szégyenkeznie ezért.

Természetesen egy főiskolai/egyetemi bajnokság nem ér fel egy Eb vagy egy vb erejével, a mezőny nyilván szerényebb, csakhogy idén nincs sem vb, sem Eb.

  • Éppen ezért kiemelt jelentőségű volt az elisztai esemény, s még inkább az lesz az Európai Unió bajnoksága a spanyolországi Valladolidban, november 9-17. között. Nem túlzás: az lesz az esztendő főversenye, amelyen a teljes nagyválogatottunk szorítóba lép a tervek szerint – folytatta az elnök. – Visszatérve Hámori és Kovács kalmükföldi sikereihez: önbizalom-növelőnek mindenképpen jók ezek az érmek az uniós bajnokság, s a jövő évi világ- és Európa-bajnokság előtt. No és ne feledkezzünk meg az isztambuli Ahmet Cömert emlékversenyről, a válogatottunk előtt álló legközelebbi feladatról sem.

Nem mehetünk el szó nélkül a múlt pénteken befejeződött ifjúsági világbajnokság sport- és rendezési sikerei mellett sem.

  • Orbán Adrián ezüst- és Villás Vera bronzérme bizonyítja, hogy mindkét nem képviselői között vannak tehetséges magyar bunyósok. Az elisztai négy medáliával együtt ez egy hét leforgása alatt hat érem, erre büszkék lehetünk. Mivel cseppet sem élveztük a hazai szorító előnyeit, nem egy olyan mérkőzést tudnék említeni, amely után a mi – nem tagadom, kissé elfogult – szemünk a magyar fiút, illetve lányt látta jobbnak. Például Bernáth Attila mérkőzését vagy Villás Vera elődöntőjét, de mindegy is, így legalább senki sem mondhatja, hogy érdemtelenül „tolták” volna a pontozók a magyarokat.

Erdei kitért a jövő eseményeire is, méghozzá bizakodva.

  • Ezekkel a sikerekkel most felülhetünk egy olyan hullámra, amely jövőre világ- és Európai-bajnoki érmeikig repítheti a magyar bunyósokat, az ifjúsági világbajnokság sikeres megrendezése pedig az AIBA berkeiben növelheti presztízsünket. Novemberben AIBA-kongresszus lesz, sorsfordító kérdések kerülnek napirendre, elsősorban az elnökválasztás. Most, hogy kiderült, az üzbég Gafur Rahimovnak kihívója lesz a kazag Szerik Konakbajev személyében, az eddiginél is tovább bonyolódott a helyzet. Nem túlzás azt állítani, hogy sportágunk jövője a tét.

Ch. Gáll András

 

Közelgő események