hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

90 ÉVE SZÜLETETT CSÍK TIBOR OLIMPIAI BAJNOK

CSIK TIBOR ökölvívó (Jászberény, 1927. 09. 02. – Sydney, 1976. 06. 22.)

Az 1948-as londoni olimpián a Magyar Pamut SC versenyzőjeként ökölvívásban a harmatsúlyban olimpiai bajnokságot nyert. Első ellenfelét a brazil Manuel Francisco Nascimentot a második menetben leléptették ellene, majd a perui Rivera Saenzt pontozással verte, az ausztrál James Carruthers nem állt ki ellene, az elődöntőben a puerto-rico-i Juan Venegast, a döntőben az olasz Giovanni Battista Zuddast pontozással győzte le.

A Jászberényi Lehel SC (1942/46), a Szolnoki MÁV (1946/48) és a Magyar Pamut SC (1948/50) versenyzője volt. Kétszer nyert országos bajnokságot. 1949-ben a budapesti főiskolai világbajnokságon harmatsúlyban három győztes mérkőzés után aranyérmet nyert.

Csik Tibornak nehéz sora volt, hiszen édesapját a betegség ágyhoz kötötte, az édesanyja nevelte a négy gyereket. 1947-ben meghívták a válogatottba. A tatai edzőtáborban közvetlenül a londoni út előtt kiütötte Bogácsot, az előző évi Európa-bajnokot, így ő került az olimpiai csapatba. Érdekesség, hogy néhányan a repülő helyett a vonatot választották, így utazott Londonba Papp László, Bondi Miksa és Csik Tibor is.

Londonból hazatérve Csik Tibort szülővárosa, Jászberény emlékezetes ünnepélyességgel fogadta. Augusztus 25-én a város képviselőtestülete díszközgyűlésen ünnepelte a bajnokot és Tóth György István polgármester előterjesztésére egyhangúan a város díszpolgárává avatta.
Az 1956-os forradalom alatt egy újpesti fegyveres csoport tagja volt, emiatt a forradalom bukása után külföldre kényszerült. Előbb Európában élt, majd Ausztráliában, Sydney-ben telepedett le. Nehéz körülmények között hol kikötői alkalmi munkásként dolgozott, hol munkanélküli segélyből élt. Ezalatt idehaza Jászberényben megfosztották díszpolgári címétől. 1976. június 22-én Sydney-ben májgyulladásban hunyt el. Az ausztráliai magyar konzulátus elzárkózott az eltemettetésétől. A kinti emigráns magyarok segítségével helyezték örök nyugalomba a sydney-i rockwoodi temető magyar parcellájában.

A rendszerváltás után a kilencvenes évek elején Jászberényben visszaállították díszpolgári címét. 1991 februárjában szülővárosában utcát neveztek el róla. 1997-ben, születésének 70. évfordulóján ünnepséggel és kiállítással emlékeztek a város olimpiai bajnokára. 2000 szeptemberében a sydney-i olimpia idején Orbán Viktor miniszterelnök és kísérete, valamint több magyar szurkoló elhelyezték az emlékezés virágait és a nemzeti színű kokárdát Csik Tibor sírjára. 2006-ban a melbourne-i olimpiai 50. évfordulójára szervezett emlékutazás résztvevői is felkeresték és megkoszorúzták Csik Tibor sírját.
Az utóbbi időben többször felvetődött a hamvainak hazahozatala és itthoni újratemetése. Sajnos, ez a mai napig nem történt meg.

(Dr. Hencsei Pál)

Közelgő események