hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Öt kubai arany, 18 éve először nyeretlen oroszok

Kuba visszaszerezte dominanciáját a férfi ökölvívásban, miután a hamburgi világbajnokság döntői során ötször is a karibi szigetország bokszolójának a kezét emelték magasba a bírók. Julio La Cruz, napjaink legkiemelkedőbb amatőr bunyósa megszakítás nélkül negyedik világbajnoki aranyérmét érdemelte ki a tavalyi, riói olimpiai elsősége mellé.
A döntők közül a legkisebbeké vitatható eredményt hozott, a riói olimpiai bajnok üzbég Dusmatov az általános vélekedés szerint jobb volt a kubainál, mégis Argilagost hozták ki 3-2-es pontozással a bírák. Dusmatov a vegyes zónában sírva fakadt az igazságtalanság miatt. Az 52 kg-os döntőt ide is, oda is adhatták volna, végül Veitiát látták jobbnak, szintén 3-2-es pontozással. A többi döntőben reális eredmény született.
Az öt kubai arany mellett a további öt elsőség megoszlott az üzbégek, a kazahok, a franciák, az ukránok és az azeriek között. A kubai fölényt jól jellemzi, hogy hét döntősükből öt győzött, az üzbégek az egy arany mellé három ezüstöt gyűjtöttek, a kazahoknak az aranyérmük mellé két ezüst jutott. Az egyetlen orosz finalista, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Jevgenyij Tyiscsenko nehézsúlyban hatalmas csatában kikapott a kubai Erislandy Savóntól. A nagy Felix Savón unokaöccse első felnőtt világversenyén tudott diadalmaskodni a két évvel ezelőtti vb-ezüst és a tavalyi olimpiai bronz után. A szupernehézsúlyú azeri Madzsidov harmadik vb-aranyát szerezte.
Érdekes tendencia látható az érmek megoszlását megfigyelve: a sportág súlypontja Európából Ázsiába és Amerikába tevődik át. A 40 érmesből 7 kubai, 6-6 üzbég és kazah, 3 amerikai, 2-2 azeri és orosz, a többi országnak (Franciaország, Írország, Ukrajna, Örményország, Ausztrália, Kamerun, Kolumbia, Ecuador, Anglia, Grúzia, Németország, India, Dél-Korea, Mongólia) egy-egy medália jutott.
Feltűnő az oroszok gyengélkedése, 1999, Houston óta most először fordult elő, hogy nem nyertek döntőt. Nagyon visszaesett Anglia is, 2012-ben, a londoni olimpián még 2 arany-, 1-1- ezüst- és bronzérmet szereztek, most egyetlen árva bronzra futotta.
Magyarország legutóbb 2009-ben, Milánóban szerzett vb-érmet, az időközben visszavonult Káté Gyula révén egy bronzot. Hamburgban Kovács Richárd, Harcsa Zoltán és Hámori Ádám képviselte színeinket, közülük a 64 kilós Kovács nyert egy meccset.
A hamburgi döntők eredménye:
    49 kg:
Joahnys Argilagos (kubai)-Haszanboj Dusmatov (üzbég) 3-2
    52 kg:
Yosbany Veitia (kubai)-Jaszurbek Latipov (üzbég) 5-0
    56 kg:
Kajrat Jeralijev (kazah)-Duke Ragan (amerikai) 3-2
    60 kg:
Sofiane Oumiha (francia)-Lázaro Álvarez Estrada (kubai) 5-0
    64 kg:
Andy Cruz Gómez (kubai)-Ikboljon Holdarov (üzbég) 5-0
    69 kg:
Sahram Gijaszov (üzbég)-Roniel Iglesias (kubai) 5-0
    75 kg:
Olekszandr Hizsnyak (ukrán)-Abilhan Amankul (kazah) 5-0
    81 kg:
Julio La Cruz (kubai)-Joseph Ward (ír) 5-0
    91 kg:
Erislandy Savón (kubai)-Jevgenyij Tyiscsenko (orosz) 3-2
    +91 kg:
Magomedrasul Madzsidov (azeri)-Kamsibek Kunkabajev (kazah) 4-1
 
Ch. Gáll András
Fotó: Facebook (AIBA) – a képen Szűcs Veronika AIBA bírónk

Közelgő események