hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Böjte Csaba is a székely bunyó ugye mellé állt

Gyergyószentmiklóson letették az ökölvívó akadémia alapkövét, amelyet a magyar állam támogatásával épít fel az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportegyesület. A központ a Magyar Ökölvívó-szövetség tulajdonába kerül. Az eseményen megjelent Böjte Csaba, a Szent Ferenc Alapítvány elnöke is, diákjai közül nyolcvan is látogatja majd az intézményt.

A rendezvényen Bajkai István, a Magyar Ökölvívó-szövetség elnöke is részt vett, és beszédet mondott. A magyar közmédiának úgy nyilatkozott: az épület több lesz egy egyszerű sportközpontnál, közvetve az erdélyi magyarok szülőföldön való megmaradását is szolgálja. Céljának tekinti, hogy a magyar ökölvívó-bajnokságot kiterjesszék az egész Kárpát-medencére, és a nyílt bajnokságon az erdélyi fiatalok is jó eséllyel induljanak.

– A Magyar Ökölvívó-szövetség mindent megtesz azért, hogy itt, Erdélyben az ökölvívást magas szinten űzzék, és jó eredményeket érjenek el – jelentette ki.

Huszár Árpád, a Godako egyesület elnöke az MTI-nek nyilatkozva elégedettségének adott hangot, amiért a gyergyói gyermekeknek immár olyan körülményeket tudnak biztosítani a fejlődéshez, amilyeneket az eddigi eredményeikkel kiérdemeltek.

A rendezvényen Böjte Csaba ferences szerzetes, a Szent Ferenc Alapítvány elnöke is megjelent. A szerzetes által kialakított árvaházláncból mintegy nyolcvan gyermek vesz részt az ökölvívóképzésben. Ott volt az eseményen Soós Zoltán konzul, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának vezetője, Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere, valamint Tánczos Barna szenátor.

Az alapkőletételhez a jelenlévő sportolók, tehetséges ökölvívók és oktatók Déva várából és székelyföldi bányákból származó köveket helyeztek el, melyeket Csaba testvér áldott meg. Az eseményen részt vett Pesty László az unióban élő őshonos kisebbségekért zajló Irdalá kampány főnöke is.

Amint a képzést szervező Erdélyi Godako Ökölvívó Sportegyesület által összeállított sajtóanyagból kiderül: a sportközpontnak nyolc hónap alatt kell felépülnie. Az 1601 négyzetméter alapterületű épület egyik része versenyek lebonyolítására lesz alkalmas, a ring körül nyolcszáz nézőt befogadó lelátó épül.
Az edzéseket kiszolgáló épületrészben egy 270 négyzetméteres edzőtermet alakítanak ki, ahol egyszerre negyven sportoló dolgozhat, egy másik, 140 négyzetméteres teremben a sportolók erőnlétét fejlesztik. Az épületben emellett öltözők, masszázsszoba, mosdók és orvosi szoba is helyet kap.
Az építkezésre 380 millió forintot szánnak, további tízmillió forintot pedig eszközvásárlásra, berendezésre fordítanak.


A Huszár Árpád által vezetett gyergyószentmiklósi Godako sportegyesület öt éve próbálja meghonosítani Erdélyben az ökölvívó akadémiai rendszert. A magyar kormány 2017 decemberében döntött arról, hogy 452 millió forinttal támogatja a gyergyószentmiklósi sportközpont felépítését. A következő évben a székelyföldi város észak-nyugati kijáratánál vásároltak telket a létesítménynek, melyen most kezdődhet el az építkezés.

Forrás: Magyar Nemzet

Közelgő események