hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Magyarok az olimpiákon – Lőwig Béla képviselte első alkalommal hazánkat bokszban az 1924-es párizsi játékokon

A magyar ökölvívás nemzetközi szinten az 1924-es párizsi olimpiai játékokon debütált, Lőwig Béla lett sportágunk első olimpikonja 96 évvel ezelőtt. Új sorozatunkban, a magyarok az olimpiákon címmel, a hazai ökölvívás sikeres történeti múltját mutatjuk be.

Az 1920-as antwerpeni ötkarikás eseményen Magyarország nem vehetett részt az első világháborúban betöltött szerepe miatt, vesztes félként nem indultatott a belgiumi olimpián, amelyre közvetlenül a trianoni békeszerződést követően került sor.

Az első jelentős hazai ökölvívó megmérettetés még az 1924-es olimpia előtt a Budapest-bajnokság volt, amelyre nyolc súlycsoportban 1923. április elsején került sor a fővárosban. Az év végén december 22-én rendezték meg az első felnőtt magyar ökölvívó bajnokságot, a versenyzők hét súlycsoportban küzdöttek az érmekért.

A párizsi olimpiai játékok ökölvívó tornájára végül rekord létszámú 181 versenyző utazott el 27 nemzetet képviselve. Az olimpiai boksztorna egyben Európa-bajnokság is volt, kontinensünk legjobbja Eb-címet ünnepelhetett a francia fővárosban. Az olimpiai torna győztesei az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Belgiumból, Dániából, Norvégiából, valamint a Dél-afrikai Köztársaságból érkeztek.

Lőwig Béla (TTC) könnyűsúlyban, míg Vörös Pál (Lapterjesztők) pehelysúlyban tervezte az indulást a párizsi olimpián. Lőwig Béla az osztrákok elleni válogatott csapattalálkozón győzelemmel hangolt az olimpiai játékokra, költségeit a szakosztálya fedezte, míg Vörös párizsi tartózkodását különböző újságok oldották meg.

Vörös Pál párizsi olimpiai részvétele nem lett sikeres, mert nem jutott el a küzdelmekig sem a francia fővárosban. Étlen-szomjan rohangált a nagyvárosban, keresve azokat a hivatalos embereket, akik őt eligazíthatják a versennyel kapcsolatban. Miután ez nem sikerült, megevett egy darab szalámit, rosszul lett, és a versenyek kezdetére még betegen is átesett két kilóval a súlyhatáron. Kizárták a további küzdelmekből az elcsigázott magyar ökölvívót, aki később a németek elleni csapattalálkozón húzhatott kesztyűt.

Egyetlen magyar versenyző szerepelt végül ténylegesen a párizsi olimpiai játékokon, Lőwig Béla. A 22 éves ökölvívó igen vitatható vereséget szenvedett egy belga versenyzőtől, akit a bíró is hathatósan támogatott, míg a párizsi szervezők alaposan éreztették a magyarokkal, hogy legyőzött nemzetnek tekintik hazánkat. Lőwig legyőzője, a belga Alfred Genon a legjobb nyolcig jutott az olimpián.

Közelgő események