hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Magyarok az olimpiákon – Kocsis Antal szerezte ökölvívásunk első olimpiai aranyérmét az 1928-as amszterdami játékokon

Magyarország az 1924-es nyári olimpián mutatkozott be ökölvívásban, de nem kellett sokat várni a sportág első ötkarikás érmére. A magyar ökölvívás első olimpiai érméje rögtön a legfényesebb, egy arany lett, amelyet Kocsis Antal gyűjtött be a légsúlyúak mezőnyében az 1928-es amszterdami olimpián.

Összesen 144 fő képviseltette magát a hollandiai olimpiai ökölvívótornán, amelyen a résztvevő országok száma is 29-re emelkedett. Nyolc súlycsoportban mérhették össze tudásukat a bokszolók, és az amszterdami volt az első olimpia, amelyen kategóriánként és nemzetenként csak egy versenyző indulhatott.

Az évtized nagyhatalma, az olasz válogatott szállította a legjobb eredményeket, három súlycsoport aranyérme is hozzájuk került. Az argentinok két első helyezéssel gazdagodtak, míg Magyarország mellett a házigazda hollandok, és az új-zélandiak is egy-egy aranyéremmel térhettek haza az 1928-as olimpiai boksztornáról. Hollandia, és Új-Zéland 1928 óta nem nyert ökölvívásban olimpiai aranyérmet, míg az amerikai csapat Amszterdamban meglepetésre nem gyűjtött be első helyezést.

A magyar bokszválogatottat négy fő képviselte az 1928-as amszterdami olimpiai játékokon, akárcsak egy évvel korábban a berlini Európa-bajnokságon. Kocsis Antal mellett Széles János (harmatsúly), Gelb Miklós (pehelysúly) és Szobolevszky Sándor (könnyűsúly) képviselte hazánkat az olimpián 92 évvel ezelőtt.  

A légsúlyban induló Kocsis Antal 1927-ben a berlini Európa-bajnokságon már szerzett egy ezüstérmet a nemzetközi mezőnyben, így rutinosan érkezett Hollandiába. A spanyol José Villanovát győzte le nagy fölénnyel, majd az egy éve már legyőzött német Hubert Ausböck sem tudta megállítani a magyar versenyzőt. Az elődöntőben az olasz Carlo Cavagnoli ellen bizonyított a magyar versenyző, majd a franciák kiválósága Armand Appel is a legyőzöttek listájára került, ezzel Kocsis Antal lett Magyarország első ökölvívó olimpiai bajnoka.

Magyarországon nagyarányú figyelmet váltott ki amszterdami győzelme a sportág iránt, az ökölvívócsarnokok megteltek fiatalokkal, akik mind a nagy hős nyomdokaiba szerettek volna lépni. A magyar kormány kitüntetésben részesítette Kocsis Antalt, akit hazaérkezésekor többezer fős tömeg hősként várt a budapesti pályaudvaron.

A többi amszterdami magyar résztvevő közül Széles János a svéd Lars Mellström ellen bizonyította nagyobb tudását, majd a legjobb nyolc között a későbbi ezüstérmes amerikai John Daley állította meg. Gelb Miklósnak, és Szobolevszky Sándornak egyaránt egy-egy mérkőzés jutott az olimpiai boksztornán, előbbit a hangzatos nevű brit Fred Perry, utóbbit a lengyel Witold Majchrzycki győzte le.

Közelgő események