hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

A magyar bajnokságok legemlékezetesebb pillanatai – 1946

A huszonharmadik magyar bajnokságra 1946-ban került sor, és történelminek bizonyult a sportágunk történetében. Egy akkor még csak 20 esztendős fiatalember első bajnoki címét szerezte meg középsúlyban. Ennek alapvetően még nem lenne akkor hírértéke, de ezt a bokszolót Papp Lászlónak hívták. Nemzeti ikonunk 74 évvel ezelőtt nyerte meg első magyar bajnoki címét, amely egy nagy lökést adott a sikeres pályafutásának. 

Légsúlyban az 1944-ben bronzig, majd 1945-ben aranyig jutó Fogarasi Mihály megvédte címét a 23. magyar országos bajnokságon. Nagyon fiatalon edzőnek állt bajnoki címeit követőn, amelyet kitartóan, nagy lendülettel folytatott 2008-ban bekövetkezett haláláig, a magyar ökölvívás legjobbait kinevelve.

Egyre több vidéki egyesület vett részt aktívan a nemzeti eseményeken, és minőségi munkát végeztek az 1940-es években az országot sújtó nehézségek ellenére. A Tatabányai Bányász új titánja, Kerényi Antal aranyéremig jutott az 1946-os magyar bajnokságon, a harmatsúlyban győzte le minden ellenfelét. Csapattársa, Salamon Hugó meglepetésre szintén aranyérmet szerzett, a váltósúlyban ért fel a csúcsra.

A szolnoki Csík Tibor rengeteget ütött a mérkőzésein, és kondícióval is bírta a mérkőzéseit fiatal kora ellenére. Hatalmas mérkőzéseket vívott az akkor csúcson lévő Bogács Lászlóval, és első magyar bajnoki címét szerezte meg 1946-ban, amelyet a londoni olimpiai arany követett két évvel később.

A Budapest Vasutas az ország egyik legjobb ökölvívó szakosztályának számított a korszakban, két elsőséggel 1946-ban is a kiemelkedő klubok közé számítottak. Az 1940 óta rendszeresen bizonyító Vajda László 1945-ös magyar bajnoki címét követően trónvédésre készült, és rutinjának köszönhetően második aranyérmét is megszerezte.

A Budapesti Vasutas 20 éves ifjú titánja Papp László még csak négy éves bokszrutinnal rendelkezett 1946-ban, de fizikai ereje, és ütéseinek erőssége páratlan volt a súlyában. Fehér István tanítványa nagy lelkesedéssel sorra győzte le ellenfeleit, és 1946-ban első alkalommal ízlelhette meg a siker ízét, amelyet három olimpiai bajnoki cím követett, igazi legendává válva.

Torma Gyula többszörös bajnok volt már 1946-ban, és sikert sikerre halmozott, de a félnehézsúlyban első alkalommal nyert a sturovói származású klasszis. Ez volt utolsó magyar bajnoki aranyérme, az év végén visszatért Csehszlovákiába, és új hazájának ért el ragyogó sikereket. A csepeli Bene László már 1945-ben is a nehézsúly királya lett, amelyet egy évvel később sikeresen megvédett.

A győztesek listája az 1946-os magyar bajnokságról

Légsúly (50,8kg): Fogarasi Mihály, Kistext

Harmatsúly (53,5kg): Kerényi Antal, Tatabányai Bányász

Pehelysúly (57,2kg): Csík Tibor, Szolnoki MÁV

Könnyűsúly (61,2kg): Vajda László, Budapesti Vasutas

Váltósúly (66,7kg): Salamon Hugó, Tatabányai Bányász

Középsúly (72,6kg): Papp László, Budapesti Vasutas

Félnehézsúly (79,4kg): Torma Gyula, Vasas

Nehézsúly (+79,4kg): Bene László, Csepeli MTK  

Közelgő események