hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

A magyar bajnokságok legemlékezetesebb pillanatai – Az Európa-bajnok Gedó György és Badari Tibor uralták a versenyt

A negyvenhetedik magyar ökölvívó bajnokság 1970-ben hatalmas csatákat hozott pontosan ötven évvel ezelőtt. Az 1970-es magyar bajnokságon már 11 súlycsoportban zajlottak a küzdelmek, a kislégsúly (48kg) 1967-ben került be a programba, és a legendás olimpiai bajnokunk, Gedó György dominált a hazai ringben.

A rengeteg induló miatt minden súlycsoportban csak a legjobb 8-8 versenyző indulhatott el a területi és regionális válogatókat követően, így a minőség garantált volt, és sokan nem tudtak bekerülni ebbe az illusztris társaságba remek képességeik ellenére. Hatalmas teljesítmény volt a részvétel, eljutni az országos bajnokságra, a legjobbak legjobbjai csaptak össze.

A magyar ökölvívás átmeneti éveit követően az Adler Zsigmond-Papp László edzői páros 1968-ban állt össze, és ez már egy évvel később a bukaresti Európa-bajnokságon is megmutatkozott, amelyen csapatunk Gedó György (48kg) és Orbán László (57kg) révén két aranyéremmel zárt.

Az első aranyérmet a legkisebbek között a Vasas sztárja, és Európa-bajnoka Gedó György szerezte meg, csak a döntőben Zubik István ellen ment végig a mérkőzése a pontozásig, megvédve magyar bajnoki címét is. Junghaus Gusztáv a Vasas második aranyérmét azonnal a következő döntőben szerezte meg, Orbán Sándor ellen győzött pontozással harmadik bajnoki aranyát szerezve.

A magyar ökölvívás egy újabb legendája, Badari Tibor mindenki számára túl erős volt a hazai bajnokságon, ellenfelei sorra adták fel ellene a küzdelmeket, így tett a döntőben Oláh Miklós is. A Zalka HSE versenyzője Nagy András egy súllyal feljebb szerepelt 1969-es bajnoki sikerét követően, de gyorsan alkalmazkodott az új környezethez, és a harmatsúlyban (57kg) is elég technikásnak bizonyult 1970-ben.

Orbán László 1969-ben Európa-bajnoki címet szerzett, de egy évvel később a hazai országos bajnokságot nem tudta megnyerni nagy meglepetésre. Az elődöntőben búcsúzni kényszerült, Varga László nemcsak őt, hanem a csepeli címvédő Fehér Mihályt is legyőzte. A kisváltósúlyban (63,5kg) Karl László nyakába került az aranyérem, Mincsik Miklós nem tudta megállítani a döntőben.

A magyar ökölvívás akkori legrutinosabb tagja, Kajdi János már 1961-ben magyar bajnok és Eb-bronzérmes volt. 1970-ben Európa-bajnokként 31 évesen már a váltósúlyban (67kg) szerepelt, de technikai tudása ellen nem volt senkinek sem ellenszere, ahogy a döntőben Vígh Jánosnak sem. Bakonyi Nándor első magyar bajnoki címét szerezte meg 1970-ben, a nagyváltósúlyban (71kg) lett aranyérmes.

Nagy Károly ugyancsak első magyar bajnoki aranyérmét szerezte meg, miután Kézi Lászlót pontozással győzte le a középsúly (75kg) döntőjében. Tóth Imre parázs csatában győzte le Koch Istvánt a tizedik döntőben, és első alkalommal ünnepelhetett. A nehézsúlyú (+81kg) döntő esélyese egyértelműen a többszörös bajnok Edőcs István volt, de nagy meglepetésre vereséget szenvedett Juhász Lajostól. 

A győztesek listája az 1970-es magyar bajnokságról

Kislégsúly: Gedó György

Légsúly (51kg): Junghaus Gusztáv

Harmatsúly (54kg): Badari Tibor

Pehelysúly (57kg): Nagy András

Könnyűsúly (60kg): Varga László

Kisváltósúly (63,5kg): Karl László

Váltósúly (67kg): Kajdi János

Nagyváltósúly (71kg): Bakonyi Nándor  

Középsúly (75kg): Nagy Károly

Félnehézsúly (81kg): Tóth Imre

Nehézsúly (+81kg): Juhász Lajos    

Közelgő események