hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Bernáth László kellemes meglepetésre sikerrel nyitott a Bocskai emlékverseny első napján

A nagy érdeklődéssel várt 65. Bocskai emlékverseny elkezdődött a Hajdúság szívében, Debrecenben az ünnepélyes megnyitóval, valamint az első harmincegy párral. A debreceniek ifjúsági magyar bajnoka Bernáth László okozta magyar szempontból a nap legkellemesebb meglepetését, sokkal esélyesebb algériai ellenfelét múlta felül.

Dr. Bajkai István, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke nyitotta meg beszédével a Bocskai emlékversenyt. Debrecen város képviseletében Barcsa Lajos alpolgármester tartotta meg nyitóbeszédét, akárcsak Dr. Bajkai István, ő is két nyelven, magyarul, és angolul.

A koronavírus járvány ellenére a Magyar Ökölvívó Szakszövetség meg tudja rendezni a Bocskai emlékversenyt szigorú szabályok mellett, amelyet minden csapatnak szigorúan kell követnie. A verseny technikai delegáltja, a finn Anna Laukkanen precíz munkavégzéséről híres, és sok nemzetközi versenyt követően ezúttal a Bocskain dolgozik.

A hagyományos évindító nemzetközi versenyen a férfiak nyolc, míg a hölgyek öt súlycsoportban mérhetik össze erejüket Debrecenben. Összesen 55 női és 120 férfi versenyző mérlegelt a sorsoláson, így a járvány ellenére 175 ökölvívó 22 országot, és három kontinenst képviselve vesz részt a Bocskai emlékversenyen.

A 65. alkalommal megrendezésre kerülő Bocskai emlékverseny méltó az elmúlt évek hagyományaihoz, és a neves eseményen erős mezőny harcol majd az aranyérmekért, egyaránt a hölgyeknél, valamint az uraknál. Az idei Bocskai emlékversenyre is az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban kerül sor, amelyet online követhet a bokszot kedvelő közösség.  

A nap mérkőzése

Kovács Richárd nem számíthatott könnyű összecsapásra a 2013-ban ukránként Európa-bajnok Pavlo Iscsenko ellen, aki immáron izraeli színekben bokszol. A veterán ellenfél nagyon zártan bokszolt a nyíregyházi magyar bajnok ellen, aki sikeres szigorlatokon is túl van a főiskolai tanulmányaiban, így ki kellett hagynia a válogatott dunaújvárosi edzőtáborát. Ricsi taktikusan bokszolt, elsősorban a mérkőzés második felében, jó védekezést mutatott az egész meccsen, és a harmadikban felőrölte elfáradó izraeli ellenfelét.

A nap meglepetése

A debreceni Bernáth László még csak ismerkedik a felnőtt mezőnnyel, de nagyon bátran kezdett az algériai Oussama Mordjane ellen az 57 kilósok második összecsapásán. Bernáth több tiszta találattal meglepte a sokkal rutinosabb algériait, aki már 2014-ben szerepelt az ifjúsági világbajnokságon. Észak-afrikai riválisa emelt a tempón a második menetben, de Bernáthnak volt még válasza a harmadikban, és nagy meglepetésre legyőzte sokkal tapasztaltabb ellenfelét, a nap egyik meglepetését szállítva.  

A nap összefoglalója

Két feltörekvő fiatal, Gerzsenyi István és Nagy Wilson csapott össze a váltósúly (69kg) első fordulójában. A 20 éves győri versenyző a tavalyi felnőtt magyar bajnokságon ezüstéremig jutott, míg két évvel fiatalabb riválisa az ifjúsági bajnoki címvédő. Nagy bátran bokszolt már az első menetben is, és igyekezett a védekézését is megszervezni a lábon többet mozgó Gerzsenyi ellen. A győri ökölvívó többet mutatott az összecsapáson, és egyhangú pontozással megnyerte a meccset, amely egyben a bemutatkozója volt a Bocskain.

A Budapesti Honvéd 20 éves versenyzője, Mészáros Ákos teljesen rutintalan a nemzetközi mezőnyben, de nem vallott szégyent az olaszok 175 meccses válogatottjával szemben. Giovanni Sarchioto természetesen legyőzte az első nemzetközi mérkőzésén debütáló magyar versenyzőt, de csak pontozással, kilenc perc küzdelmet követően. Hegyi Barnabás és Cservenka Róbert szoros összecsapásokon maradtak alul litván, illetve finn ellenfeleikkel szemben, míg Dióssi Csaba nagyot harcolt az algériai kvótás Younes Nemouchi ellen a középsúlyúak (75kg) között.

Hámori Luca még csak 19 esztendős, de a Bocskai emlékverseny első napján bizonyította, hogy nem véletlenül tartják a magyar boksz egyik nagy ígéretének. Gyorsabb, és pontosabb volt, mint osztrák ellenfele, Michaela Kotaskova, és továbbjutott a legjobb nyolc közé. A váltósúly (69kg) az egyik legerősebb női súlycsoportunk, a másik ringben a KSI-s Halász Nóra nagy harcban győzte le az ifjúsági Eb-ezüstérmes Ambrus Viktóriát.

A nap rövid interjúja

„Ellenfelem nagyon jól tartotta a távolságot, remekül érezte a mérkőzés ritmusát, nem volt könnyű mérkőzés elsőre. Igyekeztem távolabbról bokszolni, és taktikailag sikerült megnyernem az összecsapást. Következő ellenfelem a cseh ökölvívó lesz, akinek a stílusa sokkal jobban fog feküdni nekem. Lépésenként haladok, másodikra jobban fog majd menni a boksz, ez biztos,” értékelte teljesítményét Kovács Richárd.

Közelgő események