hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Makocsai Sándor – Nagyon összetett egészségügyi feladatokat kell ellátnunk és szabályokat követnünk, amely nagy felelősséget jelent

Makocsai Sándor a Magyar Ökölvívó Szakszövetség fizioterapeutája, de ennél sokkal többet ad a sportág fejlődéséhez, mint amit ez a szó önmagában jelent. Hosszú évek tapasztalatai vannak a háta mögött, rengeteg nemzetközi eseményen szerepelt, és képviselte a magyar ökölvívás egészségügyi hátterét, akárcsak a 65. Bocskai István emlékversenyen.

Makocsai Sándor feladatait a Covid-19 koronavírus helyzet tovább növelte az elmúlt egy évben. Ahhoz, hogy biztonságos ökölvívó eseményeket lehessen rendezni, nagyon körültekintően, szabály követően kell eljárnia neki és minden résztvevőnek. Mindez a sportág, az ökölvívók, és a klubok érdekeit szolgálja, még ha nehezebben is, de a lényeg vannak versenyek Magyarországon, amelyet nem minden nemzet mondhat el magáról.

„Hivatalosan a Magyar Ökölvívó Szakszövetség fizioterapeutája vagyok immáron több mint egy évtizede, rengeteg tapasztalatot és nemzetközi, valamint hazai kapcsolatot sikerült ennyi idő alatt összegyűjtenem. Valójában a feladataim nagyon szerteágazóak, nemcsak ezt a feladatot látom el, hanem minden egészségüggyel kapcsolatos kérdést.

Sok nagy szövetségnek külön vannak orvosai, masszőrei, pszichológusa, regenerációval foglalkozó szakembere, és teljes egészségügyi csapattal dolgoznak. Nekem ezeket az összetett feladatokat alapvetően gyakorlatilag egyedül kell megoldanom taktikai szinten, a mindennapokban.

Imádom a munkám, annak ellenére, hogy sokszor nagyon megterhelő, mivel az ökölvívás számomra sokkal több egy szimpla állásnál, a szenvedélyem is egyben. Hosszú évek tapasztalata mondatja velem, hogy rengeteg apró dologra kell odafigyelni, hogy egy sportoló a legjobbat hozhassa ki magából, és megőrizze egészségét.

Feladataim közé tartozik a masszázs, az általános problémák kezelése, az egészségmegőrzés, az egészségvédelem, az állandó odafigyelés a válogatott versenyzőkre. Részt veszek a válogatott edzőtáboraiban, a külföldi versenyeken, amelyen szerepelünk, és ezt minden korosztályra kiterjedően egyedül kell ellátnom.

Dr. Somogyi Péter főorvos barátommal sokat dolgozunk azért, hogy biztonságos környezetet teremtsünk a sportolóknak és mindenki a legjobb állapotában legyen a nagy világversenyeken. Ehhez állandó figyelemre, monitoringra van szükség, és létrehoztunk egy egészségügyi adatbázist is, hogy nyomon tudjuk követni a válogatott sportolók problémáit, felkészülését, állapotát.

A magyarországi és a nemzetközi Covid-19 helyzet tovább bonyolította a munkáinkat, nagyon sok korábban nem tervezett feladatot kell ellátnunk Somogyi doktor úrral. Minden verseny előtt folyamatos a koronavírus tesztelés, hogy csak egészséges sportolók indulhassanak, és ne növeljük a Covid-19 esetek számát. A dunaújvárosi edzőtáborban egy pozitív esetünk volt, de szerencsére mindenki egészségesnek bizonyult a Bocskain.  

A szabályok állandó betartása óriási felelősség, nemcsak nekem, hanem mindannyiunknak közös érdeke is egyben. Az Operatív Törzs határozza meg a döntéseinket, szigorú jogszabályok mellett tudunk rendezni eseményeket jelenleg. Mindez nagyon összetett feladatokat jelent, és igyekszem segíteni a régiókat, valamint a klubokat,” nyilatkozta Makocsai Sándor munkája összetettségéről.

Közelgő események