hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Kovács Richárd – Hatalmas örömöt jelent nekem a Bocskai megnyerése

A nyíregyházi Kovács Richárd négy ellenfelét is legyőzve nyerte meg a könnyűsúlyt (63kg) a Bocskai emlékversenyen, Debrecenben, és sikerült visszavágnia a grúz Lasa Gurulinak a korábbi vereségekért. Előzetesen is az elsőszámú esélyese volt a kategóriának, és taktikai érettségének köszönhetően szerzett aranyérmet.

A 65. Bocskai István emlékverseny legjobb magyar ökölvívójának megválasztott tehetség még mindig csak 23 éves, és a legjobb évei még minden bizonnyal ezután jönnek majd a nemzetközi mezőnyben. Letisztulva nyilatkozott a Bocskain szerzett tapasztalatairól, erősségeiről, és arról, hogyan javítják hibáit Nagy Lajossal.

„A Bocskai egy nagyon rangos verseny, a megnyerése hatalmas örömöt jelentett nekem. Az, hogy én lettem a legjobb magyar ökölvívó, még jobban ösztönöz engem a további munkára. Önbizalmat is adott ez a díj, hiszen ez számomra azt jelenti, hogy helyem van a nemzetközi élmezőnyben. Ezzel ismét bizonyítottam, és nagyon sajnálom, hogy a világkvalifikáción már nem tudok bizonyítani, mivel elmarad.

Az első meccsemen egy korábbi Európa-bajnok izraelivel kezdtem, aki egy nagyon rutinos és kiszámíthatatlan ellenfél. Nagyon kellemetlen stílusban bokszolt, de megfelelő taktikával sikerült megoldanom a feladatot. Nagyon sportszerű ellenfélnek tartom, a mérkőzés után odajött az edzőjével, és gratulált. Beszélgettünk az összecsapásról, aztán megkért, hogy cseréljünk mezt.

A második ellenfelem egy fordított alapállású cseh ökölvívó volt, ő sem ügyetlen, de sikerült megoldanom a stílusát. A harmadik litván ellenfelemet ismertem korábbról, 2019-ben egy lengyel tornán láttam.

A döntőben az U22-es Európa-bajnok grúz Guruli ellen bokszoltam, akivel összecsaptam már korábban. Szoros mérkőzés volt, nagyon rutinos, de sikerült revansot vennem ezúttal. A döntő nekem már a negyedik mérkőzésem volt, neki a harmadik, így nagyon koncentráltan kellett bokszolnom az utolsó pillanatig.

Úgy indultam neki a Bocskai emlékversenynek, hogy legalább olyan jól szeretnék szerepelni, mint tavaly, vagy még jobban. Ennek tudatában elégedett vagyok a teljesítményemmel, és úgy gondolom, mindent megtettem annak érdekében, hogy a legjobb legyek Debrecenben.

Úgy gondolom, hogy az ökölvívás egy nagyon összetett sport, és kiemelten fontos a mentális frissesség, hogy valaki fejben ott legyen a megfelelő pillanatban. Egyik erősségemnek tartom azt, hogy fejben taktikailag ott tudok lenni minden mérkőzésen. Nem tudtak kizökkenteni, így taktikailag és technikailag is meg tudtam valósítani mindent, amit megbeszéltük az edzőmmel.

Mindenkinek mindig van hova fejlődnie, és Nagy Lajos fontosnak tartja, hogy állandóan javítsuk a hibáimat. Ő egy nagyon jó szakember, és teljes mértékben megbízom benne. Mindig őszintén elmondja, amikor hibázok, és sok időt fordítunk annak a kijavítására,” összegezte a Bocskain nyújtott teljesítményét az aranyérmet szerző Kovács Ricsi.

Közelgő események