hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Az üzbég főváros, Taskent lesz a 2023-as AIBA felnőtt világbajnokság házigazdája

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) kijelölte a helyszínét a 2023-as férfi világbajnokságnak, amelyet az üzbég főváros, Taskent rendezhet meg. Az AIBA orosz elnöke Umar Kremljov, valamint az üzbég szövetség részéről az ügyvezető Szaken Polatov Taskentben állapodtak meg a 2023-as világbajnokággal kapcsolatos tervekről.

Üzbegisztán még sohasem rendezett korábban világbajnokságot egyetlen korcsoportnak sem, de Ázsia-bajnokságokat már többet is. 1995-ben, 1999-ben, és 2017-ben házigazdaként bizonyított az Ázsia-bajnokságokon, ebből az első kettő egyben olimpiai kvalifikációs torna is volt. A 2015-ös junior Ázsia-bajnokság mellett otthont adott 2016-ban a World Series of Boxing döntőjének is.

Az üzbég főváros rohamléptékkel épül, rengeteg az új beruházás, ezek egyike volt a Humo Arena, amely 12 ezer néző befogadását teszi lehetővé. A tervek szerint ez a sportközpont rendezi majd meg a 2023-as világbajnokságot, amely minden igényt kielégít. Taskent lesz a házigazdája egy további fontos eseménynek, a 2025-ös Ifjúsági Ázsia Játékoknak is, amelyre a felkészülés már folyamatosan zajlik.

A Taskent Boxing Night elnevezésű sikeres profi gálán a csarnok teljesen megtelt az elmúlt napokban, amelyen mind a nyolc ringbe lépő üzbég világklasszis győzelemmel hagyta el a ringet, hatan idő előtt fejezték be a mérkőzéseiket. A 2019-es világbajnokok közül ketten is szerepeltek az eseményen, mind Mirazizbek Mirzahalilov (57kg), mint Bahodir Dzsalolov (+91kg) a második menetben ütötte ki ellenfelét.

Az Umar Kremljov és az üzbég szövetség között zajlott értekezleten a bírói és edzői központ építése, és kialakítása is szóba került, amelynek szintén Taskent lesz az otthona. Az üzbég főváros rendezte meg továbbá az Ázsiai Konföderáció Fejlesztési és Támogatási Bizottságának első ülését is, amelyen Umar Kremljov mellett az ASBC elnöke, Anas Alotaiba is részt vett.

Közelgő események