hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Varga Boglárka és Hegedűs Levente is a pontszerző ötödik helyen végzett az ifjúsági világbajnokságon

Juior Eb-ezüstérmesünk, és felnőtt magyar bajnokunk, a Madárfészek Akadémia tanítványa, Kiss Levente orosz ellenfelét legyőzve a legjobb négy közé jutott az ifjúsági világbajnokságon vasárnap, és sokáig úgy nézett ki, hogy a magyar érmek száma kettőre bővül hétfőn. Pár óráig Varga Boglárka is érmesnek tarthatta magát, de a kazahok óvását elfogadták, így a soproni lány végül a pontszerző ötödik helyen végzett.

Nagy Lajos és Varsányi Áron mellett Törteli Ferenc is segíti a munkát az ifjúsági világbajnokságon a fiúknál, és a délutáni programban egy magyar még érdekelt volt. Hegedűs Levente az első körben a japán Kazuma Aratake ellen lépett volna ringbe a szombati versenynapon, aki a világbajnokságon is éremesélyesnek számított. Japán ellenfele nem tudott ringbe lépni az ötödik versenynapon, ezzel Hegedűs Levente a legjobb nyolc közé jutott Kielcében.

A legjobb nyolc között az azeri Nidzsat Huszejnov ellen meccselhetett az éremért a 49 kilósok mezőnyében. Levente nagy sebességgel kezdte az összecsapást, próbálta meglepni sokkal rutinosabb azeri ellenfelét, és ez többnyire sikerült is. A Csepeli Szabadidősport Egyesületet képviselő tehetség sokat fogyasztott erre a világbajnokságra, de ez egyáltalán nem látszódott meg a teljesítményén.

A magasabb azeri ökölvívó ellen próbált közelebb kerülni, ez az első menetben rendre sikerült is. A második felvonásban az azeri fölény érvényesült Levente sokszor lépett bele Huszejnov ütőtávjába. Huszejnov kontrái a harmadik menetben voltak a legsikeresebbek, de a mindössze eddig 17 meccs tapasztalattal rendelkező magyar versenyző remekül küzdött az egész meccsen. Veresége ellenére pontszerző lett a világbajnokságon, és idén még indulhat az ifjúsági Európa-bajnokságon.

A soproni Varga Boglárka a legjobb nyolc között kezdhetett az ifjúsági világbajnokságon, ellenfele a 2019-ben junior Ázsia-bajnok kazah Dana Didaj volt, aki eddig az összes nemzeti versenyét is megnyerte.

A magyar versenyző és kazah ellenfele is nagy sebességgel kezdett a negyeddöntőben, és elég korán el is lőtték a puskaporukat. Boglárka magasabb volt, mint Didaj, de inkább a küzdelem, mint a taktika dominált az első menetben.

A kazah rengeteget ütött, a védekezést egyik oldalon sem erőltették a felek, a bírók az első menetet követően Didajt látták jobbnak. Boglárka küzdött, dolgozott, harcolt szokásához híven, és pofonjait követően számolni kellett Didajra, így két menetet követően kiegyenlített minden pontozónál.

Mindkettőjüket már csak a szíve vitte előre a harmadik menet végén, mindent kiadtak magukból. A nagy adok-kapokból a teljesen elfáradó Bogi jött ki szerencsésen, és megszerezte Magyarország második világbajnoki érmét Kielcében. Néhány órával később azonban a kazah óvásnak helyt adtak, így végül Varga Boglárka is az ötödik helyen végzett a kielcei világbajnokságon.

Közelgő események