hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

A 32 döntő közül 20-ban magyar ökölvívó nyakába került az aranyérem a Bornemissza emlékversenyen

A Bocskai emlékversenyt követően a második magyarországi nemzetközi torna is befejeződött, a hetvenedik alkalommal kiírt Bornemissza emlékversenyen legjobb ifjúsági és junior ökölvívóink bizonyítottak. A Kemény Ferenc Sportcsarnokban a negyedik döntős versenynapon 32 döntőre került sor, ebből 20-ban magyar aranyérem született.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke dr. Bajkai István köszöntötte a döntősöket beszédében, és az utolsó versenynapon tiszteletét tette. Mirkóczki Ádám egri polgármester, Minczér Gábor alpolgármester mellett Kovács Géza sportigazgató és az egri ökölvívó szakosztály-, valamint a régió vezetője, Dorkó Péter is jelen volt természetesen, akárcsak a MÖSZ több elnökségi tagja.

Az ifjúsági hölgyek mezőnyében 18-an, a junior lányok között 32-en indultak az idei versenyen. Az ifjúsági fiúknál 65-en, a junioroknál 90-en húzhattak kesztyűt a 70. Bornemissza emlékversenyen. Összesen 205 fő képviseltette magát a megmérettetésen. Az induló országok a Bornemissza emlékversenyen az alábbiak voltak: Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Románia, Svájc, Szlovákia, és Szlovénia.

A Bornemissza emlékverseny technikai delegáltja, a montenegrói Dragoljub Radovics volt, aki egy hónappal ezelőtt a kielcei ifjúsági világbajnokságon látta el ezt a feladatot. A verseny, akárcsak a Bocskai, szigorú egészségügyi-, és koronavírus protokoll mellett zajlott le.  

A verseny névadója Bornemissza Gergely, az egri vár 1552. évi ostromának hős hadnagya, aki fontos szerepet töltött be a törökök elleni sikeres védelemben. Az egri város-, és sportvezetés a Magyar Ökölvívó Szakszövetséggel karöltve rengeteget munkával hozta össze a Bornemissza emlékversenyt, amely a Bocskait követő második magyarországi nemzetközi torna 2021-ben.

A nap összecsapása

Az ifjúsági ökölvívásunk egyik legnagyobb tehetséges a 17 éves korábban serdülő Eb-ezüstérmet szerző kőszegi Buza Rafael, aki a svájci Felix Meier elleni négy közötti teljesítményét is felülmúlta a 64 kilósok döntőjében. A cseh Kevin Souquessa-val szemben összejött az álomdöntő, ellenfele az idei versenyeken komoly riválisokat győzött le. Buza irányítani akarta az összecsapást, az ő akarata érvényesült, de Souquessa is remek lábmunkát mutatott be. A fiatalabb magyar végig bírta a nagy iramú döntőt, és 4:1-es pontozással múlta felül az erős cseh riválist.

A nap meglepetése

A pécsi Samu Ferenc junior Európa-bajnoki bronzérmet szerzett 2018-ban, majd 2019-ben is, valamint szerepet kapott a kielcei ifjúsági világbajnokságon is egy hónappal ezelőtt. Szép győzelmekkel jutott el a kategória döntőjébe, ahol az a békési Római Ruben várt rá, akit az Énekes emlékverseny elődöntőjében legyőzött. Mindketten visszafogyasztottak az Énekest követően a 60kg-ba, és Római a Bornemissza döntőjében okos boksszal vágott vissza Samu Ferencnek.

A nap összefoglalója

Az egriek 52kg-os junior tehetsége, Csorba Csenge legnagyobb hazai riválisát Horváth Kárment már az elődöntőben búcsúztatta, a fináléban Bakk Eszter ellen a második menetben döntő fölényes győzelmet aratott. Serdülő Európa-bajnokunk, a 16 éves Dévényi Izabell az osztrák Nikolina Novakovic ellen remek bokszot mutatott be a legjobb négy között. A szlovák Bibiana Lovasova ellen az aranyéremért a vártnál sokkal nehezebben, de győzelmet aratott, és újabb nemzetközi sikernek örülhetett.

A junior lányok menetelését a szegedi Deák Fanni folytatta, aki a finn Yessica Frantsi ellen hozta a könnyűsúlyú (60kg) döntőt. Horváth Laura és Bozó Virág hazai riválisokat múlt felül a junior döntőkben, amelyek válogatási szempontból a szakmai stábnak is fontos volt. A junior lányok között az egyik legjobb teljesítményt ezúttal a soproni Kovács Nikolett nyújtotta, a finn Viivi Jokinen után Turbucz Klaudia sem tudta megállítani a 70kg-osok döntőjében.

Az Edőcs István Sportegyesület 15 éves tehetsége, Kozák Kevin magabiztosan győzte le a román Arin-Nicu Tudoroiut, és a junior 50kg-osok között aranyérmet szerzett. Az egy évvel idősebb nyíregyházi Kiss Sándor (52kg) az osztrák Maxim Tsurenkov elleni sikert követően a lengyel Marcel Maciel-t is szoros összecsapáson győzte le. A Strong Hand Boksz Sportegyesület új titánja, Nileborg Krisztián (70kg) a rutinos lengyel Tobiasz Zarzeczny ellen egy komoly skalpot gyűjtött be, és szerzett aranyérmet.

A junior fiúk között, és az egész versenyen az egyik legkiválóbb teljesítményt, serdülő Eb-bronzérmesünk, a tatabányai Oláh Levente (57kg) nyújtotta. Négy összecsapást vívott a Bornemissza emlékversenyen, és fantasztikus fizikai formája mind a négyet az első menetben eldöntötte. A 16 éves ökölvívó, a márciusban már egyszer legyőzött Lantos Álmos ellen is első menetes döntő fölényes győzelmet aratott.

A vecsési Fekete Lili egy kategóriával lejjebb, míg döntőbeli ellenfele Mezei Petra pedig egy súllyal feljebb szerepelt az Énekes emlékversenyhez képest. Kettejük összecsapását a vecsési lány nyerte meg, támadó boksza sikeresebbnek bizonyult az 51 kilós fináléban. Az ifjúsági lányok meglepetését a fehérvári Nagy Evelin szolgáltatta, aki a kielcei világbajnokságot is megjárt Varga Beáta ellen megosztott pontozással győzött.

Énekes Dominik debreceni ellenfelet győzött le az ifjúsági fiúk 52kg-os elődöntőjében, de egy másik hajdúságival, Bernáth Lászlóval szemben a döntőben már nem boldogult. A debreceniek következő aranyérmét Lakatos Kevin (81kg) szállította, a negyeddöntőben fő francia riválisát már búcsúztatta, a döntőben Pál László pedig a második menetben feladta ellene a küzdelmeket.

Közelgő események