hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

A MÖSZ elnöke, dr. Bajkai István boldog születésnapot kíván az AIBA főtitkárának, Kovács Istvánnak

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, dr. Bajkai István, valamint a teljes magyar boksztársadalom boldog születésnapot kíván a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség főtitkárának, olimpiai bajnokunknak, Kovács Istvánnak, Kokónak.

Kovács István 1970. augusztus 17-én született Budapesten, és tizenévesen kezdett el bokszolni, mint megannyi magyar tehetség. Pár év tapasztalatot követően már 1988-ban a csúcsra ért a korosztályában, junior Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. Első felnőtt magyar bajnoki címét még 1989-ben, 19 évesen szerezte meg, a moszkvai olimpiai bronzérmes Váradi Jánost legyőzve.

1990-től indult be a sikeres felnőtt nemzetközi karrierje, abban az évben a dublini Világkupán ezüstéremmel jelezte, számolni kell vele a legjobbaknak is. 1991-ben mind a harminc összecsapásán az ő kezét emelték a magasba, abban az évben előbb Európa-bajnok, majd Sydney-ben világbajnok lett, valamint az év legjobb magyar sportolója is lett egyben. A barcelonai olimpián már esélyesként szerepelt 1992-ben, az elődöntőig hatalmas különbséggel győzte le riválisait, ott azonban észak-koreai riválisa megállította, de bronzérmet szerzett.

A barcelonai olimpiát követően súlycsoportot váltott, az 54kg-osok között szerepelt, és Eb-, valamint Világkupa-bronzérmeit követően fantasztikus évet produkált 1996-ban. Elsőként a vejlei Európa-bajnokságon káprázatos bokszot bemutatva aranyéremmel tért vissza, majd az atlantai olimpián senki sem tudta megállítani. A döntőben kubai ellenfelét is magabiztosan legyőzve a magyar ökölvívósport tizedik olimpiai aranyérmét szerezte meg, valamint 1996 legjobb sportolója lett második alkalommal.

Az olimpiát követően profi ajánlatokat kapott, de 1997-ben még utolsó amatőr versenyén, a budapesti világbajnokságon mindenképp indulni akart, amelynek az eredménye egy újabb aranyérem lett. Profiként 1997 és 2002 között összesen 23 mérkőzést vívott, ebből 22-őt megnyert, és előbb 2000-ben Európa-bajnok, majd 2001-ben WBO világbajnok lett. WBO, MOB és egyéb tisztségeit követően 2021 márciusában lett az AIBA főtitkára.

Közelgő események