hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Varga Sára olasz ellenfelet búcsúztatva már biztos érmes a serdülő Európa-bajnokságon

A szarajevói serdülő Európa-bajnokság ötödik versenynapján a negyeddöntők zajlottak, és három magyar volt érdekelt a mai két programban. A fiúk vereségeit követően Varga Sára egy kiváló olasz ellenféllel szemben diadalmaskodott, és már biztos érmesként várhatja az elődöntőt, ahol egy spanyol riválissal kell majd megküzdenie.

A korosztályos Európa-bajnokságra Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban kerül sor, és a serdülők részére az esemény két év után kerül ismét lebonyolításra kontinensünkön. Ezúttal a 2007-es, 2008-as korosztály képviselői vehetnek részt a serdülő Európa-bajnokságon. A korosztályos Európa-bajnokságra összesen 78 leány és 196 fiú érkezett meg, összesen 274 fő szerepelhet a versenyen. Hazánkat összesen hét leány és tizenöt serdülő fiú képviseli a korosztályos Európa-bajnokságon.

Az első ringbe lépő magyar Balogh Balázs volt, aki szép győzelemmel jutott be a legjobb nyolc közé az 50kg-osok között. Az éremért a fehérorosz Andrej Kipel ellen bokszolt, és a kezdeményezést ellenfele gyorsan magához az első menetben. Balázs is felvette a tempót, és a második menetben sokkal jobban hajtotta végre a ringsarok utasításait. A magyar tehetség alaposan felpörgette az eseményeket a harmadik menetben, és mindent megtett a győzelemért, a mérkőzés megfordításáért. Balogh Balázs nagyon közel volt a végső sikerhez, de 4:1-es pontozással fehérorosz ellenfele jutott be a legjobb négy közé.

Schmölcz Zalán szintén győzelemmel kezdte a serdülő Európa-bajnokságot, és éremért bokszolhatott az ötödik napon a 80kg-osok negyeddöntőjében. Örmény ellenféllel került szembe, amely már önmagában is komoly feladatot jelent mindenkinek Szarajevóban, miután a kaukázusi csapat csúcsformában érkezett az Eb-re. Karen Petroszjan támadólag lépett fel, és a nagy tempót Zalán is megpróbálta azonnal felvenni, de jelentős hátrányba került két menetet követően. A magyar versenyző felszabadultabban bokszolt a harmadik menetben, de mindketten kimerültek a korábbi nagy iramtól. Zalán bátran versenyzett a mai napon is, de nem tudta megfordítani az összecsapást, így az ötödik helyen végzett.

Az esti programban Varga Sára lépett ringbe, az olasz Caterina Piano nem számított könnyű ellenfélnek korábbi klasszis versenyzőjükkel a ringsarokban. Valeria Calabrese nagyon sokat kellett dolgozzon az első menetet követően a tanítványával, mert Varga Sára egyszerűen leiskolázta az olasz lányt. Nagy sebességgel nyitotta Sára az első menetet, amelyet a másodikban egy kis hullámvölgy követett. A harmadik másfél percben Sára technikás bokszot bemutatva egy másik stílusban is olasz ellenfele fölé kerekedett, és már biztosan érmes a serdülő Európa-bajnokságon.

A balatonlellei Varga Sára rögtön bekezdett, ahogy kértük, így előnnyel kezdhette a második menetet, amely már szorosabb összecsapást hozott. A harmadik menetben inkább vívó stílusú bokszot kértünk Sárától, amelyet szépen meg is oldott, így egyhangú pontozással szerezte meg a magyar csapat ötödik érmét,” véleményezte Varga Sára teljesítményét Seres Attila.

„Elérkezett az ötödik nap, és két fiunk is szorítóba lépett az éremért, már mindketten nyertek egy mérkőzést. Elsőnek az 50kg-ban Balogh Balázs kezdett, a fehérorosz Andrej Kipel volt az ellenfél. Balázst nyomhatta a tét súlya, mert már a bemelegítésnél is látszott rajta, hogy izgul. És ez az első menetben is lassú volt bizonytalan, ritmustalan. Ez a menet el is ment 5:0-ra. A szünetben kértük, hogy kapcsoljon nagyobb sebességre, amit meg is próbált, és többször is tisztán talált. Ezt a menetet már csak 3:2-re hozta Andrej. Még nagyobb sebességre buzdítottuk Balázst, aki végre úgy bokszolt, ahogy kellett volna az elejétől fogva. Agresszív, támadó bunyóval szinte minden jobbegyenese talált, és a védekezése is jobb volt. A harmadik menetet megnyerte, de a mérkőzést már nem tudta megfordítani. Gratulálunk Balázsnak, jó úton jár, és reméljük az itteni két mérkőzése nagy segítség lesz neki a későbbiekben.

A 80kg-ban következett Schmölcz Zalán az örmény Karen Petroszjan ellen. Elég jól kezdtünk, de az ellenfél hamar átvette az irányítást, és kellemetlen, szabálytalankodós stílusával kezdte felőrölni Zalánt. Az első két menet így elment, majd a harmadikban azt kértük, hogy próbálja meg kiütni ellenfelét testen bal-jobbegyenes-balfelütés sorozattal. Zalán dicséretére legyen mondva, mindent megtett, sőt sikerült is megfognia testen egy balfelütéssel, majd többször is keményen bombázta ugyanott, de nem sikerült leütni, és így elvesztette a mérkőzést,” értékelte a fiúk teljesítményét Füzesi Zoltán.  

Közelgő események