hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Tizenhat pár küzdelmeivel megkezdődött a felnőtt országos bajnokság

Tizenhat pár küzdelmeivel megkezdődött az év utolsó hazai eseménye, a 98. alkalommal megrendezésre kerülő férfi felnőtt országos bajnokság, amelyet ismét Győr rendez meg, akárcsak 2020-ban. A nap legszorosabb összecsapását Dióssi Csaba nyerte meg, míg Birkés Árpád meglepetést okozott azzal, hogy a 2018-as ifi Vb-ezüstérmes visszatérő Orbán Adrián ellen diadalmaskodott.

A felnőtt országos bajnokságon az 1981 valamint a 2003 között született ökölvívók vehetnek részt, így az utolsó éves ifjúságiak megmutathatják, az elit mezőnyben mire képesek jelenleg az idősebbekkel szemben. Az első versenynapon a fiatalok közül többen győzelemmel nyitottak, és biztató formát mutattak.

A Papp László nevét viselő felnőtt férfi országos bajnokságon sérülések miatt vannak hiányzók, de a válogatott keret többsége részt vesz az eseményen, amely a 2022-es kiemelt nemzetközi események egyik első állomása. A bajnokság rendezője a Győri Gladiátor Sportegyesület, valamint a Magyar Ökölvívó Szakszövetség, helyszíne pedig az Olimpiai Sportpark.

Első alkalommal kerül megrendezésre a felnőtt magyar bajnokság 13 súlycsoportban, miután az AIBA 2021. augusztus elsejével új súlycsoportokat vezetett be. A küzdelmek a 48kg-ban, 51kg-ban, 54kg-ban, 57kg-ban, 60kg-ban, 63,5kg-ban, 67kg-ban, 71kg-ban, 75kg-ban, 80kg-ban 86kg-ban, 92kg-ban, és a +92kg-ban zajlanak majd. A cirkálósúly (86kg) korábban egyetlen alkalommal sem szerepelt a magyar bajnokság programjában, Győrött ez a kategória is debütál.

A nap mérkőzése

Az első versenynap legszorosabb összecsapását az újpesti Dióssi Csaba, valamint a KSI színeiben bokszoló Provics Gergő vívta. A középsúlyban (75kg) vannak hiányzók a magyar bajnokságon, de a mezőny így is erős, és nagy csatákra van kilátás a trón betöltésére. Provics Gergő ifjúsági magyar bajnoki címet szerzett 2020-ban, és immáron felnőttként a mérkőzés esélyesének számított, de Dióssi keresztülhúzta a számításait. Az újpesti ökölvívó nemcsak nagy csatára késztette a 19 éves tehetséget, de végig bírta a tempót, és megosztott pontozással a mérkőzést is megnyerte.

A nap meglepetése

Orbán Adrián a 2018-as budapesti ifjúsági világbajnokságon a döntőig menetelt, a magyar csapat legjobb férfi versenyzőjeként ezüstéremmel zárt. Az akkor 17 esztendős ökölvívó karrierje legnagyobb sikerét érte el azzal a szerepléssel, de 2019-ben egy törés következett be pályafutásában. Orbán Adrián ezen a magyar bajnokságon tért vissza, de fellépése rövidre sikerült, mert Birkés Árpád meglepetésre legyőzte a kiváltósúly (63.5kg) első fordulójában.

A nap rövid összefoglalója

A debreceni Bernáth László nyitotta meg a 98. felnőtt magyar bajnokságot, az 54kg-osok küzdelmei már az első napon elkezdődtek. A sokat fejlődött tehetség semmit sem bízott a véletlenre, már az első menetben döntésre akarta vinni a küzdelmet Horváth Zoltán ellen. Bernáth Laci nagy tempót diktált a második menetben is, és erős kombinációi döntő fölényes győzelmet jelentettek, megnyerve a bajnokság első összecsapását.

A pécsi Samu Ferenc 2018-ban és 2019-ben is bronzérmet szerzett a junior Európa-bajnokságon, és első felnőtt magyar bajnokságán szerepelhet. A 18 éves tehetség a könnyűsúlyban (60kg) szerepel továbbra is, évek óta tartja a súlyát, de erőben rengeteget lépett előre. Samu az első menetben már dominált Südi Mátéval szemben, és a mérkőzésvezető a számolásokat követően a másodikban döntő fölényt hirdetett.

A félnehézsúlyban (80kg) a szegedi Kis Máté fellépését már sokan várták, a profik táborából csatlakozott a magyar bajnokság mezőnyéhez. Kis nem okozott csalódást, Homen Péter ellen magabiztos sikert könyvelhetett el, és bejutott a legjobb négy közé. A súlycsoport favoritja, a belgrádi világbajnokságon két mérkőzést is megnyerő, valamint a legjobb tizenhat közé menetelő Kovács Pál a KSI-s Szvetkó Patrik ellen erős első menettel nyitott. Ellenfele nem bírta a tempót, és a második menetben a mérkőzés feladására kényszerült.

A szövetségi kapitány napi értékelése

„Akikkel elégedett voltam az első napon, azok a válogatott keret ringbe lépő versenyzői voltak. Bernáth Laci és Kovács Pali magabiztos győzelmeket arattak természetesen nem válogatott szintű ellenfelekkel szemben, de ami tőlük elvárható volt, azt magabiztosan hozták. Mindketten jó formában vannak, és kíváncsian várom, hogy a többi válogatottunk milyen állapotban lép ringbe a magyar bajnokságon.

A felnőttek között most bemutatkozó ifikkel kapcsolatban még nem szeretnék korai ítéletet mondani, de voltak jó teljesítmények, és pozitív tapasztalataim. Kíváncsian várom, mennyire fogják bírni a terhelést, a megmérettetést a tapasztaltabb felnőttek ellen. Sajnálom, hogy a válogatott keret tagjai közül Mester Soma és Hámori Ádám nincs itt a magyar bajnokságon. Krekó Istvánra szintén kíváncsi lettem volna a felnőttek között, de lesz erre még bőven lehetőség. Nagyon várom a második versenynapot, és bízom benne látok olyan tehetségeket, akiket a felnőtt keretbe is be tudok majd hívni,” foglalta össze a versenynapot Bertók Róbert szövetségi kapitány.

Az Ob második versenynapja

Tizenkilenc pár küzdelmeire kerül sor a második versenynapon Győrött, elsősorban negyeddöntőkre, és néhány nagyon izgalmas összecsapásra van kilátás. A győztesek már biztosan éremmel a nyakukban térhetnek haza, így a tét mindenki számára komoly lesz.

Közelgő események